Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Anul trecut, el a inceput sa aprofundeze business-ul ERA, iar la inceputul acestui an a semnat contractul de licentiere de operare sub brandul ERA pentru Romania, timp de zece ani, dar acesta a devenit activ din octombrie.

In prezent, in tara noastra sunt cinci parteneri ERA, inclusiv Cristian Ionescu, iar pana la sfarsitul acestui an intentioneaza sa ajunga la sapte. Ceilalti parteneri ERA sunt Crenguta Jantea (fost Business Planning Manager la Pepsi Americas si ex - CFO la Sonae Sierra), Sorin Matei (trainer si mediator, antreprenor cu experienta de circa 15 ani in IT si telecom), Catalin Esanu (fost Manager la Ernst&Young si PMO Manager la GE Money si Garanti Bank) si Mihail Puiu (noua ani de experienta in procurement la Orange Romania).

Pe langa expertii interni, ERA poate apela pentru proiectele din Romania la expertii din alte tari.

"Pana in prezent, am atras in mai multe proiecte parteneri ERA din afara Romaniei, de exemplu, pe comportamentul de credit avem parteneri din Germania, Polonia, Austria, Belgia sau Franta. Sunt oameni in Romania care pot face ceea ce fac ei, dar nu toti expertii au si spirit antreprenorial si nici investitia necesara pentru licentierea ca partener nu este mica", explica Cristian Ionescu.

Clientii tinta ai ERA sunt aceeasi ca ai Coface - companiile mari, de peste zece milioane de euro cifra de afaceri. In acest an, ERA estimeaza ca va avea in jur de 12 clienti in tara noastra, in prezent clientii fiind sase companii multinationale.

"Este bine, pentru ca sunt proiecte mari. Firmele romanesti sunt in general conduse de oameni mai inchisi la ideea de a externaliza, de-a lasa pe altcineva sa vada ce este in bucataria lor interna", mai spune Cristian Ionescu.

Primul client al ERA in Romania a fost distribuitorul din FMCG Top Brand Distribution, contractul fiind semnat la inceputul acestui an.
 

Care a fost investitia in afacere
Investitia lui Cristian Ionescu in preluarea licentei ERA a fost in jur de 250.000 de euro, suma care include costul licentelor, cheltuielile de deschidere a biroului din Romania si capitalul de lucru.

"Pe langa aceasta suma, fiecare partener investeste 35.000 de euro, dintre care o parte se duc in dreptul de folosinta a proprietatii intelectuale, in materiale de marketing, costuri de training, coaching, licente IT, accesul la toate proiectele grupului etc. Fiecare partener este licentiat direct de ERA, pe zece ani. Investitia este un filtru foarte puternic, dar plusul este ca esti pe cont propriu si iti valorifici experienta si expertiza pe piata", spune Cristian Ionescu.

El nu stie cand isi va recupera investitia, dar precizeaza ca mai important este sa creeze o companie sustenabila si puternica.

Obiectivele ERA in Romania pentru finele lui 2015 sunt: cifra de afaceri de trei milioane de euro, profitabilitate de 30% si 24 de parteneri (12 in Bucuresti, trei la Cluj-Napoca, cate doi la Constanta, Timisoara si Iasi, si cate unul la Brasov si Craiova), plus alti zece angajati.

"Profitabilitatea este ambitioasa, dar este bine sa ai tinte inalte. Si trebuie sa fie fun. Altfel, de ce ai mai face business? Scopul meu este sa creez companii de elita, din oameni destepti, care sa fie si-un mijloc de <imputernicire> pentru cei care doresc sa-si ia viata in propriile maini. Pentru mine, ERA a fost un vehicol sa scap de frica <daca nu merge>, vreau sa-l foloseasca si altii. Din nefericire, in prezent, marea majoritate a oamenilor din corporatii nu stiu ce sa faca si incotro sa se indrepte", precizeaza Cristian Ionescu.

El nu crede ca exista o solutie pe termen scurt prin care ar putea fi mai multi antreprenori in Romania, pentru ca problema de astazi s-a creat in zeci de ani.

"In comunism, valorile au fost reduse la tacere, iar clasa care n-ar fi trebuit sa fie, a fost pusa la putere. De asta avem un capitalism mai salbatic in Romania, in varful caruia au ajuns non-valori, in anumite parti. Poate, peste vreo 50 de ani, ne vom reveni la un grad de efervescenta antreprenoriala de tip american, daca nu intervin derapaje istorice", completeaza Country Managerul ERA.

El vrea ca 10% din business-ul ERA sa fie in antreprenoriat social, fie prin donarea de profit, fie prin proiecte pro bono (de exemplu, optimizarea costurilor unui spital, scoli, sau asezamant de copii sau batrani).
 

Lansarea altor companii
Pe langa ERA, pana in 2014, Cristian Ionescu ar vrea sa deschida o companie de alimentatie sanatoasa, care sa inceapa cu educarea clientilor, in special a copiilor, si servicii de catering cu mancare bio sanatoasa pentru angajatii din cladirile de birouri. El estimeaza ca ar putea investi aproximativ 100.000 de euro intr-un astfel de business si ia in calcul asocierea cu un antreprenor experiementat in domeniu. Insa, va face acest lucru dupa ce stabilizeaza afacerea ERA.

Apoi, planuieste o companie in educatie, care poate targeta elevi incepand cu cele mai mici varste si ajungand pana la cei maturi, importanta fiind programa.

"Leadership-ul la copii este esential. Foarte multi oameni din Romania si de pretutindeni traiesc vietile impuse de altii, din cauza unor conditionari sau a unor conjuncturi. Majoritatii oamenilor ii este frica sa-si ia viata in maini si s-o traiasca dupa propria dorinta si idealuri. Am mare speranta in tineri, dar am un mare semn de intrebare si de indoiala vizavi de sistemul educational din Romania. De asta vad o mare oportunitate de business in domeniul educational, dar nu neaparat cu scop social", mai spune Cristian Ionescu.

El este preocupat sa invete tot timpul, pentru ca, in momentul in care "te asezi si zici <ce destept sunt si le stiu pe toate>, mergi, de fapt, inapoi".
 

Tipologie de antreprenor
Cristian Ionescu considera ca inca nu este un antreprenor inovator, ci unul de business development, care dezvolta idei de business functionale, dar vrea sa inoveze.

Spune ca il inspira antreprenorii de succes, precum Toni Hsieh (Zappos), Richard Branson sau Jeff Bezos, dar si personalitatile care si-au depasit constrangerile impuse de societate, ca Martin Luther King, Nelson Mandela si Mahatma Gandhi.

"Sper ca, la un moment dat, sa pot crea o mega diferenta, dincolo de business, in viata si in folosul direct al oamenilor. Scopul meu final, si asta ma si inspira, sunt oamenii care reusesc sa creeze diferenta in viata celorlalti, sa le dea inspiratia de a reusi, de a fi mai buni, de a-si trai viata la maximum, la adevaratul lor potential, sa fie mai buni, mai fericiti, sa-si duca viata pe care le este frica s-o traiasca, din diverse constrangeri si idei preconcepute cu care ne nastem toti si pe care ni le baga in cap societatea per ansamblu", mai spune Cristian Ionescu.

Facand o paralela cu modul in care sunt tinuti sub control elefantii domestici, Cristian Ionescu spune ca "toti avem in gandire tarusi", de care ne este greu sa scapam. Pentru a nu pleca, micii elefanti sunt legati de un tarus cu o sfoara. Desi la maturitate ei ajung sa cantareasca pana la sapte tone si ar putea darama cu usurinta un copac, din cauza faptului ca n-au reusit sa se elibereze cand erau mici, raman tintuiti cu aceeasi sfoara de acelasi tarus mic, si nici nu mai incearca sa scape de-acolo. 

"In viitor, mi-ar placea sa fac primul institut al lumii care va revolutiona gandirea oamenilor si <sa le scoata oamenilor din minte tarusii>, dar nu sa le puna alti", subliniaza Cristian Ionescu.

El adauga ca in business este nevoie de o gandire de tipul "cazi, te ridici si o iei de la capat".
 

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Cristian Ionescu a semnat contractul de licenta pe zece ani pentru lansarea ERA
in Romania la inceputul acestui an.
ERA optimizeaza costurile operationale ale companiilor, promitand o reducere de circa 20%.
Obiectivele ERA in Romania pentru 2015 sunt: cifra de afaceri de trei milioane de euro, profitabilitate de 30%, 24 de parteneri si zece angajati.
Dupa 2014, Cristian Ionescu vrea sa investeasca intr-o companie de alimentatie si in educatie.
El considera ca in business este nevoie de o gandire de tipul "cazi, te ridici si o iei de la capat".

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.