Angajatorii romani isi mentin rezervele privind activitatea de recrutare


Potrivit unui studiu realizat de Manpower, aproape sase din zece angajatori romani nu prevad nici o modificare a fortei de munca in cadrul companiilor lor, in perioada octombrie - decembrie 2009.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca masoara intentiile a 758 de angajatori romani privind cresterea sau descresterea volumului angajarilor pentru trimestrul urmator, se arata in comunicatul de presa.

“In climatul economic actual inca observam ca multe companii continua sa inghete activitatea de recrutare pentru viitorul apropiat. Astfel, multi angajatori folosesc forta de munca in regim de munca temporara sau pe baza de contract pentru a acoperi cererile si nevoile pe termen scurt. Acestia isi vor creste numarul angajatilor doar atunci cand vor constata semne clare de redresare a situatiei economice”, spune Camelia Stanculescu, General Manager al Manpower Romania.

La nivel national, aproape 60% dintre angajatori spun ca isi vor mentine nivelul actual de forta de munca pentru ultimul trimestru al anului, 14% prevad cresteri in volumul angajarilor, in timp ce 25% se asteapta la descresteri. Astfel, Previziunea Neta de Angajare pentru urmatoarele trei luni este de -11%, fiind cea mai slaba perspectiva dintre toate cele 35 de tari si teritorii participante la studiu.

Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in firma lor, in trimestrul urmator.

In opt dintre cele zece sectoare de activitate si in sapte dintre cele opt regiuni analizate, angajatorii anunta perspective de angajare negative pentru trimestrul patru din 2009.


Segmentari
Previziunile Nete de Angajare sunt mai slabe sau se menţin la un nivel scazut in noua din zece sectoare de activitate, comparativ cu trei luni in urma. Exceptie fac sectorul administratie publica si servicii sociale, unde angajatorii raporteaza o valoare la un nivel precaut a Previziunii Nete de Angajare de +5%.

Perspectivele de angajare din sectorul constructii sunt de -23%, iar in sectorul energie electrica, gaze si apa de -22%. Previziuni reduse exista si in ceea ce priveste sectoarele transporturi, depozitare si comunicatii si industria prelucratoare, cu valori de -17% si, respectiv, -15%.

“Este de remarcat faptul ca sase din zece angajatori romani previzioneaza ca nu vor face modificari in ceea ce priveste volumul de personal in trimestrul urmator. Faptul ca numeroase companii continua sa-si diminueze si sa-si ajusteze forta de munca pentru a reusi sa depaseasca perioada de recesiune si de asemenea se pregatesc pentru perioada de crestere post-criza, este un semn de realism”, adauga Stanculescu.

Comparativ cu trimestrul anterior, rezultatele studiului sunt mai bune in patru sectoare de activitate. Exista cresteri cu 8% in ceea ce priveste perspectivele de angajare pentru sectoarele energie electrica, gaze si apa, si cu 5% in sectorul comertului cu ridicata si cu amanuntul. Perspectivele scad in sase sectoare de activitate, indeosebi in sectorul constructii, unde previziunile sunt mai mici cu 26%. 

“In sectoarele deja afectate precum constructii, transport, depozitare si comunicatii si industria prelucratoare se asteapta ca previziunea de angajare sa se deterioreze si in trimestrul urmator. Avand in vedere ca cererea pentru produsele si serviciile din aceste sectoare de activitate continua sa fie scazuta, angajatorii raman foarte selectivi in ceea ce priveste procesul de angajare, rezultand o piata a muncii cu un ritm lent al angajarilor,” mai spune Stanculescu.

In sapte regiuni dintre cele opt analizate, angajatorii raporteaza pentru urmatorul trimestru intentii de angajare cu valoare negativa, mai reiese din studiul citat. Cele mai optimiste perspective de angajare sunt anuntate de catre angajatorii din regiunea Nord-Vest, unde exista o crestere de 7%, fata de trimestrul trecut, previziunea fiind de +3%.

Cele mai pesimiste perspective sunt raportate de angajatorii din Sud-Vest, acestea fiind de -24%. Cea mai mare scadere de la an la an este anuntata de angajatorii din Sud-Est, unde perspectivele de angajare au scazut cu 41/%, rezultand o Previziune de -19% pentru trimestrul urmator.


Comparatii
Previziunea Neta de Angajare de -11% pentru Romania este cea mai slaba la nivel global, urmata de cele ale Spaniei si Irlandei, de -8% fiecare.

In regiunea Europa/Orientul Mijlociu/Africa (EMEA), acolo unde istoricul permite realizarea de comparatii de la trimestru la trimestru, previziunile s-au imbunatatit in opt din cele 18 tari analizate. Totusi, comparatiile de la an la an arata ca in 15 din 18 tari sunt asteptate scaderi ale angajarilor.

Potrivit studiului citat, angajatorii din Austria (-3%), Cehia (-4%), Olanda (0%), Polonia (+5%), Romania (-11%), Africa de Sud (+1%) si Elvetia (-3%) anunta cele mai putin optimiste intentii de angajare de cand studiul a fost lansat in aceste tari.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii