Prelungirea vietii profesionale a persoanelor varstnice poate creste PIB-ul tarilor membre ale OCDE cu 2 trilioane de dolari
Indexul “Golden Age” analizat de PwC masoara cat de bine valorifica tarile membre OCDE puterea economica a angajatilor de varsta a treia.
Potrivit datelor PwC, Islanda este in varful clasamentului, urmata de Noua Zeelanda, Israel si Suedia. Israel, Germania si Australia au inregistrat cel mai mare avans in clasament, in timp ce Mexic, Turcia si Grecia au coborat fiecare 12 pozitii in acest clasament. Marea Britanie ramane la mijlocul clasamentului - performanta sa in termeni absoluti a crescut in timp, dar a crescut totodata si performanta medie la nivelul OCDE.
Raportul PwC analizeaza implicatiile acestor rezultate pentru state şi pentru mediul de afaceri. Potrivit reprezentantilor PwC, tara noastra trebuie sa caute sa prelungeasca viata activa a persoanelor de varsta a treia pentru a face fata imbatranirii rapide a populatiei.
Tarile membre ale OCDE ar putea inregistra o creştere de aproximativ 2 trilioane de dolari a produsului intern brut (PIB), pe termen lung, daca rata de ocupare a fortei de munca pentru persoanele cu varsta de peste 55 de ani ar fi egala cu cea a Suediei, cea mai performanta tara din UE in aceasta privinta, studiului realizat de economistii PwC.
Indicele ”Golden Age” calculat de PwC reprezinta o medie ponderata a unei serii de indicatori (printre care ocuparea fortei de munca, veniturile si participarea in programe de formare) care reflecta impactul pe piata fortei de munca al angajatilor cu varste de peste 55 de ani in 34 de tari OCDE.
Cresterea potentiala pe termen lung a PIB-ului variaza semnificativ intre tari, de la aproximativ 1% in Coreea si 2% in Japonia, pana la aproximativ 16% in Grecia. Alte tari care se situeaza la coada clasamentului ar putea obtine, de asemenea, castiguri mari, cum ar fi Belgia (13%) si Slovenia (12%). Avand in vedere dimensiunea sa, SUA ar avea cel mai mare potential de castig in termeni absoluti, de aproximativ 0,5 trilioane de dolari (aproximativ 3% din PIB).
"Intre 2015 si 2035, numarul persoanelor cu varsta peste 55 de ani in tarile cu venituri mari (din cadrul OCDE) va creste cu aproape 50%, pana la aproximativ 538 de milioane. Este o veste imbucuratoare ca traim mai mult, insa imbatranirea rapida a populatiei exercita o presiune financiara semnificativa asupra sistemului de sanatate si de pensii. Pentru a compensa aceste costuri mai mari, consideram ca angajatilor de varsta a treia ar trebui sa li se permita si chiar sa fie incurajati sa ramana in activitate mai mult timp. Acest lucru ar spori puterea de cumparare si ar conduce la creşterea PIB-ului, implicit a veniturilor din impozite si taxe", spune Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.
PwC Golden Age Index - rezultate cheie
Tarile nordice se afla in varful clasamentului, Islanda ocupand primul loc, Suedia locul patru si Norvegia locul sase. Danemarca (locul 13) si Finlanda (locul 14) nu inregistreaza performante la fel de spectaculoase precum vecinii lor, totusi se situeaza in prima jumatate a clasamentului OCDE.
Israel a urcat un o pozitie fata de anul trecut, ocupand locul trei, Coreea de Sud si Japonia au urcat fiecare cate doua pozitii pana pe locul şase, respectiv locul opt, Australia urcat patru pozitii pana pe locul 12, iar Germania doua locuri pana pe locul 15.
Raportul PwC analizeaza in detaliu tendintele din Marea Britanie, care ofera, de asemenea, cateva exemple pentru alte tari. Desi in Marea Britanie s-au inregistrat progrese semnificative in ceea ce priveste rata de ocupare a persoanelor in varsta, mai sunt multe de facut - cu un potential de crestere a PIB-ului cu 80 de miliarde de lire sterline, daca Regatul Unit ar putea egala performanta Suediei in ceea ce priveşte integrarea in munca a persoanelor varstnice.
Printre prioritatile guvernelor din cadrul OCDE, se numara:
- reformarea sistemului de pensii si furnizarea altor stimulente financiare pentru incurajarea pensionarii tarzii;
- sprijinirea formarii/recalificarii persoanelor in varsta, in special ca raspuns la schimbarile tehnologice, cum ar fi cresterea automatizarii;
- introducerea masurilor de combatere a discriminarii pe motive de varsta in toate aspectele legate de ocuparea fortei de munca.
"Corelatia dintre indicii calculati de PwC <Young Workers> si <Golden Age> sugereaza ca angajarea persoanelor in varsta nu ii afecteaza negativ pe cei mai tineri. Cercetarile noastre arata ca politicile flexibile de munca implementate in tarile care inregistreaza cele mai bune performante conform studiului <Golden Age> stimuleaza totodata femeile sa ramana in activitate mai mult timp", spune Ionut Simion.
Simion mentioneaza ca pentru Romania, o tara care inregistreaza o imbatranire accelerata a populatiei, identificarea modalitatilor de a mentine pentru o perioada mai lunga de timp in viata activa profesional persoanele varstnice va deveni un factor crucial pentru pastrarea viabilitatii sistemului public de pensii.
“Trebuie sa fim mai inovativi in privinta modului in care concepem politicile sociale şi economice pentru a veni in intampinarea nevoilor muncitorilor varstnici şi pentru a incuraja angajatorii sa ofere posibilitatea de munca flexibila şi optiuni de pensionare partiala”, mai spune Ionut Simion.
Indicele PwC “Golden Age” prezinta performanta tarilor din perspectiva urmatorilor indicatori ai pietei muncii (cu ponderi relative indicate in paranteze): rata de ocupare a persoanelor cu varste intre 55 de ani - 64 de ani (40% pondere); rata de ocupare a persoanelor cu varste intre 65 de ani - 69 de ani (20%); diferenta de gen in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca a persoanelor cu varste intre 55 de ani - 64 de ani: raportul femei/barbati (10%); ponderea persoanelor cu varste intre 55de ani - 64 de ani cu o fractiune de norma; castigurile salariale a persoanelor cu varste cuprinse intre 55 de ani - 64 de ani fata de persoanele cu varste intre 25 de ani - 54 de ani (10%); varsta medie efectiva de iesire la pensie (5%); şi rata de participare la programe de formare: a persoanelor cu varste intre 55 de ani - 64 de ani si a celor cu varste intre 25 de ani - 54 de ani (5%).
Toate datele sunt preluate de la OCDE. Raportul se concentreaza mai ales pe grupa de varsta cuprinsa intre 55 de ani - 64 de ani, din motive cantitative. Cu toate acestea, sunt incluse ratele de participare a persoanelor cu varsta cuprinsa intre 65 de ani - 69 de ani pe piata muncii si sunt luati in considerare toti angajatii cu varsta peste 55 de ani in calculul cresterii potentiale a PIB-ului datorita ratelor de participare mai mari ale angajatilor de varsta a treia.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.