Afaceri cu finantare europeana in domeniul energiei
Companiile din domeniul energiei si autoritatile locale pot accesa, pana in anul 2013, peste 637 de milioane euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala. La aceasta suma se adauga alte 86 de milioane euro din bugetul de stat, in cadrul axei prioritate IV a Programului Operational Sectorial “Cresterea competitivitatii economice”.
Ce afaceri poti lansa in domeniul energiei
Valeriu Binig, Director Energy Programs al companiei de consultanta in investitii Enterprise Capital, spune pentru startups.ro ca in Romania se identifica din ce in ce mai multe incercari de a obtine dezvoltari preliminare si autorizari de proiecte de energii regenerabile. Printre acestea se numara valorificarile de concesiuni de cursuri de apa, de zone favorabile cu potential eolian si proximitati de statii electrice pentru racordare, zone cu numar mare de zile insorite, vecinatatea unor exploatari forestiere si prelucrari primare ale lemnului extras etc.
“Personal, as urmari evolutia preturilor energiei primare si as analiza care pot fi substitutele pentru hidrocarburi, al caror pret devine prohibitiv si apoi as analiza care sunt tehnologiile care pot inlocui in Romania aceste hidrocarburi”, spune Binig.
Microbrichete de lemn
Valeriu Binig se asteapta ca in anii urmatori sa prolifereze sistemele de incalzire individuala pe biomasa, in special pe microbrichete de lemn (MBL - "wood pellets").
“As incepe o afacere de import de astfel de sisteme de incalzire, in conditiile in care intreaga Europa Centrala consuma intensiv astfel de peleti”, spune Binig.
In Europa, peletii sunt cel mai ieftin substitut al gazului natural si pot fi folositi pentru gospodarii izolate si neelectrificate sau neracordate la reteaua de gaz natural. Utilizarea in sisteme de incalzire individuala este foarte usoara, pretandu-se la automatizari.
Combustibil lemnos
Oportunitati de afaceri mai pot fi urmarite si in lantul de valori al combustibilului lemnos din padure pana la stadiul de peleti sau rumegus utilizat in centrale termice.
“Aprovizionarea cu lemn este un domeniu in mare suferinta, in privinta infrastructurii de transport si de scoatere din paduri a deseurilor lemnoase”, spune Binig.
Solutii energetice pentru cladiri
O alta oportunitate de afaceri consta in infiintarea unei firme de solutii energetice pentru cladiri, de tipul panourilor solare sau pompelor de caldura acumulatoare de caldura.
“As grupa experienta si competenta in proiectare a unor specialisti in identificarea de solutii energetice inovative bazate pe tehnologii de ultima ora prezente in vest, cu importul de astfel de tehnologii si instalarea lor <la cheie> in cat mai multe locuinte individuale”, explica reprezentantul Enterprise Capital.
Consultanta in proiecte de energii regenerabile
Pentru ca in tara sunt din ce in ce mai multe incercari de a obtine dezvoltari preliminare si autorizari pentru proiectele de energii regenerabile, o afacere ar putea fi consultanta pe acest segment.
Este vorba de elaborarea documentatiei necesare autorizarii proiectului, obtinerea autorizatiilor respective si vanzarea proiectului in faza "autorizata" catre investitori de obicei strategici, care au capabilitatea de a continua dezvoltarea proiectului si de a-l exploata pe durata sa de viata.
Comert cu energie electrica
Binig spune ca nu este recomandata inceperea unei afaceri in domeniul comertului cu energie electrica in cazul unor investitori individuali, care nu au putere financiara si know-how.
“Piata a devenit foarte pretentioasa, iar absenta informatiei, a know-how-ului si a lichiditatilor are efecte imediate de scoatere din acest domeniu", precizeaza Binig.
Leasing si consumer finance pentru echipamente
Activitatile de leasing sau consumer finance in domeniul echipamentelor de eficienta energetica ar trebui sa devina din ce in ce mai atractive pe masura ce pretul energiei creste si facturile la utilitati ale cladirilor, fie ele de firma sau individuale, cresc si ele in asa masura incat investitiile in eficienta energetica devin attractive.
Audit energetic
Potentialul pentru cresterea unei afaceri de acest profil este mare datorita conditiilor favorabile de crestere a numarului auditorilor energetici. Binig este de parere ca obtinerea unui atestat si prestarea unei astfel de activitati are un mare potential.
Profitabilitatea afacerilor din domeniul energiei
Introducerea vanzarii de electricitate prin licitatie pe piete centralizate a favorizat cresterea marjelor de profitabilitate ale generatorilor de electricitate, scazand marjele traderilor/furnizorilor. Insa, au fost perioade cand traderii/furnizorii de electricitate aveau marje mari.
“Piata era netransparenta, existau contracte bilaterale en-gross la preturi care permiteau traderilor/furnizorilor marje mari”, povesteste Binig.
Insa, reprezentantul Enterprise Capital spune ca ramane de vazut care va fi cadrul de reglementare si de sprijin pentru electricitatea din surse regenerabile de energie, fiind posibil ca marjele operatorilor de astfel de proiecte sa fie foarte atractive. In general, intr-o piata sanatoasa, marjele cele mai mari se inregistreaza in activitatile cu cel mai mare risc.
“Si la noi se ajunge in situatia in care dezvoltatorii initiali de proiecte in domeniul energiilor regenerabile si, in special, al energiei eoliene, sa inregistreze marje foarte mari. Acest lucru se intampla datorita asumarii riscului de a dezvolta un astfel de proiect si de a-l duce la faza de autorizari, in care poate fi vandut unui investitor strategic, pregatit sa exploateze proiectul pe o durata mare de viata si sa-si recupereze investitia dupa 10-12 ani”, explica Binig.
Astfel, ar trebui asteptat momentul in care vanzarea de instalatii de eficienta energetica si de sisteme de incalzire bazate pe energii regenerabile sa ofere marje mari pentru pionierii respectivelor piete, care-si vor asuma riscul de "early stage development". Ulterior, cand multi investitori vor vedea ca segmentul de piata se dezvolta, concurenta va presa asupra marjelor de profit din sector.
Redactor: Andreea Marinas
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.