Estimarea se bazeaza pe rezultatele studiului “Perspectivele Angajarii de Forte de Munca”, lansat saptamana aceasta de Manpower Romania.
Studiul Manpower se realizeaza trimestrial, de 47 de ani, si masoara intentiile angajatorilor de a creste sau de a diminua volumul angajarilor totale pe parcursul trimestrului urmator, se precizeaza in comunicatul de presa. Studiul se bazeaza pe intervievarea unui numar de aproximativ 61.000 de angajatori din sectoarele public si privat din 36 de tari si teritorii, inclusiv Romania.
In tara noastra studiul a fost realizat prin intervievarea unui esantion de 751 de angajatori.
“Conform datelor studiului, pentru trimestrul patru, angajatorii ne transmit semnale mixte. Astfel, 21% dintre angajatori planifica sa faca angajari in urmatorul trimestru si tot atatia anticipeaza ca vor face reduceri de personal, in timp ce mai mult de jumatate (56%) sustin ca isi vor pastra actualul numar de angajati. Pentru cei care sunt in cautarea unui loc de munca, acest mediu este destul de incert. Este evident ca angajatorii sunt din ce in ce mai precauti cand isi planifica angajarile viitoare", spune Camelia Stanculescu, General Manager la Manpower Romania.
Reprezentanta Manpower adauga faptul ca, inainte de a-si asuma o crestere de personal, angajatorii prefera sa primeasca semnale clare de crestere a comenzilor si abia apoi sa confirme noile angajari. Insa, comparativ cu perioada similara a anului trecut, multi angajatori previzioneaza o imbunatatire a evolutiei angajarilor si o revigorare a propriilor afaceri.
Previziunea Neta de Angajare (numar ce se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere) se afla la o valoare absoluta de 0%, cu o scadere de 2 puncte procentuale fata de trimestrul anterior.
Cu toate acestea, raportata la anul trecut, previziunea este mai putin pesimista, observandu-se o imbunatatire cu 11 puncte procentuale, comparativ cu trimestrul patru 2009.
In general, pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca exista posibilitatea de a gasi unele oportunitati in trimestrul viitor, angajatorii raportand intentii de angajare pozitive in cinci din zece sectoare de activitate, unde cei din industria prelucratoare raporteaza cele mai puternice previziuni.
In sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri angajatorii manifesta un optimism prudent, raportand o Previziune Neta de Angajare de +9%.
Cateva oportunitati sunt asteptate si in sectorul Energie electrica, gaze si apa, unde Previziunea este de +4%. Cu toate acestea, angajatorii din patru sectoare de activitate preconizeaza scaderi in volumul angajarilor.
Cele mai pesimiste perspective de angajare sunt raportate in sectorul Administratie publica si servicii sociale, unde Previziunea are o valoare de -18%, si in sectorul Constructii, cu o Previziune de -15%. Slabe planuri de angajare sunt prevazute si in sectorul Transport, depozitare si comunicatii, unde angajatorii raporteaza o Previziune de -10%.
La nivel international, angajatorii din China, Taiwan, India si Brazilia raporteaza cele mai puternice planuri de angajare pentru al patrulea trimestru, in timp ce in Grecia, Italia si Republica Ceha sunt cele mai slabe previziuni.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.