18 centre comerciale ar urma sa fie livrate in tara anul viitor
Impreuna cu extinderea a patru proiecte deja existente, suprafata inchiriabila ce urmeaza sa fie livrata pe piata ajunge la circa 712.000 mp, conform Cushman & Wakefield.
Datele se bazeaza pe studiul European Retail Marketbeat realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield, se arata in comunicatul de presa.
Suprafata livrata in 2009 ar urma sa fie cu aproape 80% peste cea anuntata in acest an, de 400.000 mp. De asemenea, suprafata de retail finalizata in 2008 va fi cu 56% mai mare fata de stocul dat in folosinta anul trecut.
In prezent, stocul este de 1,1 milioane mp, in 53 centre comerciale functionale. Pana la sfarsitul anului, acest stoc va ajunge la 1,24 milioane mp, in 62 de centre comerciale. Noile proiecte vor fi amplasate in Buzau, Oradea, Suceava, Sibiu, Piatra Neamt, Deva, Bacau si Focsani.
In aceste conditii, in Romania, in ianuarie 2010, suprafata de spatii comerciale raportata la 1.000 de locuitori va fi de 92 mp. Aceasta situatie se raporteaza numai la proiectele pentru care deja au demarat lucrarile de constructie.
Media locala se afla inca mult sub cea europeana, care, la 1 iulie 2008, era de 201 mp la mia de locuitori. In plus, valoarea din Romania este inca inferioara si fata de cea din tarile vecine. Astfel, pana la 1 iulie 2008, Ungaria avea 114 mp/1.000 locuitori, Cehia - 159 mp/1.000 locuitori si Polonia – 146 mp/1.000 locuitori.
In ultimele zece luni, in Romania, suprafata de spatii comerciale raportata la mia de locuitori a urcat cu aproape 30%, ajungand la 53 mp.
Chiar daca s-au finalizat mai multe centre comerciale, in ultimul an, chiriile pentru spatiile stadale de retail din Romania au crescut cu 25% - 40% in zonele centrale din Bucuresti, Brasov, Timisoara, Constanta, Iasi si Cluj Napoca. Cea mai mare chirie se plateste pe Bulevardul Magheru din Bucuresti - 1.740 euro/mp/an, iar in zona in care se afla Calea Victoriei din Capitala, chiria este de 1.620 euro/mp/an. Anual, pentru inchirierea unui metru patrat se achita 840 euro in Cluj, 660 euro in Brasov si Constanta, precum si 600 euro in Timisoara.
Pe segmentul spatiilor din centrele comerciale, chiriile se mentin la acelasi nivel, 1.020 euro/ mp/an.
“Avem putine proiecte de centre comerciale dominante (amplasate in oras, cat mai central, cu un mix deosebit de chiriasi), o disponibiliate redusa a spatiilor comerciale stradale de pe bulevardele principale, iar aceasta situatie determina mentinerea chiriilor, poate o usoara urcare a lor in cazul centrelor comerciale principale. Centrele comerciale situate in afara oraselor pot inregistra o usoara scadere a chiriilor”, spune Razvan Gheorghe, Director General la Cushman &
Wakefield Activ Consulting, compania prin intermediul careia este prezenta Cushman &Wakefield in Romania.
Studiul citat mai evidentiaza faptul ca ritmul de crestere a vanzarilor de retail a scazut in cele mai multe piete, dar in Europa Centrala si de Est trendul ramane pozitiv.
“In Romania, ca in marea majoritate a pietelor, tranzactiile rezista. Multi retaileri resimt presiunea, dar proprietarii atenti si developerii cunosc situatia si ofera pachete realiste. Anumiti chiriasi sunt fortati sa ceara concesii, cum ar fi perioade de gratie in plata chiriilor. Este o chestiune de rationament sanatos pentru properietarii care se vad in fata riscului de a avea centre comerciale si parcuri de retail goale”, mai spune Razvan Gheorghe.
Conform Cushman & Wakefield, volumul investitiilor in retail in Europa a scazut cu 60%, anul acesta ajungand pana la 60 miliarde euro in trimestrul al doilea.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezevate.