Ce trebuie sa stii inainte de a solicita un credit


Teoretic, daca vrei sa cumperi utilaje, echipamente sau sa iti extinzi compania, ai nevoie de un credit de investitii pe termen mediu sau lung. In cazul in care ai un deficit in fluxul de numerar sau o necesitate de finantare pe termen scurt, poti sa accesezi o linie de credit sau un credit de trezorerie. In realitate, si, mai ales in contextul finanicar din acest moment, lucrurile sunt mai nuantate.

 

In general, companiile mari se finanteaza prin credite bancare si, eventual, de pe piata de capital, iar IMM-urile si microintreprinderile se autofinanteaza.

"In cazul IMM-urilor, statisticile arata ca doar 15% - 20% dintre acestea au apelat la finantare bancara", spune pentru startups.ro Sorana Muresan, Marketing Manager la Apple Finance, companie de consultanta financiara si intermediere de finantari.

Unul dintre motivele pentru care IMM-urile nu au atat de multe credite este legat de faptul ca mare parte sunt start-up-uri sau nu au un istoric suficient pentru a intra in relatii de finantare cu  banca. Si, de obicei, costurile finantarii obtinute de un start-up sunt ridicate.

"In principiu, o companie care vrea sa acceseze credite bancare trebuie sa aiba activitate de cel putin un an, pentru a putea arata bancii situatii financiare relevante. Exista si exceptii de la aceasta regula. Totusi, este putin probabil ca un start-up sa poata contracta un credit", explica pentru startups.ro Dragos Cabat, Managing Partner la compania de consultanta Financial View.

Cel mai des au nevoie sa apeleze la credite companiile din comert, productie si constructii. Pentru ca au un un decalaj intre incasari si plati sau un necesar in fondul de rulment, acestea au nevoie de credite de trezorerie sau de o linie de credit. De asemenea, aceste firme mai apeleaza la credite atunci cand au atins un anumit stadiu de dezvoltare si vor sa se extinda sau sa isi finanteze anumite investitii.


Criteriile de selectie
Cel mai important aspect de luat in calcul atunci cand alegi banca de la care sa contractezi un credit pentru companie este raportul cost-beneficiu. Nu trebuie sa accesezi un credit daca costul imprumutului nu este acoperit de randamentul marginal pe care il aduce investitia finantata prin credit.

De asemenea, Sorana Muresan spune ca totalul datoriilor pe termen scurt, mediu si lung ale unei companii pot sa reprezinte maxim 60% - 70% din pasivul total al acesteia, iar datoriile pe termen mediu si lung nu pot depasi capitalul propriu al firmei.

"Produsele bancare oferite astazi pe piata sunt in mare masura aceleasi, diferind doar costul lor, criteriile de eligibilitate si calitatea serviciului", explica Sorana Muresan.

Unele banci au oferte specifice pentru fiecare tip de companie, in functie de marime.

Un IMM nu va obtine niciodata solutii specifice dedicate de la o banca mare, care, pentru acesti clienti, are produse standardizate, bine definite si care nu se pot negocia", adauga Sorana Muresan.

Astfel, IMM-urile au nevoie sa caute mereu o banca unde serviciile si conditiile de cost sunt cele mai avantajoase. De aceea, cateodata sunt mai potrivite bancile mai mici, care sunt foarte flexibile si pentru care conteaza fiecare client, astfel incat sunt gata sa negocieze anumite conditii de cost si/ sau garantare.

Companiile mari, care au nevoie de resurse financiare importante primesc finantare numai de la o banca mare sau, prin sindicalizare, de la un consortiu de banci.

Pe langa diferentierea produselor de creditare in functie de marimea companiei, unele banci au oferte personalizate pentru anumite categorii de profesii liberale precum medicii, avocatii sau notarii.

"Bancile intra in relatii de afaceri pe termen lung cu acele companii pe care le evalueaza ca avand un risc de credit acceptabil, in conditiile obtinerii unei profitabilitati pe masura", explica Sorana Muresan.


Atentie la costurile aditionale
In situatia actuala de criza pe piata financiara, Simina Mut, Senior Associate la SCA Reff&Asociatii, societate de avocati afiliata Deloitte Romania, considera ca unul dintre aspectele la care trebuie sa fie atenti cei care acceseaza un credit este legat de costurile aditionale. Asta pentru ca bancile pot introduce clauze de majorare a costurilor sau dobanzilor care nu exista in contract.

De exemplu, bancile pot mari dobanzile sau alte costuri aditionale, motivand conditiile de criza financiara din piata, chiar daca o astfel de clauza nu este mentionata in contract. Aceasta situatie este intalnita mai ales in cazul creditelor sindicalizate, in care sunt implicate mai multe banci. Alte clauze impun in sarcina imprumutatului costurile de reglementare: de adecvare a capitalului sau de constituire a rezervelor minime obligatorii ale bancilor.


Reducerea riscului
Pentru a limita riscul, in cazul creditelor de investitii, bancile acorda maxim 75% - 80% din totalul necesar, in functie de tipul companiei si al investitiei, mai spune Sorana Muresan. In cazul unui credit de trezorerie, creditul trebuie sa reprezinte 30%-40% din cifra de afaceri anuala a companiei iar profitul operational din exploatare trebuie sa acopere cheltuiala cu dobanda la creditul contractat in proportie de 130%-150%.

"In general, marimea creditului variaza direct proportional cu valoarea activelor firmei", mai spune Dragos Cabat.

Bancile sunt atente la riscul de credit al companiei si la calitatea garantiilor. Riscul de credit se stabileste printr-un rating care ia in calcul situatia financiara - cash-flow-ul, lichiditatea, solvabilitatea, profitabilitatea si gradul de indatorare. Pentru calcularea rating-ului, se ia in calcul domeniul de activitate al companiei, cota de piata, calitatea si experienta managementului, comportamentul anterior de plata, istoricul relatiei cu banca, precum si dependenta fata de anumiti furnizori si clienti.

"Cu cat riscul operational al firmei este mai mare, adica ponderea cheltuielilor operationale fixe in totalul cheltuielilor operationale ale firmei este mai mare, cu atat riscul financiar trebuie redus", adauga Dragos Cabat.

Nivelurile de risc pe care banca le solicita depind si de destinatia creditului (de trezorerie sau de investitii), de termenul de acordare, de moneda si de garantiile care stau la baza imprumutului.


Cat de repede poti obtine creditul
Durata de timp in care poti obtine un credit depinde de marimea companiei, de destinatia creditului, de complexitatea finantarii si de garantiile si rapiditatea cu care banca trateaza cererea ta. Daca esti un client vechi al bancii, se pot sari anumite etape legate formalitati facute deja (deschiderea contului; prezentarea situatiilor juridice si financiare).

In cazul unei companii mici, pentru un credit de trezorerie, reprezentanta Apple Finance spune ca perioada de accesare poate sa fie in medie de trei - patru zile. Pentru o companie mai mare, care doreste sa finanteze un proiect investitional complex, pot sa treaca mai multe luni pana la obtinerea creditului.

"Nu este de neglijat birocratia privind anumite documente juridice si timpul in care o companie poate sa puna la dispozitia bancii documentele pe care aceasta le solicita", adauga Sorana Muresan.

Numarul de banci cu care opereaza o companie este diferit in functie de marimea acesteia. Dragos Cabat spune ca firmele mici lucreaza cu una sau cel mult doua banci, pentru a minimiza efortul personalului din departamentul financiar. Firmele mari pot lucra si cu trei sau patru banci, dar exista si companii care, prin natura activitatii lor, sunt obligate sa aiba conturi deschise la multe banci, in care sa colecteze venituri de la clienti.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii