Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Tudor Dorobantu mentioneaza ca termenul "agricultura ecologica" este protejat si atribuit de Uniunea Europeana Romaniei pentru definirea acestui sistem de agricultura si este similar cu termenii "agricultura organica" sau "agricultura biologica", utilizati in alte state membre.

Marin Dumbrava precizeaza ca, pe zona bio, trebuie sa ai multa vointa, disponibilitate si sa te pasioneze domeniul, pentru ca recuperarea investitiei nu se poate face imediat.

"Este foarte multa munca fizica. Trebuie sa fii un foarte bun observator, tot timpul trebuie sa aplici tehnicile de mentinere a echilibrului ecologic. Trebuie sa fii foarte bine informat si bine documentat. Sunt greu de gasit informatii despre tehnici de cultura bio. La inceput, sunt momente cand ai si multe pierderi. Plus ca 20% - 30% din productie o dai inapoi naturii pentru a mentine echilibrul ecologic. Platesti un pret, dar, pe alta parte, ai satisfactia unei legume sanatoase, bogate in nutrienti", mai spune Marin Dumbrava.

Marcel Bouros, administrator la Liliput, firma care detine complexul Curtea Brancoveneasca (format dintr-o ferma eco, un magazin, un restaurant, o librarie, o biblioteca, o sala de conferinte si un serviciu de catering), spune si el ca agricultura ecologica nu este o afacere, ci o necesitate.

"Noi vindem, de multe ori, produsele ecologice aproape la pret de produs conventional, pentru ca nu au cautare. In conditiile in care la grau in agricultura conventionala obtii 3.000 de kilograme la hectar sau poate chiar mai bine, in agricultura ecologica obtii sub 1.000 de kilograme la hectar. In mod normal, pretul ar trebui sa fie mult mai mare in agricultura ecologica. Problema este ca nu este mult mai mare. Din pacate, nu este o afacere, pentru ca multa lume nu-si da seama de ceea ce inseamna si cat de necesara este alimentatia naturala", spune pentru startups.ro Marcel Bouros.

Ferma Curtea Brancoveneasca are 150 ha si a fost infiintata in 1996, devenind ecologica acum trei ani (produce grau, orz, ovaz, secara, porumb, floarea soarelui si lucerna).

Ce tipuri de ferme ecologice sunt in Romania
Conform datelor MADR, anul trecut, in tara noastra erau inregistrati in jur de 4.320 de operatori ecologici, dintre care aproape 1.850 ferme eco.

"In sectorul zootehnic, in 2010, au fost crescute dupa metoda de poductie ecologica un numar estimativ de 20.500 de bovine, aproape 42.170 de ovine si caprine, in jur de 4.200 de porcine, 29.500 de pasari si 98.000 de familii de albine", spune Daniela Giurca.

Suprafata de teren din agricultura ecologica era anul trecut de 260.000 ha (circa 90.000 ha de cereale, 81.050 ha de flora spontana, 46.000 ha de pasuni si fanete, 39.000 ha de oleaginoase si proteice, precum si 3.600 ha de livezi, legume si vita de vie), reprezentand aproximativ 1,85% din totalul suprafetei agricole din Romania, potrivit datelor MADR. 

Dimensiunile unei ferme ecologice
"Suprafata unei exploatatii in agricultura ecologica, in productia vegetala, variaza de la circa 100 mp, pentru cultivarea legumelor in solarii, pana la circa 2.000 de hectare, pentru culturile de camp. Suprafata medie a unei exploatatii in anul 2010 a fost de aproximativ 20 - 22 hectare", spune Daniela Giurca.

Tudor Dorobantu spune ca, la nivel european, conform datelor Eurostat, marimea medie a unei ferme in sistem ecologic este de 39 hectare, cele mai mari regasindu-se in Slovacia, Cehia si Marea Britanie.

"In general, firmele ecologice sunt de mici dimensiuni, din cauza conditiilor mult mai dificile de indeplinit, fata de productia clasica, si, nu in ultimul rand, a productiilor mai mici obtinute si necesitatii de a comercializa aceste produse cu un pret mai ridicat, compensand astfel lipsa productivitatii. Din cauza situatiei economice actuale, dezvoltarea acestor ferme s-a facut doar prin numar si nu prin marime. Suprafetele inregistrate in Romania ca fiind cultivate in sistem ecologic se incadreaza, in general, intre 0,3 hecatre si 10 hectare, exceptie facand fermele care produc cereale in sistem ecologic, pasunile si fanetele, unde marimea acestora este mai mare", explica Tudor Dorobantu.

Abdelaziz Messai adauga faptul ca, in general, suprafetele fermelor din Romania variaza intre 0,5 hectare si 250 hectare, fiind predominante culturile de cereale, leguminoase, plante furajere, pasuni si fanete.

Marian Cioceanu completeaza ca sunt cateva ferme legumicole, cu suprafete foarte mici, de pana intr-un hectar, iar in sectorul culturilor mari sunt aproximativ 100 de ferme certificate, cu suprafete intre 100 de hectare si 1.000 - 2.000 de hectare, in special in judetul Tulcea, in Baragan si in zona de vest a tarii.

El mai spune ca fermele de vaci din sistemul ecologic au in medie cinci - sapte capete, iar cele de gaini au dimensiunea maxima de 3.500 de pasari, fiind in jur de patru astfel de ferme certificate ecologic in Romania.

 

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

DE RETINUT:
Reprezentantii companiilor din domeniu recomanda ca fermele ecologice sa fie mixte
si sa cuprinda spatii pomicole, zootehnice, viticole, legumicole si/sau plante tehnice.
Piata de produse ecologice din Romania a crescut anul trecut cu 25% fata de anul anterior, ajungand la 35 de milioane de euro.
Profitabilitatea si productivitatea agriculturii ecologice sunt mai reduse decat in cazul agriculturii conventionale, astfel ca inca sunt putine investitii in domeniu.
Anul trecut, in Romania, in agricultura ecologica erau in jur de 4.320 de operatori, au fost crescute aproape 19.500 de animale si s-a cultivat o suprafata de 260.000 hectare.
Cele mai mari ferme ecologice sunt cultivate cu cereale si cele mai mici sunt pentru legume.

Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.