uberVU - maratonul continua


Trei tineri antreprenori romani castigau in toamna anului trecut o competitie europeana dedicata start-up-urilor. Urmau sa se mute in Londra si sa aiba acces la cei mai importanti oameni din domeniul lor de activitate. Scopul? Dezvoltarea ideii lor de afacere si gasirea unui investitor. Rezultatul? Un business international care se pregateste de runda trei de finantare.

 

Vladimir Oane, Dan Ciotu si Dragos Ilinca (vezi foto, de la stanga la dreapta, cei trei antreprenori inainte de maratonul din Copenhaga) au inceput sa lucreze la proiectul uberVU inca de acum doi ani (Citeste aici mai multe despre lansarea uberVU).

Ideea lor de a urmari si gestiona din acelasi loc discutiile purtate pe mai multe platforme sociale online (Twitter, Wordpress, Youtube, Digg etc.) a castigat in 2007 o competitie de proiecte din Romania. In primavara anului urmator au mers la un concurs european, dar s-au intors dezamagiti, pentru ca oamenii nu intelegeau ce vor sa faca.

Au rescris 80% din ceea ce dezvoltasera pana atunci si in toamna lui 2008 au castigat SeedCamp - o finantare de pana in 50.000 de euro (contra unei participatii minoritare in business) si trei luni in Londra, pentru a creste proiectul.

Vladimir Oane spune ca sfarsitul anului trecut a fost o perioada foarte buna pentru dezvoltarea personala a echipei, mai putin insa pentru dezvoltarea uberVU.

Eu si Dragos eram in Londra si incercam sa gasim finantare iar Dan coordona echipa de dezvoltatori din Romania. Am avut acces la multi oameni din domeniu care ne-au dat feedback. Sute de oameni cu sute de idei. Iar in decembrie am incercat sa implementam foarte multe lucruri, in conditiile in care eram tot atatea persoane si cu tot atatea abilitati. Nu a mers nimic asa cum trebuie pentru ca aveam prea multe directii”, povesteste pentru startups.ro Vladimir Oane, co-fondator uberVU.

Partea buna a fost ca in toamna, dupa castigarea SeedCamp, nimeni din echipa nu isi imagina ca in trei luni produsul nu va fi gata - credeau ca pana la sfarsitul lui 2008 vor termina dezvoltarea. Din acest motiv, erau foarte siguri pe ei la intalnirile cu potentialii investitori, ceea ce i-a ajutat, pentru ca nu au lasat impresia ca au neaparat nevoie de bani.

In decembrie am primit oferta pentru runda doi de finantare iar in ianuarie anul acesta am semnat contractul si am incasat banii. Este vorba de o suma de pana intr-un milion de euro. Criza ne-a afectat foarte mult. In toamna, multi nu mai faceau deloc investitii si am obtinut de trei - patru ori mai putin decat am fi obtinut cu un an in urma”, spune Vladimir Oane.

Banii pentru runda a doua de finantare au venit din partea unui fond gestionat de Eden Ventures, din Londra. Chiar daca investitia a fost influentata de contextul economic din piata iar fondurile riscau mai putin, criteriile de finantare au ramas aceleasi. Erau cautate proiectele cu potential mare de crestere intr-o perioada scurta de timp (astfel incat sa fie o tinta buna pentru achizitii) dezvoltate de echipe cu background in domeniu, care sa nu fie la primul start-up.

In afara de Eden Ventures si de noi (n.red. - Vladimir Oane, Dragos Ilinca, Dan Ciotu), in proiect este implicat minoritar in continuare si SeedCamp. Insa noi inca detinem majoritatea in proiect”, spune Vladimir Oane.


Dezvoltarea afacerii in 2009
In ianuarie anul acesta, dupa ce au obtinut finantarea, cei trei parteneri au hotarat sa se focuseze mai mult.

Ne-am dat seama ca este mult mai complicat din punct de vedere tehnologic decat ne imaginam noi vreodata si nici nu aveam oamenii cu competentele necesare, asa ca am schimbat echipa. In afara de Dan, in Bucuresti mai erau patru programatori. Trei au plecat si am adus alti patru foarte experimentati, cu background in Google si Microsoft, capabili sa dezvolte ceea ce aveam noi nevoie”, spune Vladimir Oane.

Dupa formarea noii echipe s-a reinceput dezvoltarea. Pana in luna martie a fost rescris aproape tot ceea ce construisera deja si a fost facut un sistem de stocare de date (zilnic sunt stocate cateva zeci, sute de milioane de mesaje care sunt analizate si puse in baze de date).

In timp ce echipa din Bucuresti lucra la proiect, Vladimir si Dragos discutau despre uberVU si potentialul acestuia cu oamenii importanti in industrie din Londra sau Silicon Valley.

De la sfarsitul lui februarie si pana la sfarsitul lui martie am fost in SUA, impreuna cu Dragos. Acolo am aflat ca accesul la datele stranse de noi era foarte cautat si interesant pentru companiile care ar fi vrut sa le foloseasca in dezvoltarea altor aplicatii”, spune Vladimir Oane.

Asa au luat decizia sa lanseze un API (n. red. - Application Programming Interface, un acces de programare la datele pe care le au). In primavara s-au concentrat pe aceasta zona de business, au creeat un brand propriu, Context Voice, iar in aprilie era deja gata.


Context Voice
Aplicatia este deja folosita de platforme internationale precum disqus.com, de un client de twitter, tweetvisor.com, si, evident, de uberVU. In iunie a fost lansat si un plugin de Firefox pentru Google Reader, gReactions, care a fost downloadat de 10.000 de ori in prima saptamana si despre care au scris TechCrunch si CNET.

Scopul era sa dam aplicatia si altor companii care sa o foloseasca pentru altceva si noi sa castigam din vanzarea ei. Avem o varianta gratuita, in care exista niste limitari, dar pe baza caruia un start-up poate sa construiasca ceva, si o varianta contra cost, ce ofera acces la mai multe tipuri de date”, spune Vladimir Oane.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Vladimir Oane, Dragos Ilinca si Dan Ciotu au inceput sa lucreze la proiectul uberVU acum doi ani.
Proiectul a castigat SeedCamp si a obtinut o prima runda de finantare in toamna lui 2008.
Eden Ventures a oferit in decembrie anul trecut a doua runda de finantare pentru uberVU.
In prima parte a anului a fost lansat Context Voice, un API care este dezvoltat si comercializat separat de uberVU.
La sfarsitul lunii iulie a fost lansata noua varianta uberVU si acum doua saptamani, o noua interfata.
Scopul echipei este ca pana la sfarsitul lui 2009 sa termine de construit tehnologia si sa demonstreze ca functioneaza, castigand mai multi clienti pentru uberVU si Context Voice.


Cristina Alexandru

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate


Nu exista comentarii