Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
"In acest sistem, conducerea este asigurata de unul sau mai multi directori generali, raspunzatori de gestionarea curenta a activitatii societatii europene (organul de conducere). Organul de supraveghere controleaza activitatea organului de conducere si nu are competente in asigurarea gestionarii unei SE. Aceeasi persoana nu poate fi in acelasi timp membra atat in organul de conducere, cat si in cel de supraveghere", explica Irena Tudorie.
Camelia Enescu adauga faptul ca legislatia romana mentioneaza ca organului de supraveghere i se pot delega anumite atributii privind conducerea societatii.
Conform legislatiei, salariatii au dreptul de a se implica in problemele si deciziile care afecteaza viata societatii europene. Pentru problemele de drept social si de cel al muncii nu exista un set de norme armonizate, ci se aplica dreptul intern din statul membru unde se afla sediul social al societatii europene.
"Nici normele comunitare nici cele interne nu stabilesc foarte clar ce lege se va aplica contractelor de munca dupa constituirea SE. Pe fondul inexistentei la nivel comunitar a unor reguli uniforme de drept al muncii aplicabile situatiei angajatilor unei SE, din interpretarea noastra rezulta ca angajatilor SE li se va se va aplica legislatia muncii din dreptul intern al statului in care SE are sediul social", spune Irena Tudorie.
Transferul sediului
O societate inmatriculata in Romania isi poate transfera sediul in oricare alt stat membru al Uniunii Europene. Prin transferul sediului nu se dizolva societatea europeana si nici nu se creeaza o firma noua.
Pentru transfer, conducerea sau administratia firmei intocmeste un proiect de transfer, pe care il face public.
“Suplimentar, proiectul de transfer va fi vizat de judecatorul-delegat de la Registrul Comertului din Romania si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pe cheltuiala societatii, cu cel putin 30 de zile inaintea datei sedintei in care adunarea generala extraordinara urmeaza a hotari asupra transferului”, spune Camelia Enescu.
Irena Tudorie mentioneaza ca in cazul unei societati europene constituita prin transformare dintr-o societate anonima, sediul social nu poate fi transferat dintr-un stat membru in altul in momentul transformarii (Art. 37 alin. 3 din Regulamentul CE 2157/2001).
Care sunt costurile
Costurile de infiintare a unei societati europene variaza mult, in functie de modul de constituire, cheltuielile fiind facute atat in statul in care se realizeaza inmatricularea, cat si in tarile in care membrii fondatori sunt rezidenti.
Pe langa suma necesara pentru capitalul social si cea pentru formalitatile de infiintare a unei societati pe actiuni, la costurile pentru constituirea unei societati europene se adauga cele de publicitate, cele de intocmire a raportelor si bilanturilor contabile de fuziune, cele notariale, traducerile in limba romana a documentelor emise in limbi straine, care se fac prin traducator autorizat etc.
"Pe baza acestor elemente de cost consideram ca taxele minime de infiintare nu pot fi in niciun caz mai mici de 600 de euro - 700 de euro. Constituirea unei filiale a societatii europene pare sa implice cele mai mici costuri. Avand in vedere complexitatea procedurii de constituire si documentatia care trebuie intocmita, este evident ca infiintarea unei societati europene presupune costuri mai mari decat cele pentru infiintarea unei simple societati pe actiuni, putand ajunge, in cazul unui holding din societati europene sau al societatii europene rezultata din fuziune, la cateva mii de euro. In toate aceste estimari nu am inclus onorariile unor consultanti fiscali sau avocati", spune Irena Tudorie.
Astfel, aceste costuri cresc daca se trec si onorariile consultantilor care intocmesc documentele sau reprezinta firmele implicate.
Care sunt avantajele societatii europene
Avantajele societatilor europene sunt inlaturarea barierelor din comert, adaptarea structurilor de productie la dimensiunea comunitara si faptul ca societatile din diferite state membre pot fuziona, ceea ce le creste potentialul economic.
"Principalul avantaj al unei SE este acela ca sediul social al unei astfel de societati poate fi transferat din statul membru in care a fost inmatriculata in alt stat membru. Un astfel de transfer nu consta intr-o <desfiintare> a societatii sau in crearea unei noi persoane juridice, asa cum este nevoie in cazul unei societati nationale care doreste sa faca o astfel de operatiune", mai spune Luminita Ristea.
Camelia Enescu adauga faptul ca un alt avantaj al societatii europene este crearea si administrarea unor societati care poseda o dimensiune europeana, fara constrangerile rezultate din disparitatea si din aplicarea teritoriala limitata a dreptului intern privind societatile comerciale.
Faptul ca o firma cu sediul social si administratia centrala pe teritoriul CE se poate transforma intr-o societate europeana fara sa intre in lichidare este un alt avantaj.
Camelia Enescu mentioneaza ca avantaj si faptul ca salariatilor le este garantat dreptul de a se implica in problemele si deciziile care afecteaza viata societatii europene.
Dezavantajele societatilor europene
Un dezavantaj al societatilor europene este ca acestea sunt structuri corporative speciale, care pot fi abordate numai in anumite conditii.
"In prezent, regimul juridic aplicabil ofera un cadru institutional care insa nu reglementeaza o SE unica si care nu este potrivit decat pentru mari grupuri corporatiste. Este evident ca in acest moment exista un numar foarte mic de antreprenori romani cu o anvergura care sa ii puna in pozitia de a constitui si administra o SE", spune Irena Tudorie.
Camelia Enescu precizeaza ca la nivelul institutional al fiecarui stat membru pot aparea o serie de dezavantaje functionale cauzate de lipsa unei coordonari legislative si institutionale adecvate cu legislatia europeana, ceea ce face imposibil sa se realizeze scopul pentru care a fost infiintata o societate europeana. Ea mai spune ca aceste dezavantaje pot fi inlaturate sau minimalizate, daca statul membru nou integrat isi formeaza cat mai curand un cadru legislativ si institutional in acord cu legislatia europeana, astfel incat societatea europeana sa nu ramana un deziderat.
Luminita Ristea adauga faptul ca, desi ideea societatilor europene dateaza inca din anul 1970, cand Comisia Europeana a prezentat o propunere de creare a unui cadru juridic pentru o SE, societatea europeana este departe de obiectivele initiale ale unui statut autonom dirijat de o legislatie unica. Prin urmare, functionarea practica este deficienta, iar legislatia nu este inca uniforma si depinde de particularitatile legislatiilor nationale.
Ea mai spune ca in toamna anului trecut se aprecia, in cadrul Parlamentului European, ca ideea nu a produs rezultatele asteptate si nu mai mult de 100 de societati s-au transformat in societate europeana.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Societatile europene pot fi infiintate prin fuziunea unor firme anonime sau cu raspundere limitata, care au sediul social si administratia centrala pe teritoriul Comunitatii Europene, care cel putin doua firme fiind din tari diferite.
Societatile europene se pot infiinta in Romania de aproape doi ani, de la sfarsitul lunii aprilie 2008.
Sunt patru moduri in care se pot constitui societatile europene: fuziune, holding, filiala si transformare.
Capitalul social al unei societati europene este de minim 120.000 de euro sau echivalentul in moneda nationala.
Societatile europene pot fi numai societati pe actiuni, indiferent de forma firmelor care participa la constituirea lor.
Avantajele societatilor europene sunt inlaturarea barierelor din comert, adaptarea structurilor de productie la dimensiunea comunitara si faptul ca societatile din diferite state membre pot fuziona, ceea ce le creste potentialul economic.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 26 Martie 2010 la ora 00.52