Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Iulia Antonescu completeaza ca, deocamdata, clasa de mijloc din Romania nu este foarte puternica si ca, in general, ridicarea acestei clase este strict legata de cresterea generala a bunastarii si a puterii de cumparare.

"Daca ne uitam la structura salariala din Romania, doar 15% - 20% din totalul populatiei castiga salarii intre 2.000 de lei si 5.000 de lei, fara a lua in calcul si ultimele evenimente legate de evolutia crizei si masurile de miscorare a salariilor. In ultimii ani, acest segment s-a marit, fapt care s-a regasit in cresterea vanzarilor din retail, de pe piata turismului sau cea a serviciilor pentru populatie - unde influenta cresterii venitului disponibil se vede imediat", mai spune Iulia Antonescu.

Iulia Antonescu si Alexandru Covrig nu se asteapta ca in urmatorul deceniu clasa de mijloc sa creasca mult in Romania, din cauza situatiei economice a tarii.

Alexandru Covrig adauga faptul ca, in urmatoarea decada, Romania nu va intra in trendul modernist, ci va lucra inca la "recuperari". 

La polul opus, Marius Dontu estimeaza ca, dupa ce clasa de mijloc a fost foarte afectata de criza, in urmatorii ani se preconizeaza o crestere a acesteia, ajungand probabil, pana la 50% din totalul populatiei, datorita politicilor de dezvoltare a Romaniei. 

Ce efect au preturile alimentelor
Alexandru Covrig spune ca in Romania se manifesta tendinta de crestere a pretului la alimente iar consumatorii isi schimba obiceiul de consum orientandu-se catre ieftin si nediferentiat, mai ales cei cu restrictii severe in venitul personal.

Iulia Antonescu mentioneaza ca, in urmatorii ani, consumatorii vor deveni, fortat, mai rationali in ceea ce priveste cheltuielile alimentare – multi se vor orienta catre produse mai ieftine sau poate catre cele conservate, cativa vor achizitiona mai putin, in cantitati mai mici, iar altii vor renunta la achizitionarea anumitor tipuri de produse.

"Romania are o dependenta ridicata fata de produse alimentare din import, ceea ce o face vulnerabila la cresterea preturilor la alimente. Nu trebuie sa uitam nici ca din ce in ce mai multi mari producatori de alimente sunt globali, ceea ce face ca schimbarile dintr-o piata sa aiba efecte si in alte piete de desfacere, pe care acestia sunt prezenti", mai spune Iulia Antonescu.

Marius Dontu adauga faptul ca preturile in crestere la alimente, din cauza unor politici nepotrivite, vor duce la scaderea consumului, iar efectul va fi reconsiderarea politicilor producatorului.

Influenta materiilor prime
Marius Dontu spune ca tara noastra ramane una bogata in materii prime, iar fructificarea resurselor este, in principal, o problema de mentalitate.

"In Romania, aparent, se poate observa o reducere de materii prime, deoarece nu exista capacitatea exploatarii lor - din cauza unor politici inadecvate, a lipsei de cercetare si dezvoltare tehnologica - sau a unei crize de management. Exista putina preocupare pentru crearea de plus valoare in lantul tehnologic de productie sau in procesul de creare a serviciilor", mai spune Marius Dontu.

Alexandru Covrig adauga faptul ca in Romania nu se observa o reducere a materiilor prime, iar una dintre cele care pot scadea, avand efecte negative, este gazul natural.

Cat de durabil este consumul
Alexandru Covrig spune ca in Romania inca nu se manifesta un consum sustenabil, generalizat, deoarece conceptul este inca prea "tanar" si fara reprezentari cu ecouri in mase.

El precizeaza ca una din tendintele din Romania ale consumului durabil este reciclarea ambalajelor, realizata atat de companii, cat si de consumatori.

Dezvoltarea social media si a internetului
Madalin Lazarescu, Research Manager la IDC Romania, spune ca piata de internet din Romania s-a dezvoltat spectaculos in ultimul deceniu, rata de penetrare a internetului broadband fix in gospodariile din Romania fiind similara Cehiei, Ungariei, Sloveniei si chiar mai buna decat a Poloniei.

"Absorbtia de tehnologie a fost asa de rapida, incat, conform unor statistici recente, Romania ocupa locul cinci in lume in privinta largimii de banda oferite consumatorilor, inaintea unor tari ca Germania sau Olanda. Numai in ultimii cinci ani, piata de broadband fix s-a triplat, ajungandu-se la o penetrare a legaturilor broadband fix in gospodarii de peste 40%, la sfarsitul anului 2010", detaliaza Madalin Lazarescu. 

Aceasta dezvoltare a dus la cresterea volumului de continut web si a serviciilor ce pot fi livrate prin internet (grafica multimedia interactiva, filme, retele sociale, video conferinte, educatie online, tranzactii bancare etc.).

"Totusi, in Romania, aproape 50% din populatia tarii este in mediul rural. In timp ce consumatorii din mediul urban vor putea folosi terminalele mobile pentru plati fara card sau vor putea accesa aplicatii revolutionare, cei din rural se vor limita cel mai probabil la trafic de voce mobila", mai spune Madalin Lazarescu.

Diversificarea serviciilor oferite online si a continutului web au dinamizat consumul si au schimbat strategiile companiilor.

"Campaniile de publicitate online s-au inmultit si, in ultima vreme, definirea profilului utilizatorului tinta si abordarea individuala a acestuia prin intermediul web incepe sa capete amploare (in Romania sunt in prezent mai mult de cinci milioane de conexiuni mobile la internet)", detaliaza Madalin Lazarescu.

Alexandru Covrig precizeaza ca efectele dezvoltarii social media si a internetului asupra consumului sunt crearea de comunitati (afiliere), alinerea opiniilor, oamenii sunt mai informati, iar acestea au inceput in 2005 si importanta lor pe piata din Romania creste permanent.

Iulia Antonescu spune ca influenta internetului asupra consumului a inceput sa se vada inca de la inceputurile decadei trecute si ca marirea transparentei determinata de internet a dus in primul rand la mai multa competitivitate, la largirea pietelor de distributie, la accesul la mult mai multa informatie.

"Pe de alta parte, social media a creat mediul necesar pentru ca oamenii cu interese similare sa se cunoasca si sa interactioneze. Sunt 2,5 milioane de conturi de Facebook in Romania, incluzand firme si persoane, dar, daca avem in vedere ca numarul persoanelor care au accesat vreodata internetul este de 6,3 milioane, atunci penetrarea Facebook il recomanda ca pe un fenomen social", mai spune Iulia Antonescu.

Marius Dontu si Iulia Antonescu spun ca firmele ar trebui sa foloseasca internetul si social media pentru a identifica nevoile si standardele consumatorului, precum si profilul acestuia, si sa-si promoveze (prin jocuri, site-uri, bloguri, newslettere, filme, melodii etc.) produsele si serviciile.

"Dar, pentru acest lucru, este nevoie de timp dedicat special pentru activitati de analiza a aceea ce se intampla in social media. Companiile ar trebui sa fie atente la ceea ce se intampla in mediul online, pentru ca nu doar lucrurile bune, dar si cele rele se pot raspandi foarte usor. O criza de imagine, inainte locala, poate deveni in doar cateva minute o criza globala", mai spune Iulia Antonescu.

Marius Dontu adauga faptul ca, pentru anumite servicii care se adreseaza unei nise educate din societate, dezvoltarea social media va avea un impact foarte important.

"Acest tip de consumator isi va fundamenta decizia de cumparare pe baza de recomandari, iar social media reprezinta un mijloc de informare rapid si eficient", mentioneaza Marius Dontu.   

Vicepresedintele Vel Pitar mentioneaza ca, in conditiile dezvoltarii social media, a internetului si a faptului ca informatia se raspandeste tot mai repede, firmele ar trebui sa fie mai responsabile, mai etice si mai transparente - si sa transforme aceste atribute pozitive in reputatie. 

 

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
In 2020, piata din Romania va fi mai sofisticata decat acum
si va reprezenta o replica la scara mai mica a natiunilor educate.
La nivel global, principalii factori care vor influenta consumul si retail-ul in acest deceniu sunt evolutia tarilor emergente, presiunea data de preturi si de reducerea materiilor prime, dezvoltarea interentului si a tehnologiei.
Efectele principale ale acestor factori vor fi consumul sustenabil, modificari in sistemele de pensionare, disparitia preturilor fixe, modificarea modului de comunicare cu consumatorii si a modelelor de afaceri, precum si micsoarea marjelor in afaceri.
In Romania, principalii factori care-si vor pune amprenta asupra consumului sunt veniturile, imbatranirea populatiei, preturile alimentelor si dezvoltarea internetului si a tehnologiei.

Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.