Antreprenor versus angajat


Ce ii caracterizeaza pe antreprenori? Dar pe angajati? Ce face diferenta intre cele doua categorii si cu ce ii poate ajuta pe antreprenori o experienta ca angajat? Cu ce fel de afacere ai mai multe sanse sa iti concurezi cu sucess fostul sef? Madalina Popescu, General Manager la firma de consultanta Pluri Consultants Romania, explica pentru startups.ro.

 

In aceeasi categorie a angajatilor de profesie intra si persoanele blazate, lipsite de entuziasm, de capacitate de anticipare si de implicare, cei care considera ca firma pentru care lucreaza este datoare sa le ofere salarii mari si conditii bune de lucru, cei care se comporta asemeni liderilor sindicali, cei care se tem sa se confrunte cu propria lor valoare, cei care refuza sa isi asume propria lor devenire.

Insa, exista si o categorie distincta a angajatilor – cei care isi doresc responsabilitati transnationale si stiu ca doar intr-o mare corporatie le pot obtine.

Insa, antreprenorii care au fost la randul lor angajati acumuleaza bune practici si asta ii ajuta sa economiseasca mult timp si multa energie pe care le-ar fi consumat invatand din propriile greseli.

Angajatii din Romania care incep o afacere pe cont propriu nu difera semnificativ de cei din afara tarii. Poate doar prin faptul ca, deseori, in Romania afacerea proprie este ultima solutie a unor specialisti ajunsi in “zona crepusculara”. Este vorba de cei care ajung in punctul in care devin o povara pentru angajatori, iar afacerea proprie reprezinta iesirea din aceasta situatie si nu o solutie aleasa de bune voie si in liniste. Nu este de mirare ca peste 50% dintre cei care isi aleg in acest mod cariera antreprenoriala esueaza in mai putin de sase luni.

De exemplu, mare parte din firmele de consultanta lansate de fosti angajati la cabinetele din piata si care au atacat exact aceleasi segmente ca si fostul lor angajator, au pierit in mai putin de doi ani de la infiintare.

In schimb, cei cu profesiuni liberale au sanse mai mari sa concureze cu succes cu fostul sef. Este exemplul avocatilor fosti angajati ai unor cabinete renumite de avocatura din piata – plecati pe cont propriu, acestia reusesc sa creeze, de obicei, firme puternice.


Nu exista comentarii