Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Pentru el, unul dintre cele mai importante avantaje ale rascumpararii companiei a fost revenirea la spiritul antreprenorial.
"Conduceam o echipa bine sudata, careia ii insuflasem acest spirit (n.red. - antreprenorial), insa rigorile proceselor multinationale, de multe ori, infraneaza initiativele personale. De aceea am vazut in procesul de management buyout o modalitate de a reda companiei suflul schimbarii permanente. Recunosc ca unul dintre cele mai importante motive pentru care am luat aceasta decizie il reprezinta libertatea de a desena directia de dezvoltare a companiei, conform viziunii proprii. Si s-a dovedit a fi o alegere castigatoare. Compania a crescut mult in a doua jumatate a anului 2010, am lansat multe produse noi si avem multe proiecte in plan", mai spune Eugen Voicu.
Astfel, el nu regreta ca a luat aceasta decizie si ar face acest lucru si acum, din aceleasi motive.
"Pentru o companie care nu are o retea bancara dedicata si intr-o tara in care nu exista retele de consultanti de plasament active care sa vanda fonduri in functie de profilul clientului, solutia potrivita nu poate fi decat aceea de a avea o oferta in primul rand pentru segmentul clientilor avizati, care dispun de active financiare peste medie. Certinvest isi propune sa fie compania de administrare a investitiilor care sa ofere, pe langa produsele clasice, fonduri de investitii specializate pe sectoare de nisa, cu performante potentiale foarte mari. Aceasta oferta este in primul rand apanajul unei companii independente", explica Eugen Voicu.
Cine sunt cei care isi rascumpara companiile fondate
Profilul antreprenorului care-si rascumpara compania este cel al persoanei cu resurse financiare, care lucreaza de mult timp in companie, a ramas managerul acesteia dupa vanzare, indiferent daca mai este sau nu actionar, si nu se intelege cu actualul proprietar in ceea ce priveste strategia de dezvoltare a companiei.
"Tipul de antreprenor in serie, cu o experienta relevanta si cu realizari de succes este cel mai in masura sa fie interesat de rascumparea companiei. Pe baza experientei anterioare, acesta poate anticipa potentialul de crestere al randamentului investitiei de la momentul rascumpararii pana la revinderea companiei", precizeaza Cornel Fumea.
La fel considera si Eugen Voicu, care spune ca el este un antreprenor de cursa lunga si ca, desi experienta de multinationala a fost foarte interesanta, plina de invataturi si provocari, i-au lipsit libertatea si rapiditatea deciziei dintr-o companiei de tip antreprenorial, asa ca ideea rascumpararii a prins rapid radacini in mintea lui.
Partenerul de la Osprey Partners spune ca antreprenorii care rascumpara o firma trebuie sa fie atenti la pret, pentru ca pot plati pe companie mai mult decat ar trebui.
"Fiind din interior, managerii cred ca stiu mai multe si, chiar daca stiu mai multe, dar despre operatiuni, se pot insela la pretul de vanzare", explica Mihai Pop.
Conditiile in care sunt rascumparate companiile de catre antreprenori
Fondatorii pot sa isi rascumpere compania in functie de clauzele din contractul de vanzare-cumparare.
"Clauza de rascumparare este un drept pe care antreprenorul il negociaza cu investitorul, iar pretul rascumpararii actiunilor este stabilit printr-o anumita metoda de evaluare a companiei sau in functie de ofertele primite de la alti potentiali investitorii", spune Cornel Fumea.
In general, rascumpararea actiunilor companiilor de catre antreprenorii care intra intr-un parteneriat cu un investitor se negociaza inca de la semnarea contractului de vanzare-cumparare al companiei.
"Investitorul urmareste realizarea unui randament si este dispus sa-si vanda participatia detinuta catre un investitor strategic, un fond de investitii, prin listarea actiunilor pe piata de capital sau revanzand actiunile catre antreprenor. Acesta din urma isi poate negocia dreptul de preferinta pentru achizitionarea actiunilor detinute de investitor in anumite conditii, care se vor materializa sau nu la momentul rascumpararii", mentioneaza Cornel Fumea.
Mihai Pop precizeaza ca la incheierea primei tranzactii dintre un investitor si un antreprenor se stabilesc conditii de rascumparare, doar daca ambii raman actionari in companie.
Cornel Fumea mentioneaza ca majoritatea investitorilor negociaza cu antreprenorii drepturile de "drag along" (dreptul investitorului de a forta antreprenorul sa-si vanda actiunile catre un tert, impreuna cu investitorul, de regula, in aceleasi conditii si la acelasi pret) si "tag along" (dreptul unui actionar de a-si vinde participatia impreuna cu alt actionar, in momentul cand acesta din urma vrea sa vanda, de obicei in aceleasi conditii si la acelasi pret).
El adauga faptul ca antreprenorul nu trebuie sa fie, neaparat, conditionat de implicarea in companie pentru a avea dreptul de rascumparare. In general, investitorii institutionali din categoria fondurilor de investitii sunt dispusi sa negocieze clauza de rascumparare cu antreprenorii, dar exista si cazuri, mai rare, cand investitorii strategici pot accepta astfel de clauze.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
In ultimii doi - trei ani, antreprenorii au devenit interesati sa-si rascumpere companiile, vandute inainte de aceasta perioada.
Principalul motiv este pretul de rascumparare al actiunilor, care este mai mic decat la vanzare si au potential de crestere.
In general, antreprenorii care-si rascumpara compania lucreaza de mult timp in companie, au ramas managerii acesteia dupa vanzare, indiferent daca mai sunt sau nu actionari, si nu se inteleg cu actualul proprietar in privinta strategiei de dezvoltare a companiei.
Daca antreprenorul ramane si actionar si manager in companie, conditiile de a rascumpara compania depind de clauzele din contractul de vanzare-cumparare.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 14 Iulie 2011 la ora 11.51