Kerten, un nou fond de investitii interesat de firmele romanesti


Kerten, un fond de investitii care a intrat pe piata din Romania anul trecut, cauta noi tinte de achizitie printre companiile locale.  “Este un fond regional, dedicat in special Poloniei si Romaniei. Pentru ca fondurile nu sunt alocate separat pentru fiecare tara, se merge pe principiul primul venit, primul servit”, explica pentru startups.ro, Aurelian Trifa, Investment Director la Kerten.

 

Fondul de investitii cu sediul principal in Dublin, Irlanda, este admininistrat de o companie infiintata de un grup de antreprenori. Kerten investeste in  companii mici si medii din Europa iar apoi lucreaza impreuna cu managementul acestora la cresterea vanzarilor, a profitului si a ariei geografice pe care o acopera afacerea. Acest lucru este facut cu ajutorul unor echipe de experti alcatuite din investitorii fondului, directorii de investitii si specialisti in domeniul financiar care lucreaza in sediile din Dublin, Varsovia si Bucuresti ale Kerten.

 “Noi targetam atat firmele care au nevoie de capital de dezvoltare, cat si pe cele care sunt in categoria buy-out (de vanzare). Valoarea unei investitii facute intr-o companie este intre trei milioane de euro si zece milioane de euro. In Romania, am investit deja intr-o firma de logistica”, explica Aurelian Trifa.

Spre deosebire de alte fonduri de investitii unde banii provin din surse externe, cum ar fi fonduri private de pensii, fondul administrat de Kerten a fost finantat chiar de managerii acestuia. Practic, fondatorii administreaza si investesc proprii bani.

 “Sectoarele de interes pentru Kerten sunt cele care au o crestere accentuata - servicii, telecomunicatii, materiale de constructii, farmaceutice, energie, echipamente si nu numai. Este vorba de domenii care ne pot asigura un randament al investitiei de minin 30%”, spune Trifa.

Fondul urmareste sa faca investitii in companii care se afla in primele stadii de dezvoltare si au potential sa creasca profitabil intr-un ritm accelerat. Insa, pot fi luate in calcul si companii mai mature. 

 “Pentru a fi interesanta pentru fond, compania care activeaza intr-unul dintre domeniile de mai sus trebuie sa aiba un antreprenor determinat, un management puternic, un potential de crestere cel putin egal cu cel al sectorului, un produs/serviciu, bine definit, eventual un brand puternic”, spune Aurelian Trifa.

Analiza investitiei

Pentru a putea analiza daca o companie este interesanta pentru fond, Kerten are nevoie de urmatoarele informatii din partea firmei respective:
- Studiu de piata – tipul afacerii, stadiul de dezvoltare al acesteia si caracteristicile pietei
- Compania – istoricul firmei, procesul de dezvoltare, inclusiv principalele operatiuni, produse/servicii,  surse de avantaje competitive si actionariatul firmei
- Dezvoltare – strategia de dezvoltare pentru urmatorii trei – cinci ani
- Echipa de management – o scurta descriere a persoanelor din top management, inclusiv experienta lor si rolul viitor in companie
- Sumar financiar – venituri, profit operational si operating cash flow pentru ultimii trei ani si estimare pentru urmatorii trei ani
- Nevoile de finantare – capitalul necesar pe termen scurt si mediu si scopul acestor finantari 

“Principalele avantaje ale acestui fond constau intr-o mai buna intelegere a antreprenorilor si firmelor pe care acestia le conduc cat si o mai mare flexibilitate in ceea ce priveste luarea deciziilor”, spune Trifa.

De asemenea, in timp ce multe fonduri de investitii, din cauza ca administreaza bani din surse externe, sunt obligate sa iasa din afaceri intr-o perioada de timp bine stabilita, criteriile de exit ale Kerten sunt diferite. Printre alte aspecte, fondul ia in calcul si rezultatele obtinute de companie si oportunitatile viitoare de dezvoltare dar si dorinta partenerilor si a managementului de a realiza exit-ul. Mai multe informatii despre fond puteti gasi aici.


Cristina Alexandru

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

 


Nu exista comentarii