Back 2 School or Back 2 Business?
Un proiect editorial startups.ro dedicat studentilor pentru care luna octombrie nu inseamna sfarsitul vacantei, ci inceputul perioadei din an in care trebuie sa isi faca timp atat pentru cursuri, cat si pentru gestionarea propriei afaceri.

Veti gasi aici:
• studenti antreprenori care impartasesc din experienta lor de business
• antreprenori de succes si consultanti care vorbesc despre avantajele/dezavantajele lansarii unei afaceri in paralel cu studiile universitare
• programe de educatie antreprenoriala si alte resurse importante pentru studentii antreprenori

Aceasta pagina va fi actualizata periodic, pe masura ce publicam noi materiale dedicate studentilor antreprenori.

 

Cursuri de afaceri si educatie antreprenoriala pentru studenti
Lista celor mai importante cursuri si programe de afaceri si educatie antreprenoriala dedicate studentilor si organizate atat in perioada urmatoare, cat si pe parcursul anului 2013.

 

 

Interviu - profil de student antreprenor: Raluca Barchi
Raluca Barchi a inceput sa pregateasca lansarea propriei afaceri cand avea 21 de ani. Dupa un an de munca, studii de piata si pregatiri, in primavara acestui an a inaugurat Wardrobe b - un boutique online de haine si accesorii de lux, pentru femei.

 

 

Interviu - profil de student antreprenor: Silviu si Laura Martin
Silviu si Laura Martin (foto) au fost pe rand, colegi de facultate, prieteni, soti si parteneri de afaceri. Impreuna cu Bogdan Badea au fondat, in anul 2008, Enovate - o companie de consultanta in resurse umane, de servicii de tehnologie si leadership development.

 

 

De la freelancer in naming, la construirea unui business in domeniu
Raluca Gavrilescu (foto) a lucrat timp de trei ani ca freelancer in naming si copywriting, pana la mijlocul anului trecut, cand s-a inregistrat ca PFA. Pana in 2011, cei mai multi clienti veneau din colaborarea cu agentiile de publicitate si cele de branding, insa a inceput sa lucreze mult si cu antreprenorii.

 

Freelancing-ul - primul pas spre angajare sau spre propria afacere?
Crearea unui portofoliu, castigarea de experienta profesionala si promovarea in randul viitorilor clienti sunt principalele motive pentru care studentii aleg sa devina freelanceri. In plus, asa pot testa daca ar putea deveni antreprenori sau nu.

 

 

Interviu - profil de student antreprenor: Sol Craita Sinceac
Si-a lansat propria afacere cand avea 21 de ani si era inca studenta (pornind de la pasiunea pentru dans, a inceput sa organizeze cursuri de street dance). De-a lungul timpului a lucrat in domenii diverse si acum este manager in cadrul unei francize, dar experienta de a avea propriul business a contribuit mult la dezvoltarea ei profesionala.

 

Competitiile pentru studenti - rampa de lansare pentru propria afacere?
Studentii care se inscriu in competitii isi pot testa ideile, nivelul cunostintelor pe care le-au acumulat, si pot vedea cat de bine se poate adapta si implementa ceea ce studiaza in facultate. In plus, pe langa premii, isi pot imbunatati abilitatile de a vorbi in public, de a sustine o prezentare si de a lucra in echipa.

 

Interviu - profil de student antreprenor: Ciprian Pavel
Ciprian (foto) a lansat prima afacere cand avea 21 de ani, impreuna cu Anca, sora lui (foto). In timpul facultatii (SNSPA) a fost implicat intr-o organizatie studenteasaca unde a avut ocazia sa fie alaturi de alti tineri pasionati de mediul de afaceri. Acum gestioneaza un business in domeniul turismului si calatoriilor.

 

Interviu - profil de student antreprenor: Emanuel Nastasa
Emanuel (foto) este student in anul trei la Facultatea de Cibernetica Statistica si Informatica Economica, din cadrul ASE Bucuresti. Insa, in paralel este antreprenor si se ocupa de o afacere din domeniul dezvoltarii web, pe care a lansat-o alaturi de prietena lui, Roxana Cozma (foto), studenta in anul trei la ASE Bucuresti, la Facultatea de Finanate Asigurari Banci si Burse de Valori.

 

Importanta de a nu renunta in fata esecului
Avea 18 ani si abia sustinuse examenul de bacalaureat cand a infiintat prima firma. Era inca in facultate cand a avut experienta falimentului in business. A fost pe punctul sa se angajeze, dar a ales sa fie antreprenor iar acum conduce o companie care dezvolta aplicatii mobile si crede ca o afacere nu trebuie pornita de la “cati bani poti face” ci de la “cator persoane le poti face viata mai buna”. 

 

 Cum isi pot finanta studentii afacerile
Economiile proprii si cei trei F (“family, friends and other fools”) sunt principalele surse de finantare pentru studentii care vor sa-si faca un business. Insa, pentru a obtine resursele de care au nevoie, pot sa suplineasca sumele de bani prin bartere si parteneriate sau prin castigarea de competitii studentesti cu premii in bani.

 

 

EnRose - antreprenoriat in paralel cu studiile universitare
Acum doi ani, cand firma la care lucra nu a mai rezistat contextului economic din piata, Adina Filculescu (foto) a fost pe punctul sa devina somera. A preluat insa acea companie, a extins-o si in alte domenii si a reusit sa devina antreprenor, in paralel cu continuarea studiilor universitare.
 

 

Unde invata studentii sa faca afaceri
Increderea in sine, experienta de management, cea de lucru in echipa si capacitatea de a-si asuma riscuri sunt principalele beneficii ale studentilor care urmeaza cursuri de antreprenoriat. In ultimii ani, numarul acestor programe a crescut, pentru ca tinerii simt nevoia sa completeze informatiile primite in scoala.

 

Cum si-a descoperit un elev abilitatile de antreprenor
Daniel Damian va implini 18 ani peste o luna si stie deja ce vrea sa faca in viitor: sa devina antreprenor. A descoperit asta in timp ce a fost implicat in diverse proiecte online. Are si un plan, cu escala la Copenhaga pentru cativa ani.
 

 

 

STIRI:

Mai sunt doua zile in care studentii se pot inscrie in Innovation Labs
Studentii care au o idee de aplicatie pe care vor sa o dezvolte se pot inscrie pana pe 27 februarie in hackathon-ul organizat de TechSoup Romania si TechLounge, cu sprijinul Microsoft Romania.

Program de leadership pentru studenti, la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti
Cea de-a noua editie a Leaders Education, program de leadership pentru studenti derulat de Fundatia Leaders, va avea loc in perioada 8 noiembrie - 6 decembrie, la Facultatea de Hidrotehnica din cadrul UTC Bucuresti.

Adrian Mironescu si-a stabilizat afacerea pe care o are in domeniul designului si branding-ului, prin clienti romani
Designerul si consultantul de brand spune ca firma sa (Wiron, fosta Idegrafo) va avea in continuare predominant clienti din Romania, vazand foarte multe oportunitati in tara.

Mai sunt trei zile de inscriere in competitia de start-up-uri Ixia HiTech Business Contest
Depunerea proiectelor se incheie pe 20 octombrie, concurentii trebuind sa prezinte o idee de business in cel mult 500 de cuvinte.

 

Masterul de antreprenoriat de la Universitatea Politehnica Bucuresti isi va dubla numarul de locuri de anul viitor
Situatia a aparut datorita cererii din partea studentilor, care au constatat ca le lipesc abilitatile manageriale si de business.

 

Este foarte important ca programele de educatie intraprenoriala sa fie vazute in complementariate
Afirmatia a fost facuta de Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si profesor la Academia de Studii Economice Bucuresti (ASE).

 

Asociatiile pentru studenti - mini laboratoare de intreprinzatori
Dupa ce se implica in activitatea unei organizatii studentesti de business, multi studenti se hotarasc sa inceapa propria afacere, uneori chiar in timpul facultatii.

 

Conferinta dedicata studentilor si tinerilor antreprenori, la Bucuresti
Conferinta Succes pentru Romania promoveaza succesul bazat pe principii si valori si va avea loc pe 17 noiembrie, la Crystal Palace Ballrooms, in Bucuresti.

 

Politehnica Bucuresti creeaza un incubator de business in primavara anului viitor
Acesta va fi realizat impreuna cu Primaria Municipiului Bucuresti si reprezentantii mediului de afaceri, prin Asociatia Nationala a Industriei de Software (ANIS), fiind in stadiul de formare a consortiului.