Freelancing-ul - primul pas spre angajare sau spre propria afacere?
Crearea unui portofoliu, castigarea de experienta profesionala si promovarea in randul viitorilor clienti sunt principalele motive pentru care studentii aleg sa devina freelanceri. In plus, asa pot testa daca ar putea deveni antreprenori sau nu.
Pe Luiza Ezechil, inca masteranda, freelancing-ul a inspirat-o sa aiba mai multe initiative antreprenoriale. Ea a devenit make-up artist freelancer de aproximativ un an si jumatate, deoarece este pasionata de domeniu (colaboreaza cu diversi organizatori de evenimente si fotografi).
Din vara acestui an, Luiza a lansat impreuna cu Alexandru Stoica portalul pentru freelanceri rolancer.com. Ideea acestuia i-a venit Luizei inainte de a incepe sa lucreze ca freelancer, deoarece a vazut ca nu exista asa ceva in Romania, desi in strainatate sunt mai multe astfel de platforme. S-a gandit ca ar fi o idee buna, pentru ca sunt multi someri care ar putea castiga ceva bani din proiecte, dar si specialisti care au un loc de munca si vor sa-si suplimenteze veniturile.
In prezent, ea este studenta la masterul de Comunicare Manageriala si Resurse Umane de la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative si la programul masteral Antreman - School for Entrepreneurial and Managerial Studies.
Adrian Mironescu, designer si consultant de brand la Wiron (fosta Idegrafo), spune pentru startups.ro ca, in general, domeniile in care studentii pot face freelancing sunt dezvoltarea de software, webdesign, copywriting, design grafic, 3D, traduceri, jurnalism si asistenta.
El si-a inceput activitatea de designer si de consultant de brand in anul 2001, cand era in primul an de facultate (2001 - 2005, Facultatea de Informatica de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi).
Luiza Ezechil spune ca, de exemplu, pe rolancer.com sunt solicitate servicii de fotografi, make-up artisti, programatori, copywriteri etc.
"Aceste proiecte pot fi realizate cu usurinta de catre studentii din diferite domenii, care pot licita gratuit si propune un pret conform experientei din acel domeniu", detaliaza Luiza Ezechil.
Ema Catalin, consultant freelancer in relatii publice si comunicare, spune pentru startups.ro ca, in functie de domeniile de specializare si de skill-urile individuale, studentii freelanceri au oportunitati si in Romania, dar si in strainatate, de regula colaborari project based, care nu solicita un consum mare de timp.
"Domeniile de care aud cel mai frecvent sunt IT, comunicare, turism si zona ONG-urilor", mai spune Ema Catalin.
Ea a inceput sa lucreze ca freelancer in jurnalism cand era in ultimul an de facultate, dupa ce prima experienta profesionala a fost un job full-time.
"Am fost ziarist in anii ’90, cand se forma presa romaneasca necenzurata. Am inceput cu o colaborare cu Libertatea, care a devenit in scurt timp un job intreg si a durat cativa ani, apoi am alternat perioadele de freelancing cu cele de job full time. Intotdeauna mi-au placut cuvintele, iar munca de jurnalist mi s-a potrivit din prima clipa. La acel moment, era un job plin de poezie, de aventura. Jobul de jurnalist este unul foarte dinamic, cu perioade intense, dar si mai lejere, care mi-au permis sa imi impart timpul si energia intre scoala si munca", detaliaza Ema Catalin.
Ema a luat aceasta decizie pentru ca a considerat ca a invata nu inseamna a face, ci a fi, si ea este o persoana de actiune. La inceput a scris articole pentru mai multe publicatii - dintre care multe nici nu mai exista astazi.
"Acele prime experiente de freelancing si munca de jurnalist in general, mi-au marcat semnificativ modul de functionare ulterior. Am preferat intotdeauna sa imi fac propriul management al proiectelor, al timpului, al echipelor. La jurnalism n-am renuntat propriu-zis, ci mi-am continuat munca in zona de comunicare si PR, unde am scris news-uri, dar sub forma de news release si nu de articol de presa. Intotdeauna am considerat ca rolul meu ca om de PR este acela de a discuta cu un client din perspectiva jurnalistului care-i poate spune ce reprezinta stire si ce nu, ce va fi interesant pentru cititori si ce nu", precizeaza Ema Catalin.
Anul acesta, ea s-a intors la freelancing, deoarece vrea sa faca parte mai mult din povestea Maiei, fetita ei. Isi dorea mai mult echilibru in balanta work-life si vrea sa inceapa proiecte noi si, probabil, un drum in antreprenoriat.
"Munca de acum inseamna consultanta si training si, mi-ar placea, si articole de presa. Atunci (in studentie) era un mod de a avea acces la...<lumea reala>, sa spunem. Acum este un mod de viata", precizeaza Ema Catalin.
Marian Manolache, consultant in antreprenoriat la Skill Team Consulting, spune pentru startups.ro ca studentii freelanceri au clienti de acolo de unde se concentreaza sa aiba.
"Stiu tineri care au abordat cu indrazneala piete europene sau americane si au succes. Pentru majoritatea insa, cred ca piata romaneasca este mai <aproape>", adauga Marian Manolache.
Adrian Mironescu precizeaza ca, in general, freelancerii folosesc platforme ca Elance.com sau Vworker.com si lucreaza in special cu exteriorul.
"In strainatate exista mai mult capital, iar oamenii sunt dispusi sa isi externalizeze multe servicii pentru a castiga timp si bani. Asadar, exista cerere. Exista insa si oferta. Oricand se poate gasi o persoana din India care sa faca treaba mai ieftin. Asta nu inseamna ca si mai bine, si de aceea e bine ca freelancerii romani sa mizeze pe calitate, pe a se face indispensabili", subliniaza Adrian Mironescu.
Elisabeta Stanciulescu, sociolog si initiatoarea unui program interdisciplinar de Coaching-style Lifelong Learning, spune pentru startups.ro ca notiunea de freelancing este folosita abuziv la noi.
"Riguros vorbind, ea are un continut mult mai restrans decat isi imagineaza oamenii: in fapt, foarte putini sunt freelanceri, profesionisti independenti care se integreaza - cu contract - pe perioada unui proiect intr-o echipa, pentru ca dupa aceea sa lucreze - cu contract - cu alta etc.; cei mai multi sunt liber profesionisti, solo professional, oameni care furnizeaza servicii pe cont propriu. Daca vorbim despre studenti, nu cred ca putem vorbi despre freelanceri ori solo professionals decat, eventual, in cazul acelora, putini, care au deja o calificare. Pentru ceilalti este pur si simplu angajare pe durata determinata", completeaza Elisabeta Stanciulescu, ea insasi freelancer, dar dupa o cariera universitara.
Cum a evoluat freelancing-ul din Romania in ultimii ani
Ema Catalin spune ca, fata de acum cativa ani, in prezent, sunt in general mai multi freelanceri, fie ca sunt studenti sau fosti angajati ai companiilor.
"Este o zona care incepe sa se dezvolte mai bine si in Romania si cred ca este un semnal bun si sanatos. In 15 ani de cand sunt in industria de comunicare, cei mai buni studenti cu care am lucrat au venit din IT si au aplicat pentru joburi project based in PR. Au fost oamenii cei mai motivati si cu cele mai bune rezultate. Astazi, una dintre ele este director de marketing la o multinationala din fashion, iar cealalta face business developement pentru un grup de companii foarte cunoscut. Amandoua sunt specializate in comunicare online, deci si-au folosit foarte bine skill-urile tehnice, alaturi de pasiunea pentru comunicare", adauga Ema Catalin.
Marian Manolache spune ca, desi nu are un studiu care sa ii ofere date din acest domeniu, este sigur ca activitatea de freelancer a crescut, datorita faptului ca multi studenti si-au aratat disponibilitatea pentru voluntariatul in care isi pun in valoare cunostintele.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Crearea unui portofoliu, experienta profesionala si promovarea in randul viitorilor clienti sunt principalele motive pentru care studentii devin freelanceri.
Freelancing-ul ii ajuta pe studenti sa-si dea seama daca pot fi antreprenori sau nu.
In general, domeniile in care studentii pot face freelancing sunt dezvoltarea de software, webdesign, copywriting, design grafic, 3D, IT, comunicare, turism, ONG, traduceri, jurnalism si asistenta.
Freelancing-ul este o sansa pe care ti-o poti da in ambele variante in timpul studentiei: poti vedea daca esti facut sa-ti fii propriul stapan sau daca e mai bine sa ai o cariera ca angajat.
Fata de acum cativa ani, in prezent, sunt in general mai multi freelanceri, fie ca sunt studenti sau fosti angajati ai companiilor.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Acest material face parte din seria "Back2School or Back2Business?", un proiect editorial startups.ro dedicat studentilor antreprenori.