Care sunt principalele tendintele din retail in 2013
Lansarea unui numar tot mai mare de magazine de proximitate, precum si expansiunea marilor retele comerciale sunt printre principalele tendinte de anul acesta. In plus, vom vedea noi fuziuni si achizitii, dezvoltarea segmentului de marci proprii si a comertului online.
Adrian Comaneci, Manager la Contrast Management - Consulting, spune ca in cazul magazinelor de proximitate este de urmarit capacitatea retailerilor de a nu se bloca intr-un cerc inchis, ajungand la "canibalizare".
"Tendinta va fi de a merge cat mai mult inspre orasele mici, unde formatul magazinelor de proximitate, cu dimensiuni reduse, poate fi foarte usor integrat, cu servicii si oferte de produse dezvoltate in functie de aceste orase", explica pentru startups.ro Adrian Comaneci.
Raluca Raschip, Directorul Consumer Goods and Retail de la GfK Romania, spune ca, in cautarea convenientei, unii retaileri au ales pentru magazinele de proximitate chiar si locuri cu spatiu mai mic de vanzare, iar formatele precum Profi s-au remodelat, trecand din segmentul de discounteri in cel de supermarket.
"Strategiile sunt diferite. Unii retaileri se orienteaza catre orasele mari, cu putere de cumparare mai mare, iar altii merg si in orase medii si mici obiectivul fiind, intr-un prim pas, atragerea mai multor cumparatori si crearea de ocazii noi de cumparare", completeaza pentru startups.ro Raluca Raschip.
Adrian Comaneci mai enumera printre tendintele de anul acesta din retail - FMCG: extinderea marilor retaileri, care continua ceea ce au inceput anul trecut, dar nu la fel de intens; consolidarea retailerilor, urmare a primei tendinte; crearea de noi servicii sau oportunitati, pentru a intampina noile nevoi ale clientilor, ceea ce atrage si mentine cumparatori, dar si diferentiaza fata de competitie.
"Pentru consolidare, retailerii vor astepta ca magazinele nou deschise sa ajunga la maturitate, moment in care vor decide daca acestea au atins potentialul financiar scontat", precizeaza Adrian Comaneci.
Mihaela Petruescu, Head of Retail Division la Capital Property Advisors (CPA), spune pentru startups.ro ca, in acest an, lanturile de hipermarketuri isi continua expansiunea, fie ca dezvoltatori, fie drept chiriasi in proiectele de retail.
Simina Istrate, Associate Director in departamentul Retail al Colliers International, mentioneaza ca anumite categorii de retail continua sa se extinda datorita cresterii cifrei de afaceri din ultimii doi ani. Ea enumera printre aceste categorii de retail, pe langa segmentul de food (supermarket, hiper si mini-market), unitatile fast-food (KFC, McDonald’s, Subway, Shaorma Dristor etc.), anumite segmente de fashion (H&M, Inditex, Takko etc.) si de pantofi - categoria medie (CCC, Deichmann, Otter, Clarks etc.).
Adrian Comaneci enumera printre factorii de crestere a acestui fenomen: dezvoltarea mijloacelor de comunicare; multiplele posibilitati de a comanda produsele direct online; disponibilitatea clientilor de a accesa platformele de comert online.
Maria Tudose, Client Service Director la Omnibrand Concept, si Adrian Comaneci mentioneaza printre tendintele de pe piata de retail si cresterea cererii pentru marcile proprii ale magazinelor, datorita pretului mai redus decat al brandurilor cunoscute si bugetelor limitate ale cumparatorilor.
Adrian Comaneci completeaza ca tendinta se manifesta, desi cumparatorii privesc in continuare aceste marci cu scepticism, si ca retailerii ar trebui sa promoveze mai mult marcile proprii.
Flavian Pandele, Managing Director-ul Combera Retail, descrie intr-un singur cuvant tendintele pe piata de retail in acest an: saturatie.
"A sosit si <viitorul retailului>, prin formatul de hard discounter, care nu este hard discounter per se: magazinele nu seamana cu cele din vest - marfa este inca in raft si se vinde foarte putin direct de pe paleti, sortimentatia este mai bogata. Asta spune ca mai avem pana la viitor - cumparatorul roman nu e indeajuns de sofisticat sa aprecieze un numar foarte redus de produse, deci e un format adaptat. Mai mult, in Romania nu sunt bani. Fiecare lant de magazine imparte aceeasi bani, foarte putini, intre magazinele din piata. Piata retail-ului intra in modulul de supravietuire", completeaza Flavian Pandele.
Marius Ghenea, presedintele FIT Distribution, spune pentru startups.ro ca anul acesta vor fi, in continuare, consolidari in retail, in principal prin fuziuni si achizitii, pentru ca piata de consum va stagna, din cauza cresterii economice mici si a increderii inca reduse a consumatorilor.
Obiceiurile de consum
Raluca Raschip mentioneaza ca anul acesta continua alt trend inceput anul trecut: cheltuielile gospodariilor pentru bunuri de uz zilnic se impart aproape egal intre canalele de retail modern si cele traditionale, sustinut de planurile de extindere ale retaileriilor.
"In 2012 insa a aparut un fenomen nou, <shopping around>, cresterea frecventei de cumparare si a magazinelor vizitate pentru a gasi cele mai bune oferte. Acest fenomen insa vine insotit de o loialitate mai mica fata de retaileri. Trendul a fost vizibil anul trecut, in special in cazul magazinelor de tip discount si este foarte posibil sa asistam la o continuare a lui in 2013", adauga Raluca Raschip.
Maria Tudose completeaza ca obiceiurile de achizitie au inceput sa se schimbe din ce in ce mai mult, si, pe langa o gestionare eficienta a bugetului, cumparatorul a inteles ca are nevoie si de una a timpului, astfel ca, gandindu-se de multe ori simultan la cele doua resurse a devenit din ce in ce mai rational atunci cand face o alegere, atat a locului de achizitie, cat si a achizitiei in sine.
"Acel concept de <cumparaturi de impuls> n-a disparut, insa se simte din ce in ce mai mult o planificare a shopping-ului", detaliaza Maria Tudose.
Ca urmare, se dezvolta retailul online si apar raioanele speciale care atrag trafic, datorita mirosului, aspectului produselor si prezentarii.
"Competitia din piata, atat cea directa, cat si alternativele, si schimbarea obiceiurilor de achizitie ale cumparatorilor ii determina pe marii retaileri sa apeleze la strategii si programe care sa ofere cumparatorului o experienta unica si memorabila in-store", completeaza Maria Tudose.
Programele de loialitate ale retailerilor au la baza tot felul de mecanici care incurajeaza cumparatorul sa revina in magazine ca sa-si adune punctele bonus pentru posibile premii.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Principalele tendinte de pe piata de retail le reprezinta lansarea tot mai multor magazine de proximitate si expansiunea retelelor de magazine.
Printre alte tendinte se numara: consolidarea unitatilor deschise si prin fuziuni si achizitii, crearea de noi servicii sau oportunitati, dezvoltarea marcilor proprii si a comertului online; hard discounterii.
In acest an, se va accentua o tendinta de anii trecuti, accea a cumparatorilor atenti la buget si la cele mai bune oferte, careia i se adauga atentia la timpul alocat cumparaturilor.
Mobile si social commerce-ul se gasesc printre procuparile comerciantilor romani, dar inca marginal, importanta fiecaruia depinzand de categoria retailer-ului.
Exista inca o distanta destul de mare intre tehnologiile adoptate de retailerii din vestul Europei si cei din Romania.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.