(5) Inovarea, cheia succesului in IT


Inovarea pare o competenta cam abstracta, dar, dupa cum spunea si Steve Jobs, ”Innovation distinguishes between a leader and a follower”. Pe o piata in care totul se afla intr-o continua miscare, ideile inovatoare sunt cele care fac diferenta!



In industria IT, inovarea a devenit unul din factorii cheie de succes. Managerii  au constientizat faptul ca inovarea a devenit o premisa care asigura succesul sau chiar supravietuirea unei afaceri. In cadrul firmei pe care o conduc, inovarea este una din competentele-cheie ale angajatilor. Intodeauna am incercat sa implementez solutii utile, care sa aiba ca rezultat un beneficiu adaugat pentru client.

In prezent, clientii au asteptari ridicate legate de capacitatea companiilor de a actiona sustenabil. Clientii prefera sa plateasca mai mult pentru a avea parte de solutii cat mai inovatoare la problemele lor.  In domeniul IT, unde lucrurile evolueaza foarte repede, fara inovatie in produsele si serviciile firmei, esti sortit esecului.

De multe ori, in sedinte, le spuneam angajatilor sa vina cu solutii inovatoare, dar nu ii ascultam intodeauna, pentru ca aveam deja in minte propria rezolvare. Incercati sa ascultati activ ceea ce au de spus si incurajati-i sa isi expuna public ideile. Cele mai bune solutii vin tocmai de la angajatii care sunt in contact permanent cu clientul, caci acestia au acces la informatie si cauta permanent modalitati mai facile de a solutiona o anumita problema.

Trebuie sa intelegem,  insa, ca inovarea nu se rezuma doar la crearea de produse noi, ci inseamna sa gandesti inainte, sa vezi care sunt efectele acestei inovari, incepand cu procesul de productie, pana la obtinerea bunului final. In conditiile unei piete globale competitive, companiile nu-si permit sa produca risipa. Ele adopta masuri de eficientizare a procesului de productie si folosesc rational resursele de care dispun (naturale, tehnologice si umane). Acest lucru le permite sa se diferentieze pe piata globala si le deschide noi oportunitati de dezvoltare si profit.

Atunci cand vrei sa implemetezi o solutie inovatoare, cel mai greu este sa ii faci pe oameni sa inteleaga ca aceasta ii va ajuta foarte mult, sa ii determini sa adopte schimbarea. De exemplu, atunci cand implementam noi solutii software de eficientizare a activitatii,  incerc in primul rand sa il ajut pe manager sa constientizeze utilitatea acestei solutii si sa fie convins ca va aduce beneficii atat pentru el insusi, cat si pentru echipa din subordine si, in final, pentru client. Daca persoanele de decizie nu adopta aceste solutii, nu vei reusi sa le implementezi la nivelul intregii organizatii.

Inovarea este si ramane o prioritate-cheie a majoritatii companiilor care activeaza pe piata globala. In fiecare afacere, este necesar sa fii harnic, implicat si inovator. Ideile inovatoare sunt cele care fac diferenta, insa modul in care sunt aplicate asigura succesul!


Florin Scarlat este General Manager in cadrul companiei Bit Solutions, o firma de servicii de outsourcing IT.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

Citeste aici  alte articole din "Jurnal de start-up".

 


Nu exista comentarii