Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
"Voluntariatul sau prestatia la preturi modice ii ajuta sa-si creasca experienta si valoarea. Freelancing-ul inseamna, alaturi de voluntariat, o buna oportunitate de a acumula experienta si de a fi vazuti si recrutati. In perspectiva unui business propriu viitor, este, de asemenea, valoros, pentru ca prestarea ca freelancer il pune pe student in situatia viitorilor lui angajati, si de aici, probabil, mai bune abilitati de conducere a viitorilor subalterni", subliniaza Marian Manolache.
El mentioneaza ca, in acest context si constatand lipsa de calitate si chiar de servicii de pe piata, freelancing-ul ar fi minunat pentru cariera viitoare a inginerului electrotehnist, constructor, electonist etc.
"Viitorul inginer ar putea face legatura intre teorie si practica, satisfacuta atat de putin de lipsa laboratoarelor de specialitate din facultati, si ar fi un mult mai bun conducator de oameni in domeniul in care a facut freelancing", completeaza Marian Manolache.
El crede ca, pentru studenti, activitatile legate de comunicare, PR, dezvoltarea de proiecte web, promovare online si prin platforme social media au avut cea mai mare crestere in ultimii doi trei ani. Motivele pe care le enumera sunt:
- in primul rand, explozia de interes a oamenilor pentru social media a construit o oportunitate pentru promovarea diverselor afaceri, aici si blogging-ul avand un procent;
- nevoia afacerilor mici si mari de a se reabilita sau de a iesi in fata;
- experienta de comunicare si promovare i-a ajutat pe cei din aceste domenii (comunicare, PR, dezvoltarea de proiecte web, promovare online si prin platforme social media) sa fie vazuti si contractati;
- descresterea sau incetinirea cresterii economice a facut sa descreasca cererea pentru imatricularea de firme noi sau intocmirea de diferite acte "juridice", traduceri etc; astfel, domeniile care ofereau asemenea servicii au fost depasite de domeniile comunicare, promovare si web;
- aparatele foto digitale si usurinta de a fotografia si de a accesa fotografiile au redus numarul fotografilor freelanceri.
"Curentul (n.red. - scaderea numarului de fotografi freelanceri) a fost contracarat de dificultatile prin care trec multe publicatii ce au inlocuit fotograful angajat in redactie cu freelanceri. Fenomenul VIP a facut sa se dezvolte chiar un filon de freelanceri tip <paparazzi>", explica Marian Manolache.
La polul opus, Adrian Mironescu considera ca sunt mai putini freelanceri decat acum cativa ani, cand si era un boom economic global.
"Totusi, exista destui tineri ambitiosi care se antreneaza pentru a-si construi un business sau pentru a se angaja. Cred ca facultatile gen Informatica si Automatizari si Calculatoare dau cei mai multi freelanceri. Era in mare voga o platforma prin care freelancerii isi puteau gasi proiecte, rentacoder.com. Acum insa chiar oferta de job-uri locale in IT a crescut si multi studenti au preferat sa se angajeze", explica Adrian Mironescu.
Care sunt beneficiile freelancing-ului
Luiza Ezechil spune pentru startups.ro ca, atat pe ea, cat si pe partenerul ei, freelancing-ul i-a ajutat sa castige experienta si clienti noi, care i-au recomandat catre alti clienti.
"Freelancingul iti ofera libertate de miscare, poti realiza proiectele din confortul casei tale, sau, depinde de proiect, la clientul care il solicita. Proiectele sunt determinate, pe perioade mai scurte sau mai lungi de timp. Avantajul este ca iti creezi un portofoliu de lucrari, iti negociezi onorariul, cu cat contractezi mai multe proiecte si primesti feedback pozitiv, sansele pentru a castiga si alte proiecte cresc. Poate fi considerat antrenamentul pentru propriul business", subliniaza Luiza Ezechil.
Adrian Mironescu mai spune ca freelancing-ul, a fi independent, i-a oferit sansa unui program flexibil, sa-si poata alege proiectele, clientii si oamenii cu care lucreaza.
"Ajuta sa fii freelancer din facultate. Te antreneaza pentru mai tarziu. E avantajos fata de un program full time prin faptul ca iti lasa timp de studiu, ceea ce e foarte important. Am putut invata ce inseamna sa ai grija de o afacere proprie, cu toate etapele necesare, de la bugetari la marketing. Am realizat de la inceput ca e important sa imi creez un nume. Cred ca e cea mai buna investitie. Astfel am lucrat de la client la client, pe baza de recomandari, fara a folosi vreodata serviciile unor platforme specializate", detaliaza Adrian Mironescu.
Ema Catalin precizeaza ca freelancing-ul i-a dat curajul sa faca ceea ce poate, a invatat-o sa vada posibilitati acolo unde inainte n-ar fi vazut.
"In general, lucrul in timpul facultatii, in orice formula ar fi el, inseamna un start bun, pentru ca te invata sa fii eficient, sa ai un bun management al timpului, sa gandesti pragmatic si aplicat", subliniaza Ema Catalin.
Raluca Maria Gavrilescu, specialist in naming, spune pentru startups.ro ca exista multe beneficii ale freelancing-ului, dar acestea variaza in functie de domeniu.
"Pe design, se pare ca este mai avantajos sa faci freelancing. Ca designer, daca nu ti-ai primit banii, nu livrezi proiectul. Pe naming, daca eu imi prezint propunerile, nu mai pot da inapoi, si clientul le are", detaliaza Raluca Gavrilescu.
Specialistul in naming le recomanda studentilor sa-si aleaga modul de oferire a serviciilor, in functie de domeniu si de felul lor de-a fi.
"Le recomand studentilor sa se angajeze din timpul facultatii, pentru ca experienta formata in companii, indiferent de domeniu, formeaza foarte bine un om si-l ajuta apoi sa ia deciziile corecte, cand vrea sa-si deschida ceva pe cont propriu. Mai intai sa testeze acel domeniu, pentru ca, lucrand intr-o agentie/firma, afla multe despre clientii acelei firme, angajati, felul in care se colaboreaza, resursele. De exemplu, daca eu n-as fi lucrat intr-o agentie, poate n-as fi avut curajul de a incerc ceva pe cont propriu si nu cred ca as fi stiut cum sa-mi aduc clienti, cum sa-mi creez reputatie. Este foarte important insa sa-si continue si studiile", adauga Raluca Gavrilescu.
Adrian Mironescu completeaza ca freelancing-ul e o sansa in plus pe care ti-o poti da in ambele variante in timpul studentiei: poti vedea daca esti facut sa fii propriul stapan sau daca e mai bine sa ai o cariera ca angajat.
"Ca student, esti la varsta la care iti poti asuma riscuri, poti incerca mai multe drumuri, lux pe care, mai tarziu, nu ti-l mai poti permite la fel de simplu, gandindu-te eventual la rate, copii. Exista si dezavantaje - un flux inconstant de proiecte, cel putin la inceput, dar tot de tine depinde sa ti-l dezvolti. E o provocare. Cu siguranta freelancing-ul te va ajuta sa iti dezvolti aptitudinile si asta si cu avantajul unui program flexibil, ce iti permite sa te ocupi si de studii si iti aduce si venituri", explica Adrian Mironescu.
Ema Catalin adauga faptul ca freelancingul, ca debut professional, te ajuta sa intelegi mai bine care sunt punctele forte, cum functionezi ca profesionist, in ce masura domeniul respectiv iti ofera satisfactii sau nu.
"Este o forma mai putin brutala de a interactiona cu <practica lucrurilor>, dupa ce in timpul studiilor ai fost conectat aproape exclusiv cu partea teoretica. Am vazut studenti care s-au batut pe un loc intr-un internship, dar care nu reuseau sa ajunga niciodata la ora 9.00 la birou, desi era un job pe care si l-au dorit foarte mult si aveau de lucrat patru ore pe zi. La fel cum am vazut si tineri foarte pasionati si foarte seriosi, care au fost parteneri in adevaratul sens al cuvantului", spune Ema Catalin.
Ea mentioneaza ca, de regula, prima interactiune cu o organizatie, ca angajat full time, part time sau colaborator pe proiect, nu este usoara, pentru un student, deoarece intr-un timp foarte scurt, trebuie sa inteleaga sistemul, rigorile, sa invete sa respecte deadline-uri si forme, sa fie performant, ca sa-si pastreze jobul, si sa se ocupe si de studii.
"Experienta profesionala de orice fel este absolut necesara, atunci cand cochetezi cu ideea de antreprenoriat. Pentru a fonda propriul business, ai nevoie de antrenament. Trebuie sa intelegi mai intai cum functioneaza un business in general, si asta nu din carti. Sa intelegi cum functioneaza profesional o echipa, ce inseamna managementul oamenilor, ce inseamna sa respecti reguli si care reguli misca lucrurile si care te constrang", explica Ema Catalin.
Consultantul in relatii publice si comunicare spune ca astfel, pana la urma, studentul capata propria experienta de viata, cu tot ce presupune ea, incepand de la a intelege cum functionezi tu, ca om si ca profesionist, felul in care trebuie sa iti stabilesti prioritatile si propriul management al resurselor.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Crearea unui portofoliu, experienta profesionala si promovarea in randul viitorilor clienti sunt principalele motive pentru care studentii devin freelanceri.
Freelancing-ul ii ajuta pe studenti sa-si dea seama daca pot fi antreprenori sau nu.
In general, domeniile in care studentii pot face freelancing sunt dezvoltarea de software, webdesign, copywriting, design grafic, 3D, IT, comunicare, turism, ONG, traduceri, jurnalism si asistenta.
Freelancing-ul este o sansa pe care ti-o poti da in ambele variante in timpul studentiei: poti vedea daca esti facut sa-ti fii propriul stapan sau daca e mai bine sa ai o cariera ca angajat.
Fata de acum cativa ani, in prezent, sunt in general mai multi freelanceri, fie ca sunt studenti sau fosti angajati ai companiilor.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Acest material face parte din seria "Back2School or Back2Business?", un proiect editorial startups.ro dedicat studentilor antreprenori.
Publicat pe 01 Noiembrie 2012 la ora 22.28