Dezvoltare prin licenta pe piata de training
Leadership Management International (LMI) furnizeaza programe de instruire si dezvoltare catre clienti corporate, dar are si programe dedicate persoanelor fizice. Master licentiatul roman are deja sase licentiati pe plan local si cauta parteneri in marile orase din tara.
Denumita initial SMI (Self Motivation Institute), compania a fost fondata in 1966, in SUA. In anii ‘70, s-a constatat ca acest concept poate fi promovat si international, si s-au infiintat doua companii independente una de cealalta - Leadership Management Incorporated, care actioneaza doar pe teritoriul SUA, si Leadership Management International, care se ocupa de dezvoltarea afacerii in restul tarilor.
In prezent, reteaua s-a extins in aproximativ 65 de tari, in intreaga lume. Contractul de master licenta pe Romania a fost semnat in noiembrie 2001, activitatea incepand in martie 2002.
Gabriel Visan, master licentiat LMI in Romania, spune pentru startups.ro ca investitia initiala in preluarea master licentei pe plan local a fost de aproximativ 100.000 de dolari, suma care a fost recuperata integral in aproximativ un an de zile.
Reteaua din Romania cuprinde sase licentiati (cinci in Bucuresti si unul in Ploiesti) si se doreste extinderea in orasele care au in jur de 200.000 - 250.000 de locuitori si in jur de 400 - 500 de companii active.
Investitia initiala
Sistemul LMI nu presupune o taxa de intrare. Insa, pentru a putea fi certificat, fiecare licentiat trebuie sa-si plateasca instruirea, in valoare de 14.500 de euro.
Potrivit reprezentantului LMI, la demararea afacerii, licentiatul ar trebui sa mai dispuna de resurse financiare pentru a se intretine pana la sase - noua luni, pentru ca momentul in care incepe sa castige bani depinde foarte mult de cat de mult si de calitativ munceste.
“E greu de zis si in cat timp se recupereaza investitia initiala. Sunt licentiati care si-au recuperat investitia in trei luni si licentiati care si-au recuperat-o intr-un an si jumatate”, explica Gabriel Visan.
In Bucuresti, viitorii licentiati nu trebuie sa faca niciun fel de investitie in ceea ce priveste spatiul pentru desfasurarea activitatii. Ei au la dispozitie cele doua centre din Capitala ale master licentiatului si se pot folosi de infrastructura acestuia, plus ca multe intalniri si programe se desfasoara la sediul clientului.
Pe parcursul afacerii, se plateste o taxa de 150 de euro pe luna, reprezentand dreptul de a profesa sub numele LMI. Exista si un sistem de bonificatie pe care master licentiatul il aplica fata de fiecare licentiat in parte. Sistemul devine valabil in momentul in care licentiatii ating sau depasesc anumite performante prestabilite de master.
Conceptul LMI
“Programele de instruire pe care le oferim noi se numesc programe de facilitare, nu se numesc training-uri. E o combinatie, daca pot sa spun, intre training si coaching”, explica master licentiatul LMI.
Initial, fiecare client participa la un curs si primeste un material teoretic. Acesta vine insotit de un suport aplicativ, pe care participantul il pune in practica la locul sau de munca.
Un program dureaza pana la doua luni, timp in care fiecare client este asistat de un facilitator LMI, care il ajuta sa depisteze care dintre mecanismele propuse initial sunt cele mai potrivite pentru afacerea lui, cum poate sa le puna in practica, cum poate sa le imbunatateasca etc. La un moment dat, se lucreaza inclusiv cu echipa lui manageriala.
“Primul om cu care lucram intr-o companie este chiar top managerul, pentru ca ne da sansa sa intelegem mult mai bine business-ul. El vede intr-adevar mult mai bine care dintre serviciile noastre poate fi utilizat in interiorul companiei”, spune Gabriel Visan.
LMI organizeaza si workshop-uri cu durata de o zi sau doua. Acestea reprezinta si o modalitate de promovare, pentru ca sunt invitati sa participe si potentialii clienti, pentru a-si face o idee despre serviciile oferite.
La cursurile open pe care le organizeaza LMI apeleaza de cele mai multe ori clientii vechi sau persoane care cunosc firma, pentru ca promovarea se face doar pe site-ul companiei sau direct spre anumiti clienti.
“Baza noastra sunt programele de facilitare si ne axam numai pe ele. Celelalte sunt un fel de functii suport pentru aceste programe, care reprezinta circa 90% din cifra noastra de afaceri”, precizeaza master licentiatul LMI.
Toate programele LMI sunt realizate in SUA, de compania mama, insa fiecare master licentiat poate trimite un feedback in ceea ce priveste <nationalizarea programului>, prin mici ajustari si adaptari ale produsului de baza la piata pe care activeaza.
Cand cei din SUA isi dau acordul asupra propunerilor, acestea sunt integrate in programul international, astfel incat, fiecare master licentiat sa inteleaga, ca diferentiere, ce se intampla in restul tarilor in care LMI este prezent.
“Pentru ca, daca ne uitam la clientela dintr-o tara, nu este doar clientela pur locala. Este si clientela multinationala. Iar noi trebuie sa-i ajutam atat pe romani, cat si pe strainii care actioneaza pe piata locala prin firmele deschise in Romania”, explica Gabriel Visan.
Sistemul de licenta
“In general, vizam oameni care au actionat in business, care au condus alti oameni, din pozitii de management sau chiar top management, care au avut performante in ceea ce au facut, dar care au avut si esecuri si au stiut sa invete din ele”, spune master licentiatul LMI.
Pe langa manageri sau top manageri, pot candida la obtinerea licentei si persoane care actioneaza in training. Licentiatii sunt supusi unei verificari initiale privind profilul personal si profesional. Dupa aceasta etapa, ei semneaza contractul si incep procesul de instruire in vederea certificarii.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
Redactor: Oana Caltea
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.