Asociatiile pentru studenti: mini-laboratoare de intreprinzatori
Dupa ce se implica in activitatea unei organizatii studentesti de business, multi studenti se hotarasc sa inceapa propria afacere, uneori chiar in timpul facultatii.
De exemplu, Diana-Alexandra Dima, vicepresedintele si coordonatorul Managementului Proiectelor la Asociatia Studentilor Economisti din Romania (ASER), se gandeste sa-si faca o afacere, deoarece timp de trei ani a trecut prin diverse situatii in cursul carora si-a descoperit spiritul antreprenorial.
"Dupa trei ani de ASER, in care implementezi foarte multe lucruri si esti pus in multe situatii, prinzi gustul de a fi pe cont propriu si prin toate abilitatile pe care ti le dezvolti esti capabil sa infiintezi o organizatie sau o asociatie sau un business, mai ales prin oamenii pe care-i cunosti", spune pentru startups.ro Diana-Alexandra Dima.
Diana este studenta in anul trei la Facultatea de Relatii Economice Internationale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti.
"In primul an am participat la Changemakers cu o idee si am avut o perioada in care am lucrat mult la ea, un proiect educational. Voiam sa sistematizez informatiile despre facultatile din Romania, care nu sunt atat de promovate catre elev si cand vine la facultate, elevul nu-si bazeaza decizia pe un fundament real. Voiam sa le ofer posibilitatea de a gasi aceste informatii intr-un singur loc, unde le-ar arata ce pot face dupa facultate, ce job-uri gasesc si asa mai departe. Este destul de complexa, inca n-am renuntat la ea, doar ca am vazut ca s-au mai facut lucruri de genul acesta, dar eu voiam sa fac doar in Ploiesti. Apoi, am intrat in ASER si am lasat-o neterminata. Daca nu va fi neaparat aceasta idee, ceva-ceva tot voi face", mai spune Diana.
Mai intai insa, ea vrea sa urmeze cursurile unui master de management, in strainatate, probabil, in Anglia, iar, daca s-ar angaja, vrea sa lucreze in consultanta sau management, pentru a putea invata.
Vladimir Deliu, Managerul Business Club, comunitatea care organizeza cursuri de business in cadrul VIP Romania, se gandeste si el sa-si faca o afacere. Vladimir este in ultimul an la Facultatea de Administrare a Afacerilor, cu predare in limba engleza, de la ASE.
"Eu aspir sa-mi deschid un business, dar pentru asta am nevoie de bani si niste experienta manageriala. Am mai multe idei de business, inca nu stiu care este palpabila si cu care as reusi sa fac ceva, dar nu vreau sa plec in afara, pentru ca mie imi place Romania si vreau sa fac parte dintre cei care chiar vor schimba ceva pe-aici. Mentalitatea aceasta ca plec din Romania, pentru ca aici n-am ce face, mi se pare una de looser, pe care noi n-o incurajam. Poti face oriunde afaceri, numai sa nu gasesti scuze. De aceea noi, la Business Club, vrem sa dezvoltam acest mindset antreprenorial, sa vezi oportunitati pe care sa le fructifici, sa te zbati", detaliaza Vladimir.
El a intrat in VIP Romania in anul doi de facultate. Timp de un an a fost membru activ, apoi s-a implicat in echipa de organizare a Business Club Conferences (la sfarsitul lui martie 2012, trei zile de conferinte), cel mai mare proiect al lor de anul trecut, unde au participat 320 de studenti.
Membrii VIP Romania pot fi din orice universitate, dar campaniile de recrutare din Bucuresti au fost desfasurate mai mult in ASE si Universitatea Politehnica Bucuresti, iar in acest an si la Facultatea Romano-Americana. Campania de promovare pentru recrutarea noilor membri se desfasoara in primele trei saptamani din octombrie, iar intreg procesul de selectie se incheie la sfarsitul anului, dupa mai multe runde de testare a noilor membri.
"Vrem sa motivam studentii sa aiba initiativa. Multii n-au initiativa. Este un mindset, cred ca-i global, le este frica de esec, sa greseasca si ca nu le va iesi, dar este bine sa gresesti. Gresind inveti o gramada de lucruri. Daca te limitezi cu facultatea, n-ai prea multe de castigat. Studentii trebuie sa fie constienti ca nu facultatea le asigura viitorul, ci ei. De aceea trebuie sa se implice in cat mai multe activitati si sa puna in practica ceea ce invata la facultate, pentru ca doar invatand pentru examene nu te alegi cu nimic, asa intr-un ONG le pui in practica, te lovesti de probleme. Intr-un ONG nu te obliga nimeni sa muncesti, dar cu cat te implici tu mai mult, cu atat ai mai mult de castigat. Cautam studenti cu potential de crestere, care-si doresc sa deschida o afacere sau sa intre in mediul de business. Chiar daca in jur de 10% dintre membrii alumni au acum o afacere este un mind set ce ti-l dezvolti si te-ajuta in orice activitate", explica Vladimir.
Membrii VIP Romania au atributii atat intr-una dintre cele patru comunitati, cat si in doua dintre cele sase departamente ale organizatiei - PR, resurse umane, financiar, marketing, online si fundraising.
"Noi atragem doua tipuri de studenti: oameni pe care-i crestem, care au potential si initiative si-si doresc sa faca lucruri, dar n-au cunostinte, si oameni cu experienta de la care avem si noi de invatat. Majoritatea membrilor sunt din provincie", mai spune Vladimir.
Anul trecut, pentru Business Club au aplicat 204 de studenti, din care 17 devenit membri.
"Cea mai mare oportunitate pentru noi la Business Club este ca ne cream relatii cu oamenii din mediul de business. Asta chiar ne ajuta foarte mult. Networking-ul este foarte important in perioada aceasta. Multe afaceri din Business Club au pornit cu partenerii care s-au cunoscut aici. Cea mai mare problema este sa motivezi oamenii, pentru ca partea financiara nu exista si trebuie sa motivezi acei membri sa se implice in organizarea unui proiect. Trebuie sa intelegi, ca student, ca, cu cat te implici mai mult, ai mai mult de castigat", precizeaza Vladimir.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Acest material face parte din seria "Back2School or Back2Business?", un proiect editorial startups.ro dedicat studentilor antreprenori.