Companiile urmaresc dezvoltarea pe noi piete prin transferarea angajatilor


Pe plan mondial, din ce in ce mai multe companii se bazeaza pe mobilitatea internationala a angajatilor pentru dezvoltarea afacerilor in noi zone geografice – cea mai mare crestere a detasarilor fiind in tarile nordice, America Latina si regiunea Asia-Pacific.

 

Potrivit unui studiu international realizat de KPMG, ”Global Assignment Policies and Practices Survey 2015”, 86% dintre respondenti au declarat ca, in urmatorii 5 ani, numarul de detasari internationale va ramine acelasi sau ca va creste.  Procentele sunt chiar mai mari pentru organizatiile din Europa si cele din sectorul energetic. 

In acelasi timp, companiile cu programe de mobilitate internationala bine stabilite - precum cele din SUA, Canada, Marea Britanie si alte tari europene – continua sa se extinda si sa isi adapteze aceste programe pentru a face fata nevoilor de business in continua schimbare. 

Cu un program de mobilitate internationala bine gestionat, companiile isi pot dezvolta cultura organizationala oferind angajatilor talentati posibilitatea de a trai si a lucra intr-o alta tara, de a-si imbogati experienta, de a dezvolta noi abilitati si de a stabili o retea globala de comunicare. Angajatii cu experienta internationala dezvolta o intelegere mai profunda si aduc valoare adaugata clientilor locali si organizatiei, sprijinind obiectivele in piata si minimizind riscurile in afaceri”, spune Madalina Racovitan, Partner KPMG, Global Mobility Services.

Studiul releva extinderea de catre companii a varietatii de tipuri de detasare pentru a imbunatati flexibilitatea si adaptabilitatea acestor programe:
• 81% din participanti recurg la detasari pe termen scurt (de regula stabilite pentru mai putin de 12 luni);
• 96% recurg la detasari pe termen lung (de regula 1 - 5 ani);
• 47% recurg la transferuri/ detasari pe perioada nedeterminata.

Companiile sunt din ce in ce mai flexibile in cazul politicilor de detasare – prin stabilirea unui cadru de politici care includ dispozitii generale si optionale si prin extinderea gamei de optiuni pentru companie sau detasat (de exemplu, prin programele menu-driven sau prin sistemul specific de optiuni).  

"Se observa o tendinta clara a organizatiilor de a dezvolta programe personalizate care satisfac mai bine nevoile personalului detasat si ofera in acelasi timp si un control al costurilor", spune Daniela Oprescu, Director Global Mobility Services in cadrul KPMG Romania.

Companiile au dificultati in a urmari si a comunica eficienta programelor de detasare.  De exemplu, 27% din participanti nu stiu citi detasati parasesc compania in termen de 12 luni de la revenirea in tara de origine, iar 31% nu stiu motivul plecarii detasatilor. Pe de alta parte, doar 12% dintre participantii la studiu recunosc importanta controlului costurilor cu mobilitatea internationala si asigurarea unui randament al acestor programe.

Organizatiile ar trebui sa acorde o atentie mai mare masurarii randamentului programelor de mobilitate internationala.

"Existenta unor indicatori de masurare a randamentului investitiilor ajuta la determinarea in mod obiectiv a valorii adaugate pe care o aduc programele de mobilitate la dezvoltarea organizatiei”, mai spune Daniela Oprescu.

Studiul subliniaza cererea crescuta pentru servicii de detasare dedicate managerilor de program. Aproximativ jumatate din participantii la studiu declara ca aceste programe presupun prea mult timp si efort pentru a fi administrate. Pentru a gestiona volumul si complexitatea acestor programe, majoritatea participantilor la studiu apeleaza la furnizori de servicii externe. Serviciile de asistenta fiscala si de imigrare sunt de cele mai multe ori externalizate, in timp ce procesarea salariilor si a cheltuielilor tinde sa ramina gestionata la nivel intern. Principalul motiv pentru care se apeleaza la externalizare este accesul la cunostintele si resursele globale ale prestatorului de servicii.

Studiul pentru anul 2015 al KPMG privind politicile si practicile in materie de detasari internationale, “Global Assignment Policies and Practices Survey 2015”, analizeaza raspunsurile a peste 600 de persoane din intreaga lume care sunt responsabile cu sau sunt interesate de mobilitatea internationala.  
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii