Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Valoarea medie a microcreditelor
Conform studiului Eurom, in 2007, cererea neacoperita de microcredite era de 700 de milioane de euro. Maria Doiciu spune ca suma medie a microcreditelor acordate in Romania este intre 6.000 de euro si 8.000 de euro. In ceea ce priveste cererea din partea microcompaniilor, Mircea Onita spune ca sunt solicitate creditele intre 50.000 de euro si 100.000 de euro.
Anul trecut, valoarea medie a unui microcredit oferit de CAPA a fost intre 15.000 de euro si 20.000 de euro, dar in primele trei luni ale acestui an valoarea a scazut la intre 10.000 de euro - 15.000 de euro.
“A scazut cu o treapta. Pe de o parte, noi ne asumam riscuri mai mici, iar, pe de alta parte, antreprenorii isi iau riscuri mai mici, isi fac mai bine calculele”, completeaza Adrian Chindris.
La CAPA, in perioada 2007 - 2008, aproximativ 10% dintre creditele acordate au fost de peste 25.000 de euro, ajungand pana la aproximativ 40.000 de euro. In prezent, cele mai multe microcredite mari oferite sunt intre 30.000 de euro si 40.000 de euro.
“Acestea sunt credite mari, avand in vedere modul cum se masoara acum riscurile. Un credit de 40.000 de euro este acordat unei companii cu baze de afaceri solide. In general, am acordat credite mari vechilor clienti, care au inceput cu credite mult mai mici: 5.000 de euro - 10.000 de euro, le cunoastem afacerea si avem o relatie bine conturata cu proprietarul”, adauga Adrian Chindris.
Valoarea medie a unui microcredit acodat este de 12.000 de euro in cazul Aurora, de 7.000 de dolari in cazul Express Finance, de 50.000 de lei la Microimo, 3.200 de euro la OMRO, 4.100 de euro la ProCredit si 55.750 de lei lei la Romcom.
“Datorita standardelor de viata mai ridicate in Romania in comparatie cu tarile din lumea a treia, sumele creditelor sunt mult mai mari, si conditiile creditarii difera: perioada de rambursare mai lunga si in unele cazuri este nevoie de garantii materiale iar clientii nu traiesc in saracie extrema”, spune Bereczki Janos, Director Credite la OMRO.
Conditiile de acordare a microcreditelor
Destinatia unui microcredit poate fi capitalul circulant, realizarea de investitii, finantarea investitiei initiale, achizitionarea de spatii, autoturisme si autoutilitare, renovarea caselor si completarea retelelor de utilitati.
”Primavara si toamna sunt perioadele cele mai pline din punct de vedere al activitatii de creditare”, mai spune Mircea Onita.
Dobanzile microcreditelor sunt cu unul-doua procente mai mari decat cele bancare.
“Pe ansamblu, fata de industria bancara, costurile unui microcredit sunt cu 2 % - 3% mai mari, tinand cont de toate costurile unui contract”, precizeaza Adrian Chindris.
Garantiile unui microcredit pot fi imobiliare, mobiliare (mijloace de transport, utilaje), bilete la ordin, cecuri, combinatii ale acestora, in functie de produsul solicitat si de microcreditor.
“Finantam afacerile, nu garantiile, in sensul ca problema garantiilor se discuta separat, dupa stabilirea indeplinirii conditiilor de eligibilitate, financiare si nefinanciare”, subliniaza Mircea Capotescu, director general adjunct la Aurora.
In cazul sumelor de peste 50.000 de euro, la ProCredit creditul trebuie acoperit cu garantii imobiliare in proportie de minim 75%.
“Costurile creditelor au crescut in ultimele luni ca urmare a majorarii costului achitat pentru resursele atrase”, spune Cristina Copaci, Sef Departament Credite la ProCredit Bank.
Perioada de acordare a microcreditelor difera de la o organizatie la alta si poate ajunge pana la 15 ani (in cazul ProCredit).
Pentru a se asigura ca sumele vor fi returnate, in anii de inceput ai microcreditarii in Romania, ONG-urile le ofereau training si consultanta companiilor. In unele cazuri, accesarea microcreditelor era conditionatata de absolvirea training-urilor. Acum doar Romcom, Aurora si OMRO le mai ofera clientilor consultanta.
Creditele oferite pana in prezent
Conform Mariei Doiciu, valoarea portofoliului microcreditorilor pentru finantarea activitatilor comerciale ale microinterprinderilor, intreprinzatorilor individuali si fermierilor, s-a dublat la fiecare doi ani in perioada 2003 - 2008.
Portofoliul de credite acordate de Aurora de la infiintare si pana in prezent are o valoare de 12 milioane de lei. In cazul CAPA, valoarea totala a creditelor acordate pana acum este de aproximativ 70 de milioane de euro. Express Finance a acordat pana in prezent credite in valoare totala de 80 de milioane de dolari, Microimo de 2,5 milioane de lei, Romcom are un portofoliu de 40 de milioane de lei iar ProCredit unul de 540 de milioane de euro.
”In 2008, portofoliul a crescut cu 50%, iar anul acesta estimam o crestere de 30%, depinzand de termenul de deschidere a birourilor noi (n.r. - microcreditorul intentioneaza sa deschida in acest an doua birouri in judetele Bihor, Alba sau Timis)”, mentioneaza Adrian Chindris.
Anual, Aurora a acordat credite in valoare totala de 4 milioane de lei iar in cazul Express Finance suma acordata in fiecare an se situeaza intre 13 milioane de dolari si 17 milioane de dolari.
In 2008, OMRO a acordat credite in valoare totala de 18,3 milioane de euro iar Romcom a acordat finantari de aproximativ 9 milioane de lei. Pentru ProCredit, suma a fost de aproximativ 218 milioane de euro, anul trecut, dupa cum spune Cristina Copaci.
Cresterea anuala a valorii portofoliului de credite acordate a fost de 26,5% in cazul Express Finance si de 50% in cazul Microimo. In 2008, Romcom a inregistrat o crestere a portofoliului cu 51%, fata de 2007.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 09 Mai 2009 la ora 00.53