Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Mihaela Cucurezeanu precizeaza ca, in prezent, termenul de inregistrare a unei firme la Oficiul Registrului Comertului poate ajunge pana la cateva luni in Bucuresti, din cauza grevei magistratilor, care a perturbat grav activitatea Tribunalului Bucuresti, si de normarea muncii prin limitarea numarului de dosare a judecatorilor delegati care isi desfasoara activitatea la acest Registru.
Contractele
Cand o PFA, intreprindere familiala sau intreprindere individuala este radiata din Registrul Comertului, contractele incheiate de acestea isi inceteaza valabilitatea, iar co-contractantul poate cere despagubiri in functie de prevederile contractuale. Daca se constituie o firma, ulterior radierii PFA, intreprinderii familiale sau intreprinderii individuale, trebuie semnate noi contracte.
"De asemenea, in cazul in care societatea functioneaza, in paralel, cu PFA, intreprinderea familiala sau intreprinderea individuala, se poate agreea ca aceste contracte sa fie transferate societatii nou constituite, din momentul in care aceasta dobandeste personalitate juridica", mai spune Alina Niculciu.
Mihaela Cucurezeanu precizeaza ca inainte de incetarea activitatii PFA, intreprinderea familiala sau intreprinderea individuala poate cesiona contractele incheiate in favoarea unei societati comerciale, daca acest aspect este permis conform prevederilor contractuale.
Persoane autorizate versus companii
"O PFA, intreprindere familiala sau intreprindere individuala poate sa renunte la aceasta forma de autorizare si sa se constituie, de exemplu, in asociat intr-o societate comerciala cu raspundere limitata, mai ales in cazul in care raspunderea in raporturile cu tertii nu este limitata de intinderea patrimoniului sau de afectatiune profesionala", subliniaza Alina Niculciu.
Avantajul unui SRL este ca, in principiu, raspunderea asociatilor pentru datoriile firmei se limiteaza la aportul de capital social. In acest caz, actionarii raspund cu patrimoniul personal pentru datoriile companiei numai in caz de frauda. In cazul PFA, intreprinderii familiale sau intreprinderii individuale fondatorii raspund pentru obligatiile asumate cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, si in completare cu intreg patrimonial propriu.
"Alte avantaje ale constituirii intr-o societate privesc, spre exemplu, posibilitatea crescuta de dezvoltare a afacerii propriu-zise decat in cazul PFA sau intreprinderii familiale, posibilitatea de a angaja persoane cu contract individual de munca pentru desfasurarea activitatilor pentru care s-a obtinut bonitate bancara si posibilitati mai extinse de finantare a afacerii", mai spune Alina Niculciu.
De asemenea, intreprinderea individuala poate avea mai multe domenii de activitate.
Nivelul impozitului platit de toate formele de organizare economica este acelasi, respectiv cota de 16%.
PFA, intreprinderea familiala si intreprinderea individuala platesc, trimestrial, impozit de 16% pe venitul incasat.
Mihaela Cucurezeanu mentioneaza ca in cazul companiilor se poate spune ca venitul obtinut din aceeasi activitate pe care o desfasoara o PFA, intreprindere familiala si intreprindere individuala este dublu impozitat, o data impozitul pe profit si doua oara impozitul pe dividende, fiecare in cuantum de 16%.
Fata de o PFA, intreprindere familiala si intreprinderea individuala, firma are organe proprii de conducere (Adunarea Generala a Asociatilor sau Consiliul de Administratie), iar deciziile se iau de catre unul dintre aceste organe in functie de competenta stabilita de lege sau de actul constitutiv.
"In ceea ce priveste reprezentarea societatii trebuie mentionat faptul ca fata de terti aceasta va fi legal reprezentata de administratori care pot fi numiti dintre asociati sau pot fi persoane din afara societatii care indeplinesc conditiile legale sa fie administratori", mai spune Mihaela Cucurezeanu.
Alta diferenta intre firma si tipurile de persoane autorizate este legata de contabilitate.
Firmele tin contabilitatea in partida dubla, pentru care au nevoie de angajarea unei persoane de specialitate, iar, in unele situatii, bilanturile trebuie auditate de o persoana din afara companiei.
PFA, intreprinderea familiala si intreprinderea individuala tin contabilitatea in partida simpla, avand un registru in care trec veniturile si cheltuielile lunare, neavand nevoie de angajarea unei persoane de specialitate.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Cei care detin o PFA, intreprindere familiala sau intreprindere individuala pot avea, in paralel, si o companie.
Daca o persoana fizica autorizata, intreprindere familiala sau intreprindere individuala vrea sa foloseasca patrimoniul sau de afectatiune ca si aport la capitalul social al unei firme, trebuie mai intai sa isi inceteze activitatea.
Inainte de incetarea activitatii, PFA, intreprinderea familiala sau intreprinderea individuala poate cesiona contractele incheiate in favoarea unei societati comerciale, daca acest aspect este permis conform prevederilor contractuale.
Raspunderea asociatilor pentru datorii, nivelul impozitelor si modul de a tine contabilitate sunt diferentele dintre companii si celelate tipuri de persoane autorizate.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 19 Februarie 2010 la ora 03.47