Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
"In anul 2012 se aplica anumite prevederi tranzitorii in ceea ce priveste noul prag de scutire de TVA pentru firmele mici. La determinarea plafonului de 220.000 de lei se ia in calcul si cifra de afaceri realizata in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2012", mai spune Teodora Cicu.
Mihaela Hampu precizeaza ca, daca persoana impozabila cu sediul activitatii economice in Romania a depasit plafonul de scutire pentru intreprinderile mici in perioada in care acesta era de 35.000 de euro si s-a inregistrat in scopuri de TVA in Romania, poate beneficia din nou de regimul de scutire, prin scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in Romania, incepand cu 1 iulie 2012, in umatoarele conditii:
• daca persoana impozabila s-a inregistrat in scopuri de TVA in perioada 1 ianuarie 2012 - 30 iunie 2012 si la data solicitarii scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in Romania nu a depasit plafonul de scutire de 220.000 de lei;
• daca persoana impozabila s-a inregistrat in scopuri de TVA anterior anului 2012 si pana la data solicitarii scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in Romania nu a depasit plafonul de scutire de 220.000 de lei si daca nu a depasit plafonul de scutire de 119.000 de lei din anul 2011.
"Solicitarea (n.red. - de scoatere din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA) se poate depune la organele fiscale competente intre data de 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate de persoana. Anularea inregistrarii in scopuri de TVA va fi valabila de la data comunicarii deciziei. Organele fiscale competente au obligatia de a solutiona solicitarile de scoatere din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a persoanelor impozabile cel tarziu pana la finele lunii in care a fost depusa solicitarea", adauga Luminita Ristea.
Teodora Cicu detaliaza ca acei contribuabili care solicita scoaterea din evidenta platitorilor de TVA trebuie sa completeze si sa depuna la organul fiscal competent formularul 096 "Declaratie de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA in cazul persoanelor impozabile, inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, care in cursul unui an calendaristic nu depasesc plafonul de scutire prevazut la art. 152 din Codul Fiscal".
"Pana la comunicarea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, persoanei impozabile ii revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri de TVA", explica Teodora Cicu.
Intreprinderea care devine neplatitoare de TVA, in ultimul decont de taxa, trebuie sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa.
Acest decont se depune pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata "Decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA".
Teodora Cicu subliniaza ca fac exceptie de la aceasta prevedere:
• persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in perioada 1 ianuarie - 30 iunie, acest an, ca urmare a depasirii plafonului de scutire; acestea pot solicita, din 1 iulie 2012, scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire, cu conditia ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de scutire de 220.000 de lei;
• persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA anterior acestui an, care pot solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA dupa data de 1 iulie 2012, daca nu au depasit plafonul de scutire de 119.000 lei din anul precedent, 2011, si daca, pana la data solicitarii scoaterii din evidenta, nu au depasit plafonul de scutire de 220.000 de lei.
"Potrivit prevederilor din OUG nr. 24/2012, acesti contribuabili nu au obligatia sa efectueze ajustarile de taxa corespunzatoare scoaterii din evidenta pentru bunurile/serviciile achizitionate pana la data de 30 septembrie 2011 inclusiv", completeaza Teodora Cicu.
Cand devin platitoare de TVA intreprinderile economice
In Ordonanta de Urgenta 24/2012 sunt mentionate urmatoarele cazuri in care organizatiile economice devin platitoare de TVA:
• persoanele impozabile infiintate anterior acestui an, care depasesc plafonul de 220.000 de lei pana la data de 31 decembrie 2012, dar nu pe cel de 119.000 de lei in perioada 1 ianuarie - 30 iunie, din acest an;
• persoanele impozabile infiintate intre 1 ianuarie 2012 si 30 iunie 2012, care n-au depasit in aceasta perioada plafonul de 119.000 de lei, determinat proportional cu perioada ramasa de la infiintare pana la sfarsitul anului, dar care depasesc plafonul de 220.000 de lei pana la data de 31 decembrie, acest an;
• persoanele impozabile infiintate incepand cu 1 iulie 2012 care depasesc plafonul de 220.000 de lei in perioada 1 iulie - 31 decembrie, din acest an.
"Incepand cu 1 iulie 2012, plafonul de scutire de TVA pentru persoanele impozabile nou infiintate nu se mai calculeaza proportional cu perioada care trece de la data infiintarii pana la sfarsitul anului fiscal, ci, indiferent de data infiintarii, persoanele impozabile trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, daca depasesc plafonul de 220.000 de lei. Acest plafon este valabil inclusiv pentru persoanele impozabile infiintate in perioada 1 ianuarie 2012 - 30 iunie 2012", spune Mirela Serban.
La zece zile de la data atingerii ori depasirii plafonului de scutire de TVA se depune la sediile administratiei financiare cererea de inregistrare in scopuri de TVA.
"Data atingerii sau depasirii plafonului se considera prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit. Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita cu intarziere inregistrarea, organele fiscale competente au dreptul de a stabili obligatiile privind taxa de plata si accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrata in scopuri de taxa", mentioneaza Mirela Serban.
Procedura de inregistrare in scopuri de TVA nu s-a schimbat de la inceputul lunii iulie a acestui an, odata cu ridicarea plafonului de scutire de TVA. Se realizeaza conform prevederilor Ordinului Ministrului Finantelor Publice nr. 2795/2011 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA.
Ce probleme cauzeaza noul plafon
Luminita Ristea spune ca una dintre problemele create de cresterea plafonului de scutire de TVA este aceea ca neplatitorii de TVA nu vor mai putea beneficia de deducerea taxei pentru achizitiile efectuate.
Teodora Cicu adauga faptul ca principalul dezavantaj al cresterii plafonului de scutire de TVA va fi resimtit de companiile mici, care nu au atins si depasit plafonul de scutire de TVA, dar fac achizitii importante, pentru care nu-si pot deduce TVA aferent.
"Aceste firmele mici vor achita TVA pentru unele bunuri si servicii pe care le cumpara, insa nu vor putea transfera acest cost clientilor persoane juridice, riscand sa aiba preturi necompetitive", detaliaza Teodora Cicu.
Mihaela Hampu adauga faptul ca o problema care ar putea aparea in practica este ingreunarea aplicarii noilor prevederi, din cauza lipsei de informare a reprezentantilor autoritatii fiscale care se ocupa de inregistrarea/deregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impozabile.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Noul plafon de scutire de TVA este de 65.000 de euro (220.000 de lei), de la inceputul lunii iulie a acestui an.
Majorarea plafonului de scutire de TVA simplifica contabilitatea mai multor organizatii economice decat pana acum, prin scutirea de TVA.
Printre cei care beneficiaza de aceasta modificare sunt intreprinderile mici, persoanele fizice autorizate (PFA), persoanele care desfasoara activitati independente.
Principalul dezavantaj al cresterii plafonului de scutire de TVA va fi resimtit de companiile mici, care nu au atins si depasit plafonul de scutire de TVA, dar fac achizitii importante, pentru care nu-si pot deduce TVA aferent.
Redactor: Alina Botezau
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 03 Iulie 2012 la ora 20.14