Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Vlad Hancu mentioneaza ca piata de FSBO din Romania nu a ajuns nici macar la 10% - 15% din potential.
Matei Malos spune ca in jur de 15% - 20% din tranzactiile de pe piata rezidentiala din Bucuresti si din marile orase din tara se realizeaza prin sistemul FSBO.
In comparatie cu Romania, Vald Hancu spune ca acum doi ani, in SUA, 22% din tranzactiile imobiliare s-au facut fara o agentie imobiliara, cu toate ca in aceasta tara exista agentii puternice, care stiu cum sa prezinte o proprietate.
Matei Malos precizeaza insa ca situatia din SUA se datoreaza si faptului ca acolo functioneaza sistemul de MLS (Multiple Listing Service), prin care agentiile imobiliare isi pot lista proprietatile pe care le au in portofoliu si pot face schimb de informatii intre ele. El adauga insa faptul ca in Franta, in jur de 50% din proprietati sunt listate pe cel mai important portal de tip FSBO.
Dorin Damoc spune ca lipsa de incredere in tranzactiile de tip FSBO si lipsa unei piete imobiliare transparente contribuie la nivelul inapoiat al acestei piete in Romania.
“Desi cei mai multi proprietari folosesc serviciile unui site tip FSBO, ei nu percep totusi aceasta modalitate de tranzactionare ca fiind viabila”, adauga Dorin Damoc.
Matei Malos spune ca totusi, fata de 2006, FSBO-ul a devenit acum o alternativa reala pentru vanzarea de locuinte, deoarece s-au incheiat multe tranzactii care au adus incredere cumparatorilor.
Cifrele
In perioada 2007 - 2009, numarul de proprietati listate pe casefaraintermediari.ro a fost in jur de 2.600. In prezent, site-ul are listate 3.412 proprietati, cu o valoare de 448,3 de milioane de euro. In cazul acestui site, numarul proprietatilor tranzactionate a crescut mai ales in perioada aprilie - iunie, 2010.
Cele mai tranzactionate proprietati de pe casefaraintermediari.ro sunt cele oferite spre vanzare la preturi intre 200.000 de euro si 450.000 de euro, precum si inchirierile.
Anul trecut, MagazinulDeCase.ro a avut in jur de 2,5 milioane de afisari, iar in prezent are postate aproximativ 11.000 de anunturi. Pana acum, prin site s-au incheiat 4.827 de tranzactii, cu o valoare de aproximativ 690 de milioane de euro, comisionul economisit (n.red - aferent unei agentii imobiliare) fiind in jur de 41,4 de milioane de euro.
“Cu ajutorul site-ului sunt tranzactionate lunar aproximativ 100 de proprietati. Valoarea medie a unei proprietati vandute prin intermediul site-ului este de aproximativ 100.000 de euro. Anul trecut au pornit scaderile majore de preturi, iar in acest an au existat imobile din Bucuresti care s-au vandut cu 500 euro/mp. Cele mai multe anunturi de pe site sunt pentru garsoniere si apartamente de 2 camere, care sunt si cele mai tranzactionate. Acest lucru survine in urma cererii mari pentru astfel de locuinte cu preturi accesibile”, explica Adina Vasilescu.
Cel mai scump imobil scos la vanzare pe MagazinulDeCase.ro si cumparat a fost vila din Corbeanca a omului de afaceri Cristian Tantareanu. Pretul de tranzactionare a fost de 3,5 milioane de euro, in acest caz, comisionul economisit fiind de 90.000 de euro.
Pana in prezent, pe plp.ro au fost publicate aproximativ 4.500 de anunturi, numarul fiind in crestere cu aproximativ 15% - 20% anul acesta, fata de anul trecut.
Pe vindesingur.ro au fost postate in jur de 1.850 de proprietati (media lunara fiind de 150 - 200 de imobile listate, in prezent) dintre care 223 au fost vandute. Cea mai scumpa proprietate listata pe site care s-a vandut este o casa de un milion de euro din Pipera, nordul Bucurestiului.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Economia de bani si de timp contribuie la ascensiunea in Romania a sistemului online “For Sale by Owner” (FSBO), lansat acum trei - patru ani.
Conceptul FSBO este folosit mult in SUA, Canada si Europa de Vest.
Valoarea si numarul proprietatilor listate pe aceste site-uri, precum si numarul tranzactiilor, cresc de la un an la altul, semn ca segmentul de piata este in crestere.
Persoanele care nu apeleaza la aceste servicii fie nu se afla in tara, fie nu au timp si nu vor sa se ocupe cu vanzarea locuintei, caz in care deleaga pe cineva pentru a-i reprezenta exclusiv,
Lipsa de incredere in tranzactiile de tip FSBO si lipsa unei piete imobiliare transparente contribuie la nivelul inapoiat al acestui segment in Romania.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 14 Iulie 2010 la ora 02.21