Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Anul trecut au deschis trei fonduri ale unor persoane, cu numele acestora. Fondul Auerbach a fost constituit de un cuplu de tineri proaspat casatoriti, Oliver si Cristina, care si-au donat banii de la nunta, in jur de 11.000 de euro, pentru doua proiecte ale Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, dedicate varstnicilor ("Niciodata singur" si centrul "Generatiei"). Fondul Alexandra a avut o valoare de aproximativ 1.000 de euro, purtand numele unei fetite de sase ani ai carei parinti au donat banii stransi la ziua ei de nastere pentru un eveniment artistic dedicat copiilor de la Policy Center for Roma and Minoritiess i materialelor educationale destinate acestora. Fondul Maria a fost organizat de un grup de mame cu copii mici, pentru a ajuta o familie cu patru copii, aflata in pericol sa ramana fara locuinta, deoarece nu putea plati chiria si cheltuielile. Dupa cinci luni, ajutorul a incetat, deoarece mama a continuat sa cerseasca implicandu-si si copii.
Un astfel de fond poate fi infiintat si de o firma. Anul trecut, au alcatuit unul pentru agentia DocComm, care a donat si pentru infiintarea FCB. Acest fond a avut o valoare de aproximativ 6.000 de lei, destinati unor solutii de rezolvare a problemei cainilor fara stapan din Bucuresti. S-a ales sterilizarea cainilor cu stapan de la casele din zona Pipera - Colentina, din aria central - estica a Bucurestiului, unde are sediul sponsorul proiectului. Au ales acest proiect, deoarece s-a constat ca problema inmultirii cainilor fara stapan nu o provoaca doar nesterilizarea, ci si faptul ca in fiecare an sunt abandonati caini in zonele de case. Proiectul l-au executat doua organizatii de profil.
"Din banii pe care-i aveam, nu puteam steriliza prea multi caini, dar prin aceste organizatii, care la randul lor aveau niste bani pentru asa ceva, am triplat numarul cainilor sterilizati, la 150 de caini", spune Alina Kasprovschi.
De asemenea, FCB a construit platforma de voluntariat "De bunavoie pentru Bucuresti", pentru cei care vor sa faca voluntariat, dar nu stiu unde. Pe platforma s-au inscris aproximativ 60 de asociatii si sunt 30 de proiecte legate de copii, animale, cultura si mediu.
"Noi facem legatura intre asociatii si voluntari, iar din noiembrie am intrat intr-un program de gift matching (n. red. - angajatii strang o suma de bani, pe care compania o dubleaza) cu cei de Unicredit, alaturi de alte asociatii", detaliaza Alina Kasprovschi.
Prin programul de gift matching s-au strans in jur de 2.500 de euro, iar FCB intentioneaza sa-l extinda si la alte companii.
Propriile proiecte pentru comunitate
De la inceputul acestui an, FCB se implica mai mult in propriile proiecte, initiate de anul trecut, dar pentru care nu au fost suficienti bani.
Bucuresti.exe (execution sau executie) reprezinta o platforma dedicata grupurilor, organizatii sau prieteni, care fac proiecte mici, cu o valoare de maximum 2.500 de euro. In urmatorii cinci ani, FCB vrea sa finanteze 100 astfel de proiecte din Bucuresti, dintre care zece anul acesta.
"Sunt proiecte pentru grupurile care vor sa faca ceva, dar le lipsesc banii. De exemplu, un grup de mame care au renovat uscatoria din scara blocului si au transformat-o in loc de joaca pentru copii pe timp de iarna. Putem finanta proiecte ale oricarei comunitati, nu trebuie sa fie una de cartier, poate fi cea a biciclistilor, cea a vegetarienilor etc. Important este sa aiba o adresare larga. Ii incurajam pe oamenii cu idei sa si le puna in practica si sa gaseasca si alti oameni interesati de acelasi lucru", spune Alina Kasprovschi.
Bucuresti.exe este unul din fondurile pentru care strang bani. Initial, cei de la FCB au vrut sa stranga bani de la comunitati, de exemplu, prin cine comunitare (n. red. - cineva gateste, ceilalti mananca, FCB ofera spatiul si ingredientele, iar plata mesei se doneaza), dar se gandesc sa schimbe strategia.
"Ne gandim sa facem niste fonduri ale unor companii, care sa intre pe aceasta platforma, dar care sa aiba niste conditii si o comunicare speciala. De exemplu, unii pot finanta proiecte in comunitate, dar care sa aiba mai degraba legatura cu spatiile verzi. Daca avem un fond suficient de mare, facem call-uri deschise. Altfel, cautam noi proiecte. Deja avem o baza de date. Ne-am uitat dupa oameni interesanti si organizatii, dar cerem si recomandari, mai ales cand este vorba de un grup de prieteni, nu de o asociatie. Este important sa dezvoltam comunitatea oamenilor care vor sa faca ceva impreuna, chiar cu riscurile de rigoare", precizeaza Alina Kasprovschi.
Cum pot sa ajute IMM-urile comunitatea
Anul trecut, FCB a lansat pentru companii fondul "Contezi", prin care colecteaza sumele deductibile de la IMM-uri si le redistribuie in proiectele comunitatii.
Companiile pot dona o anumita suma din profit, 3‰ din cifra de afaceri sau 20% din impozitul pe profit, sume deductibile. Conform estimarilor mentionate de directorul executiv al FCB, anual, firmele distribuie in anumite scopuri intre 10% si 25% din bani deductibili, restul raman statului.
"Fondul <Contezi> a plecat din doua directii: tot discutand cu companiile mai mici, am inteles ca pentru ei este o problema si nu vor sa-si bata capul cu sumele deductibile, pentru ca-si spun ca <Nu pot schimba Bucurestiul cu mia mea de euro, mai bine imi vad de-ale mele>, dar mia ta de euro, pusa alaturi de alte o mie de euro, poate face niste lucruri. Pentru noi este important sa mergem in acele zone din comunitate care nu dau bani, precum si la companiile care nu au o strategie de CSR (Corporate Social Responsibility). Exista o reticienta foarte mare in randul contabililor, care nu inteleg cum sa declare inainte de finalul trimestrului 3% si se tem ca vor fi amendati", adauga Alina Kasprovschi.
Ea subliniaza ca unul dintre avantajele fundatiilor comunitare il reprezinta procesul transparent de folosire a banilor, in comparatie cu a-i lasa la dispozitia statului.
"In momentul in care semnam contractul cu firmele, trecem si domeniul in care acestea ar vrea sa distribuie banii. Din toate contractele per trimestru selectam principalele proiecte, cate putem face, si principalele domenii. Apoi gasim proiectele relevante si, intr-un eveniment in care proiectele sunt prezentate, companiile pot decide cati bani vor sa dea si unde sau pot alege ca un trimestru sa nu foloseasca banii si sa ramana la noi in cont pana trimestrul urmator, cand au ocazia sa se implice in proiecte mai relevante pentru ei", completeaza Alina Kasprovischi.
Programul "Contezi" prevede ca in primul trimestru, pana la 31 martie, sa se semneze contractele, dupa care se selecteaza proiectele, iar la mijlocul lui mai se organizeaza evenimentul de prezintare a proiectelelor si de acordare a finantarilor (intre 1.000 de euro si 10.000 de euro). Din valoarea unui proiect, FCB estimeaza ca fiecare proiect va avea costuri administrative intre 7% si 15%, in functie de suma stransa, de tipul cheltuielilor si de proiect.
"Fiecare asociatie are niste prioritati, dar ii putem consilia si pe ei si sa alegem, din ceea ce propun, proiectele relevante pentru domeniile pe care vrem sa le finantam si de ceea ce este important, fara sa intervenim in proiectul lor, dar astfel incat ceea ce ne propunem noi chiar se intample", explica Alina Kasprovschi.
In prezent, domeniile stabilite pentru finantare sunt cele pe care le-au luat in calcul la infiintarea fundatiei, impreuna cu primii donatori: voluntariatul in comunitate - proiecte concrete; copiii si educatia; spatiile verzi si curatenia; cainii comunitari. Bani pot fi alocati si pentru alte domenii, depinde doar de proiectul propus si de ce alte finantari mai atrage.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Fundatia Comunitara Bucuresti (FCB) a fost infiintata in ianuarie 2012, dar in acest an dezvolta primele programe.
O fundatie comunitara colecteaza bani si resurse din comunitatea locala si le redistribuie in proiecte practice, care imbunatatesc viata comunitatii si sunt relevante pentru donatori.
Numarul de fundatii comunitare din Romania va ajunge la 11 in acest an, cele mai multe activand in vestul tarii.
FCB face si consiliere filantropica, prin care ii ghideaza pe donatori cum sa-si distribuie resursele.
Bucuresti.exe si fondul "Contezi" sunt doua dintre principalele programe initiate de FCB pentru acest an.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 16 Iunie 2013 la ora 22.50