Cele mai importante modificari fiscale de la inceputul lui 2011


Luna aceasta au intrat in vigoare mai multe modificari legislative care schimba nivelul taxelor si modul in care acestea se platesc. Citeste in continuare care sunt schimbarile si cum iti vor influenta compania.


"Modificarile aplicabile din 2011 nu sunt inovatii in domeniul fiscalitatii, sunt repuneri pe tapet ale unor prevederi care au fost in vigoare in anii precedenti. Statistic, fara a avea pretentia unui calcul exact, au fost modificate/introduse circa 100 de articole ale Codului Fiscal (48 in impozitarea companiilor, 36 in impozitarea persoanelor si 18 in administrarea impozitelor si taxelor), ceea ce inseamna aproximativ 25% din numarul total al articolelor legii", spune pentru startups.ro Nadia Oanea, Supervising Senior in cadrul departamentului Tax Advisory Services la Mazars Romania.

Modificarile din Codul Fiscal, facute prin Ordonanta de Urgenta (OUG) 117/2010, publicata pe 30 decembrie 2010, au dus la alte schimbari ale legislatiei conexe - in asigurari sociale si emiterea de ordine ale Ministerului de Finante si ale ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala).

In prezent se asteapta publicarea normelor metodologice pentru aplicarea modificarilor din Codul Fiscal, acestea fiind in discutii.

(Citeste aici opiniile consultantilor fiscali despre cat sunt de utile modificarile Codului Fiscal.)

Care sunt cele mai importante schimbari din Codul Fiscal
Una din cele mai importante modificari este reintroducerea impozitului pe venituri pentru microintreprinderi, dupa ce a fost scos pentru anul trecut. (Citeste aici mai multe despre eliminarea de anul trecut a impozitului pe venit pentru microintreprinderi.)

Microintreprinderile pot plati un impozit de 3% pe venit, daca, cumulativ, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent (2010 pentru 2011) au intre unul si noua salariati (inclusiv), venituri de maximum 100.000 euro (echivalentul in lei) si capitalul social este detinut de persoane (altele decat statul si autoritatile locale).

Acest impozit nu poate fi adoptat de firmele cu activitati in domeniul bancar, al asigurarilor, al pietei de capital (cu exceptia celor care intermediaza in aceste doua domenii), jocurilor de noroc, consultantei si managementului sau in cazul firmelor unde capitalul social este detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati.

Consultantii fiscali spun ca orice firma care indeplineste conditiile de microintreprindere poate opta pentru acest statut, indiferent de anul in care a fost infiintata si daca a mai detinut acest statut sau nu.

"Societatile nou-infiintate pot opta pentru regimul de impozitare a microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca indeplinesc conditia referitoare la capitalul social la data inregistrarii la Registrul Comertului si daca este indeplinita conditia referitoare la numarul de angajati in termen de 60 de zile, inclusiv de la data inregistrarii, adica sa aiba minim un salariat angajat inainte de a expira primele doua luni de la data infiintarii", explica Mirela Serban, Managing Partner la R&M Audit.

Microintreprinderile care indeplinesc aceste conditii mai au la dispozitie o saptamana (pana pe 31 ianuarie) sa opteze pentru impozitul de 3% pe venit.

Consultantii fiscali recomanda ca alegerea impozitului de 3% pentru microintreprinderi sa se faca in functie de activitate si de nivelul cheltuielilor.

"<Resuscitarea> microintreprinderilor prin reintroducerea variantei impozitarii venitului in cota de 3% este o masura binevenita pentru acest segment al economiei, dar, in conditiile actuale, companiile ar trebui sa fie foarte precaute, sa faca o analiza asupra situatiei financiare in care se afla si asupra previziunii acesteia pe anul urmator. De preferat ar fi ca societatile sa nu se grabeasca sa treaca la aceasta formula fara o analiza temeinica a evolutiei afacerii in cel putin ultimii doi ani, cumulata cu o previziune a evolutiei financiare pentru anul urmator, cel putin. Prin aceasta optiune sunt avantajate in special intreprinderile mici si mijlocii, cu un volum destul de mic de activitate si pentru care ar fi mai eficienta impozitarea veniturilor cu 3%, decat impozitarea profitului cu 16%", mai spune Mirela Serban.

Nadia Oanea adauga faptul ca prin acest impozit sunt avantajate firmele din domeniul prestarilor de servicii, cu un nivel scazut de cheltuieli aferente serviciilor prestate si sunt dezavantajate cele din comert.

Mihaela Bucurenciu, Tax Manager la Ernst&Young (E&Y), spune ca la o cifra de afaceri de 100.000 euro, impozitul pe veniturile microintreprinderii este de 3.000 euro, iar impozitul pe profit de 16% ar ajunge la aproximativ acelasi nivel, daca firma ar inregistra cheltuieli deductibile fiscal in totalitate si in valoare de aproximativ 80.000 euro.

Impozitul pe venit se plateste trimestrial, pana la, inclusiv, data de 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.

Prima perioada pentru care microintreprinderile vor avea de platit impozitul minim este primul trimestru al acestui an, termenul de declarare fiind 25 aprilie 2011.

Ce se intampla cu impozitul pe profit
O alta modificare din OUG 117/2010 este introducerea a doua perioade fiscale distincte pentru anul trecut, fiecare perioada reprezentand cate un an. Situatia a aparut dupa ce de la 1 octombrie 2010 a fost eliminat impozitul minim sau forfetar cu trei luni mai devreme decat se stabilise initial (n.red. - intre 1 mai 2009 si 31 decembrie 2010).

"Pozitia oficiala a Ministerului Finantelor Publice cu privire la calculul, declararea si regularizarea impozitului pe profit pentru anul 2010 este ca toti contribuabilii - indiferent daca au platit sau nu impozitul minim pana la data de 30 septembrie 2010 -  vor trebui sa depuna cate o declaratie anuala de impozit pe profit, una pentru fiecare din perioadele 1 ianuarie - 30 septembrie 2010 si 1 octombrie - 31 decembrie 2010", spune Corina Carpov, Tax Manager la E&Y.

Sunt exceptati de la aceasta regula contribuabilii care nu plateau impozitului minim - cei infiintati in cursul anului, firmele straine cu activitate in Romania intr-o asociere fara personalitate juridica, organizatiile non-profit etc.
 

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Recent au fost modificate sau introduse circa 100 de articole in Codul Fiscal
, reprezentand aproximativ 25% din numarul total al articolelor legii.
Cele mai importante modificari sunt revenirea la impozitul pe venit de 3% pentru microintreprinderi, introducerea a doua perioade fiscale pentru anul trecut, introducerea contributiilor sociale in Codul Fiscal, depunerea unei declaratii unice pentru veniturile, contributiile si evidenta angajatilor.
Orice firma care indeplineste conditiile de microintreprindere poate opta pentru acest statut, indiferent de anul in care a fost infiintata si daca a mai detinut acest statut.
In prezent, legislatia privind declararea impozitului pe profit pentru anul trecut (cu termen de depunere in acest an) contine multe aspecte neclare, rezultate din impartirea anului in doua perioade fiscale distincte.
Pana la 1 iulie 2010, toti cei care au angajati trebuie sa aiba certificat digital pentru depunerea online a declaratiei unice  (formularul 112).


Redactor: Alina Boteazatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii