Evadarea in business
Pornind de la pasiunea comuna pentru natura, sport si calatorii, doi antreprenori si-au transformat hobby-ul in afacere dupa ce din 2009 si pana anul acesta au testat pe piata un concept in domeniul turismului.
Sebastien Froux s-a nascut in Franta si a venit in Romania in anul 2000. A avut mai intai o afacere proprie. Apoi, a lucrat in diverse companii (vanzari, project management), ultima lui functie fiind in constructii, domeniu in care este specializat.
Andrei Tudose este specialist in IT. A terminat Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti si este unul dintre actionarii companiei de servicii IT Smart Control.
Cum a inceput colaborarea
Andrei Tudose si Sebastien Froux s-au cunoscut si au stabilit sa colaboreze in anul 2008. Aveau la baza patru pasiuni comune (natura, sportul, calatoriile si dorinta de a cunoste noi oameni) si sentimentul ca pot face ceva impreuna.
Sebastien a initiat discutia despre o posibila colaborare, dupa ce, in vara lui 2008, a facut un exercitiu de coaching si a descoperit pasiunile si oamenii cu care le asociaza.
“In afara de faptul ca rezonam cu Andrei, s-a potrivit cu ceea ce doream sa fac”, spune pentru startups.ro Sebastien Froux, partener in afacerea Evadeazacunoi. In prezent, el nu mai este angajat, ci se ocupa doar de Evadeazacunoi.
Cei doi si-au facut si planurile despre ce se va intampla cu ideea lor peste un an, trei ani, cinci ani si zece ani. Si aici dorintele lor s-au potrivit in proportie de 80% - 90%. Printre planuri se numara faptul ca, din anul doi sau trei, “evadarile” sa devina o afacere din care sa ajunga la un moment dat sa se intretina.
In februarie 2009, au organizat prima lor evadare pentru prieteni lor, sub marca "Evadeazacunoi". Conceptul propus de Andrei si Sebastien era acela al iesirilor in natura, in timpul carora se pot practica diverse sporturi.
"Orice activitate sportiva este organizata impreuna cu un profesionist al acelui sport. Nu suntem specializati pe un sport anume. Ideea profesionistului este ca nu trebuie sa ne specializam noi pe ceva anume, ci ramanem organizatori, ne permitem sa mergem in multe zone diferite, practicand activitati foarte diferite", precizeaza Sebastien Froux.
Prima evadare a fost in Parang, unde au facut ski, parapanta si sanie si au avut 37 de participanti.
"Am pornit-o ca pe un hobby. Scopul nostru initial era sa mergem undeva, cautam un loc mai altfel, niste sporturi mai noi si unele poate mai grele, dar pe care sa le poata practica toata lumea care vine", spune pentru startups.ro Andrei Tudose, partener al Evadeazacunoi.
Acum, ei sunt aproape de ceea ce au dorit la inceput. Dupa aproape doi ani de la prima evadare, din ianuarie acest an, cei doi au decis sa transforme in afacere organizarea de vacante si iesiri in natura, pastrand numele de Evadeazacunoi.
"N-am pornit ca afacere de la inceput pentru ca ne permiteam sa-l lasam asa o perioada, mai ales ca niciunul dintre noi nu era pregatit sa faca un business din asta, din punct de vedere al experientei. In acelasi timp, n-am vrut sa fortam dezvoltarea bebelusului nostru <Evadeazacunoi>. Acum, a ajuns la o maturitate care ne permite sa trecem la treapta urmatoare si sa integram toate preturile, profitul si tot ceea ce este necesar", mai spune Sebastien Froux.
Ce fel de evenimente organizeaza
Afacerea lor este bazata in Bucuresti iar evadarile organizate sunt de o jumatate de zi (catarare, biciclete, role etc.); de o zi (rafting pe Jiu, de exemplu; organizate de aproximativ zece ori pe an; de weekend (intre sase si opt evenimente de acest tip pe an) si de cel putin o saptamana (in tara sau in afara tarii, organizate de doua - patru ori pe an).
La evadarile de jumatate de zi sunt intre 5 si 15 participanti, la cele de o zi intre 10 - 20 participanti, la cele de weekend intre 25 si 35 participanti si la cele de peste o saptamana intre 10 si 20 participanti.
"Anul acesta, organizam la Gokceada, in Turcia, o evadare care va dura doua luni (iunie si septembrie), pentru a face keitsurfing", mentioneaza Andrei Tudose.
Alt tip de evadare in care este implicata echipa Evadeazacunoi este Drumul Lemnului, un proiect initiat de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), prin care se doreste restaurarea si protejarea bisericilor vechi de lemn din Nordul Olteniei.
Sebastien Froux adauga faptul ca scopul proiectului Dumul Lemnului este si de a atrage interesul asupra acestor biserici vechi de lemn, dintre care unele sunt considerate monumente.
Programul, organizat de OAR si Evadeazacunoi, include un proiect pilot care consta in organizarea unor excursii, cu o durata de trei zile. In cursul excursiilor, in regiunea Gorj - Valcea, se vor putea vizita doua biserici din lemn, se vor putea practica activitati sportive (tiroliana, mountain bike, speologie) si se vor putea redescoperi mestesuguri locale. In program, vor fi implicate autoritati locale, arhitecti, studenti la arhitectura, salvamontisti, mestesugari si localnici.
Sebastien Froux mai spune ca, in cadrul acestui program, cel mai important lucru este deschiderea oamenilor de a se implica intr-una din activitatile oferite.
Programul este atat pentru romani, cat si pentru straini, Evadeazacunoi colaborand deja cu niste asociatii din Franta.
"Lucrul va fi la nivel national, cu siguranta, pentru ca sunt, de exemplu, in Maramures, multe manastiri in circuitul de protectie UNESCO. In momentul in care vom atrage interesul si oamenii vor vedea ca sunt si in zonele acestea, ne va creste noua vizibilitatea, ne va valida conceptul de business si ne va da deschiderea sa facem ceva la nivel macro", mai spune Andrei Tudose.
Sebastien si Andrei mentioneaza ca este important ca in astfel de proiecte sa fie implicati oamenii pasionati de ceea ce fac, pentru ca astfel reusesc sa atraga interesul publicului si sa-i implice pe vizitatori.
Cine sunt clientii
De obicei, cei care merg la evenimentele organizate de cei doi sunt din segmentul mediu si mediu plus ca venituri. Varsta medie a celor care participa este intre 30 de ani si 35 de ani.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Evadeazacunoi este un start-up lansat la inceputul acestui an de Andrei Tudose si Sebastien Froux.
Afacerea consta in organizarea de iesiri in natura, in timpul carora se practica diverse sporturi.
Inainte de lansarea ca afacere, conceptul a fost testat timp de doi ani.
Investitia initiala in afacere este estimata la 5.000 de euro, apreciindu-se ca va fi recuperata peste aproximativ un an.
Afacerea este bazata in Bucuresti dar pe viitor cei doi intentioneaza sa se extinda si in alte orase din tara.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.