Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Potrivit Capital Partners, anul trecut s-a injumatatit valoarea medie pe tranzactie, aceasta scazand de la circa 8,2 milioane de euro, in prima parte a anului trecut, la 4,2 milioane euro, la sfarsitul anului.
Numarul mai mic al tranzactiilor si a valorii tranzactiilor au dus la scaderea pietei.
In raportul Capital Partners se mentioneaza ca piata romaneasca de M&A s-a contractat anul trecut fata de anul anterior, volumul tranzactiilor fiind cu 71% mai mic, ajungand la 302 milioane euro, fata de 1,045 miliarde euro.
Potrivit E&Y, piata de M&A din tara noastra a fost anul trecut in jur de 1,5 miliarde euro.
"Piata M&A din Romania pare ca ramane, din neferiricire, de dimensiuni destul de modeste comparativ cu alte state europene si compusa din sectoare diferite, din punct de vedere al activitatilor economice implicate, pentru ca nu permite retinerea prea multor tendinte reprezentative. In contextul unei judecati generale, pentru 2010 putem vorbi de <realismul> cifrelor, determinat de prudenta la cumparare si implicit de necesitatea, la vanzare, de a ajusta ofertele la conditiile existente ale pietei de M&A", spune Vlad Neacsu, Partner la Popovici Nitu si Asociatii.
Mihai Sfintescu se asteapta la o crestere a pietei de fuziuni si achizitii cu 10% - 20% in acest an, fata de anul trecut.
Aurelian Trifa mentioneaza ca, daca antreprenorii revin cu picioarele pe pamant, in ceea ce priveste valoarea afacerilor lor in contextul de piata actual, volumul de tranzactii are sanse sa creasca.
Ana Florea, Business Partner la BCMS, spune ca piata de M&A pe intreprinderi mici si mijlocii din Europa de Est, inclusiv Romania, este in continua dezvoltare, tot mai multe companii cautand solutii strategice de crestere, pe care nu le-au gasit in Orientul Indepartat.
Mihai Pop spune ca alta tendinta este ca pe piata din Romania vor fi tot mai prezenti, in urmatori ani, investitorii rusi, a caror problema este ca acum au o imagine proasta pe piata noastra. Consultantul nu se asteapta pana in 2016 la lucruri bune in Romania, astfel ca estimeaza ca piata de M&A va fi foarte mica, pana atunci.
Care este evolutia pe domenii
Aurelian Trifa spune ca o tendinta importanta in piata este achizitionarea firmelor din domenii mai putin afectate de criza, precum cel medical.
Cristian Nacu spune insa ca nu mai exista neaparat domenii preferate pentru M&A, pentru ca mai toate au suferit in 2009 - 2010.
"In ceea ce priveste distributia pe industrii, cele mai multe tranzactii (11) au fost facute in segmentul FMCG, urmat de IT&C (10 tranzactii) si servicii financiare (9 tranzactii)", se precizeaza in studiul Capital Partners.
Cei mai multi jucatori de pe piata de fuziuni si achizitii spun ca domenile cu cel mai mare potential in acest an sunt energia regenerabila, segmentul medical si al servicilor medicale, domeniul IT si online, precum si consolidarile intre distribuitorii de medicamente.
"In 2011, la numarul de tranzactii, vom vedea probabil activitate in zona de TMT (tehnologia informatiilor, media, telecom), in special zona de software, cea de digital si new media. De asemenea, sectorul financiar va fi activ din punct de vedere al volumului tranzactiilor, deoarece multe grupuri bancare europene isi vor restructura operatiunile, din motive interne, dar si silite de conditiile ajutorului de stat primit. Sectorul energetic promite sa fie activ din punct de vedere al volumului tranzactiilor, avand in vedere planurile de privatizare anuntate si lipsa de bani la buget. Totusi, unele tranzactii vor fi IPO-uri (n.red. - listarea pe bursa) mai degraba decat M&A", mentioneaza Mihai Sfintescu.
Victor Cionga adauga faptul ca piata de capital este un barometru foarte important, pentru ca ultima listare de succes din Romania (IPO) la o companie relativ mare a fost Teraplast, in iarna lui 2008.
De ce se consolideaza firmele
Consolidarea a fost una din principalele tendinte din M&A anul trecut, si se va mentine in acest an. Principalii jucatori din diferite domenii au facut achizitii strategice pentru a-si creste sau consolida cota de piata.
"In 2011, in multe sectoare va continua consolidarea cotei de piata a principalilor jucatori. In aceste conditii, o strategie potrivita in multe cazuri pentru antreprenori este sa atraga un fond de investitii care sa majoreze capitalul firmei, iar banii respectivi sa-i investeasca in cumpararea unor concurenti si i ncrestere organica. Majoritatea firmelor au fost ocupate cu procese interne de eficientizare sau restructurare. Probabil ca in 2011 vor incepe sa se uite mai mult la oportunitatile de achizitii", spune Mihai Sfintescu.
Victor Cionga adauga faptul ca al doilea mod de consolidare este disparitia unor jucatori, astfel incat cota de piata a celorlati creste, chiar daca ei sunt in scadere, el numind aceasta tendinta consolidarea pietei prin extinctie.
Aurelian Trifa precizeaza ca nicio firma nu o duce foarte bine, dar, punand impreuna avantajele fiecareia, ar putea sa o duca mai bine, daca acestea gasesc niste sinergii sa poata functiona mai bine, sa poata castiga cota de piata sau sa-si optimizeze costurile.
Alte tendinte
Jucatorii din piata spun ca o tendinta pe piata de M&A este reaparitia, anuntata, a privatizarilor.
"La Petrom, Transgaz si Transelectrica privatizarea trebuie sa se faca prin piata de capital, pentru ca sunt companii listate. Petrom, avand in vedere domeniul si faptul ca statul nu este majoritar si nu ramane majoritar dupa vanzare, va fi un succes, daca se va lansa. La Romgaz, daca se va decide un IPO (n.red. - listarea pe Bursa), probabil ca nu se poate obtine un pret <bun>, in conditiile actuale de piata sau in conditiile de risc de Romania", explica Victor Cionga.
Mihai Sfintescu spune ca o alta tendinta ar putea fi aparitia unui numar de externalizari, ca urmare a unor restructurari de grup.
Victor Cionga mentioneaza ca alta tendinta aparuta anul trecut, si din ce in ce mai importanta, este aparitia unui al treilea jucator in tranzactiile de M&A - bancile, care ar trebui sa fie din ce in ce mai implicate si care vor fi din ce in ce mai importante, in primul rand pentru ca firmele sunt indatorate, unele semnificativ, si atunci investitorul care vine vrea sa aiba confort si din partea bancilor ca lucrurile se vor desfasura intr-un anumit mod.
"Al doilea motiv este ca bancile trebuie sa-si priveasca diferit fata de ani trecuti clientii care sunt in dificultate si pe unii chiar sa-i ajute, nu numai prin restructurare, amanarea datoriilor, ci si prin metode mai putin uzitate pana in prezent. Se va incerca, probabil, <debt-equity swap> - sa ajute firmele sa-si caute investitori", mai spune Victor Cionga.
In plus, bancile ar putea transforma datoriile firmelor in participatii la acele firme.
Victor Cionga adauga faptul ca departamentele de risc ale bancilor vor incepe, probabil, sa analizeze daca acestea pot intra in actionariatul unor compani care le sunt indatorate, ceea ce pana acum ceva timp era inimaginabil.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Una dintre tendintele care se va accentua in acest an este scaderea preturilor la care sunt tranzactionate companiile.
Scaderea preturilor de tranzactionare a redus numarul tranzactiilor deoarece antreprenorii nu vor sa accepte preturile propuse iar investitorii nu sunt de acord cu preturile cerute.
Domenile cu cel mai mare potential in acest an sunt energia regenerabila, cel medical si al serviciilor medicale, segmentul IT si online, precum si consolidarile intre distribuitorii de medicamente.
Alte tendinte sunt consolidarea companiilor, aparitia anuntatelor privatizari si un interes mai mare al bancilor in a ajuta firmele sa creasca.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 08 Februarie 2011 la ora 01.41