Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

"O surpriza placuta a fost ca au inceput sa vina clientii cu idei, retete. Avem un patiser angajat, Adela, dar ajuta toata lumea. Partea de gatit trebuia sa fie o pasiune a noastra si un creator de atmosfera in bacanie. Practica ne-a demonstrat exact invers: oamenii cauta foarte mult dulciurile facute de noi. A fost o surpriza, poate si pentru ca in Brasov mai avem, din cate stiu eu, un singur loc in care se mai fac prajituri, si toate celelalte, din produse 100% naturale, fara premixuri, fara coloranti, fara arome de te miri de unde si sezonier, oarecum", detaliaza Adelina.

In prezent, cei de la bacania "La Draga" si-au reglat astfel activitatea de patiserie, incat stiu in ce zile trebuie sa faca mai mult si cand trebuie sa produca mai putin.

"Nu ne vom transforma niciodata intr-un laborator de patiserie, pentru ca am vazut ce inseamna sa faci trei tavi si ce inseamna sa faci 15 tavi", mai spune Adelina.

Pe langa ceea ce exista, din februarie, "La Draga" vor fi aduse produse noi (condimente, mezeluri) si introduse alte tipuri de prajituri. In martie, cand incepe sezonul laptelui proasptat si al branzei proaspete, se vor gasi in bacanie astfel de produse, precum si sosuri, vinuri si mai multe tipuri de prajituri.

Printre prajiturile preparate in bacanie sunt si cele sasesti - foietaje, placinte, prajituri cu creme si gogosi. Pentru acestea, Adelina va primi sfaturile unei doamne pasionate de gatitul acestor produse.

"Doamna a fost suficient de draguta incat nu numai sa ne dea retetele, dar sa vina sa ne invete toate secretele, toate dedesubturile, de ce le ies lor atat de bune, iar noi, daca le facem de unii singuri acasa, nu ies. Conteaza foarte mult ordinea ingredientelor, felul in care le mixezi, toti pasii", explica Adelina.

Alte proiecte organizate “La Draga”
In bacanie se organizeaza si alteliere, pana in prezent fiind organizate doar cele culinare, dar vor mai fi si altele. Ideea cu atelierele era prima afacere pe care voia sa o inceapa Adelina, inainte de a se apuca de bacanie, deoarece, pe piata brasoveana, oferta de petrecere a timpului liber in timpul saptamanii era redusa.

Pe la mijlocul lunii martie, la bacanie incepe Clubul Vinului, in care va fi implicat Doru Dumitrescu, presedintele Asociatiei Somelierilor din Romania, acesta fiind brasovean.

Din aprilie, "La Draga" se va implica intr-o campanie de promovarea a miscarii si mancatului sanatos in scolile din Brasov, impreuna cu un club sportiv.

Investitia in afacere si veniturile
Pana in prezent, Adelina a investit in bacanie aproximativ 16.000 de euro. Finantarea a provenit dintr-un credit, luat de familie.

Adelina precizeaza ca n-are un plan legat de momentul cand isi va recupera investitia, pentru ca n-are cu ce compara, nefiind ceva similar in Brasov, si pentru ca n-a stiut cum va reactiona publicul brasovean.

"Am evitat sa fac o estimare, tocmai pentru a nu fi dezamagita. Stiu ca nu se face asa. In iunie vreau sa evaluez bacania. Atunci decid daca este bine sau nu si daca mai trebuie facut ceva. In principiu, cred ca va fi bine si va merge in directia buna", mai spune Adelina.

Pana atunci, ea va evalua "La Draga" lunar, dar fara a lua decizia de a o modifica sau nu.  

Jumatate din veniturile bacaniei provin din partea de magazin, iar jumatate din partea de patiserie.

"O mare parte din veniturile bacaniei provine chiar din produsele facute de noi. Un mare succes il au insa si mezelurile fara coloranti si gume, precum si branzicile olandeze", detaliza Adelina.

Pentru anul acesta, bugetul bacaniei este in jur de 4.000 de euro, plus reinvestirea intregului profit.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Adelina Rusu a deschis bacania "La Draga" la inceputul lunii decembrie 2011, in Brasov.
Inainte de a lansa afacerea, Adelina a lucrat patru ani in comunicare, dar a decis ca nu i se potriveste viata intr-o corporatie.
Ea a fost inspirata pentru a face acest business de vizitele in strainatate si de exemplele de succes din tara.
In bacanie se gasesc in general produse ale micilor producatori, precum si produse de patiserie realizate in propriul laborator.
Valoarea investitiei initiale in afacere a fost de aproximativ 16.000 de euro.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.