51% dintre intreprinzatori spun ca mediul de afaceri este nefavorabil
Procentul are la baza un studiu realizat de Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), in perioada martie - aprilie 2008.
Studiul a fost mentionat de Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR si vicepresedintele Organizatiei Mondiale de Intreprinderi Mici si Mijlocii (WASME), in cadrul celei de-a XVI-a editii a Top-ului Firmelor Private din Romania, eveniment care a avut loc vineri in Bucuresti.
Una dintre dificultatile cu care se confrunta companiile din tara noastra este parafiscalitatea. In Romania, firmele platesc 540 de tipuri de impozite, conform reprezentantului CNIPMMR. Lipsa consultantei este o alta problema pentru companiile din Romania, mai ales pentru IMM-uri.
Scaderea investitiilor din tara este una dintre problemele mentionate de reprezentantii CNIPMMR in cadrul unei mese rotunde. Alte probleme ale acestora sunt legate de disponibilizarea angajatilor si dublarea dobanzilor din partea bancilor.
"Este necesar ca, pentru toate proiectele depuse pentru fondurile structurale, guvernul sa plateasca diferenta intre dobanzile actuale si cele la care s-au luat creditele. Altfel, 90% dintre fondurile structurale solicitate nu vor fi accesate", considera Ovidiu Nicolescu.
La nivel european, Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a alocat in septembrie 30 de miliarde de euro pentru finantarea IMM-urilor din cadrul Uniunii Europene. Suma va fi distribuita prin intermediul bancilor.
Numarul IMM-urilor din Romania a crescut anul trecut cu 9,4%, la 617.000, fata de anul anterior, a mai spus Ovidiu Nicolescu. Numarul companiilor mari din tara este de 1.600, iar anul trecut s-au infiintat peste 45.000 de firme. Cifra de afaceri a companiilor din Romania a fost, in 2007, de 158 miliarde de lei.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.