Interviu - profil de student antreprenor: Raluca Barchi


Raluca Barchi a inceput sa pregateasca lansarea propriei afaceri cand avea 21 de ani. Dupa un an de munca, studii de piata si pregatiri, in primavara acestui an a inaugurat Wardrobe b - un boutique online de haine si accesorii de lux, pentru femei.

 

startups.ro: Care este conceptul afacerii?
Raluca Barchi (foto, in partea stanga): Boutique-ul online Wardrobe b ("B-ul" reprezinta initiala numelui de familie) este gandit ca o alternativa a ceea ce exista pe piata. Majoritatea brandurilor pe care le aducem in shop sunt prezente in exclusivitate pe piata romaneasca, iar toate au o poveste sau un element unic in spate.

Wardrobe b este primul magazin romanesc strict online cu produse de lux. In plus, este prima firma care incearca sa combata mentalitatea romanilor de a purta haine doar pentru logo, placute sau monograme. Oamenii trebuie sa inteleaga diferenta dintre fashion si lifestyle. Nu esti mai important/special/frumos etc. daca esti stantat din cap pana in picioare cu nume mari din lumea modei. O experienta trista am avut-o nu de mult, cand o cunostinta a fost total dezamagita ca pe pantofii primiti cadou se vedea foarte mic logo-ul firmei. Trebuia sa fie "maaaare si sclipicios", sa vada lumea ca are pantofi scumpi. Din pacate, genul acesta de gandire este des intalnit pe la noi.
 

De unde ti-a venit ideea de business?
Ideea afacerii a venit din nevoia de a gasi haine si accesorii de lux, la preturi accesibile pe piata romaneasca. Produse care sa nu atraga prin logo, ci prin design si calitate. Eu cautam altceva, sora mea cauta altceva, prietenele mele cautau altceva si asa am ajuns sa reprezentam noi, Wardrobe B acea alternativa, acel altceva.
 

Ai inceput afacerea singura sau mai ai parteneri?
Sora mea este cel de al doilea asociat al firmei (n. red. - Andra Barchi; foto, in partea dreapta). Impreuna am ajuns la actuala forma a Wardrob-ului. Este o colaborare necesara. Fiecare aduce ceva al ei in conceptul firmei, iar asta are ca rezultat o varietate larga de optiuni in ceea ce priveste stilurile vestimentare pe care le propunem. "b-ul" de care v-am spus mai sus asta reprezinta: legatura dintre mine si sora mea.
 

Ce te-a motivat sa incepi propria afacere?
Am fost angajata, dar prefer sa lucrez pentru mine, chiar daca responsabilitatile sunt mult mai mari si profitul nesigur, dar satisfactia pe care o ai cand vezi pe cineva purtand un articol vestimentar din magazinul tau sau auzi vorbindu-se despre "magazinul ala nou, wardrobe b", este enorma. Simti ca toti nervii si toate noptile nedormite au meritat efortul. Poate este vorba si de orgoliu. Nu imi place sa depind de nimeni din niciun punct de vedere. Astfel, sa ai afacerea ta iti ofera cateva avantaje si libertati fata de statutul de angajat.
 

Te-ai mai implicat si in alte afaceri?
Am construit un site online de antichitati, dar momentan proiectul a fost pus pe pauza. Sper sa il pot relua cat de curand.
 

Care sunt avantajele/dezavantajele de a avea propria afacere in timp ce esti student?
Avantaje pot fi in momentul in care afacerea este in domeniul sau are legatura cu ceea ce studiezi, pentru ca stii lucrurile din punct de vedere practic, nu doar teoretic, poti aduce exemple si argumente in cadrul seminariilor din domeniu sau, din contra, poti pune intrebari profesorilor de specialitate. Poti avea surpriza ca un profesor iti ofera un raspuns sau o solutie la o problema legata de firma.

Dezavantajul principal de a avea propria afacere in timp esti student este lipsa timpului. Trebuie sa stii sa te imparti in multe locuri, cu aceeasi energie. Un alt alt dezavantaj ar fi lipsa de flexibilitate a unor profesori, cand vine vorba de proiecte sau teste. Daca esti ghinionist, poti avea un examen la aceeasi ora cu o intalnire foarte importanta. Nu rar intalnit mai este si fenomenul invidiei. Colegi care dau dovada de "bunatate si intelegere" sunt, din pacate, numerosi. De ce sa te mai ajute, cand tie "iti merge bine, ca doar ai firma"?!

Sa ai propriul business te diferentiaza de ceilalti. Am observat ca oamenii ma privesc cu mai multa incredere, imi cer sfaturi legate de business, sau subiecte conexe. In ceea ce priveste cariera, cred ca vorbim de o experienta pe care o capeti in momentul in care o traiesti. Ma refer la probleme pe care le intalnesti doar ca patron, pe care inveti sa le solutionezi si astfel ajungem la acea experienta, care nu poate decat sa te ajute in cariera.
 

In ce masura consideri ca sunt studentii sprijiniti sa inceapa propria afacere?
Din pacate, nu pot sa spun ca am primit sprijin din afara. M-as fi asteptat si bucurat sa primesc sprijin si indrumare din partea unor profesori de la facultate sau niste ofere avantajoase din partea bancilor. Cred ca ar trebui sa existe mai multe fonduri europene pentru studentii care isi incep o afacere.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

Acest material face parte din seria "Back2School or Back2Business?", un proiect editorial startups.ro dedicat studentilor antreprenori.


Nu exista comentarii