Chirii mai mici pentru spatiile de birouri din Bucuresti in S1 2009, fata de S2 2008
Potrivit BNP Paribas Real Estate, in primul semestru al acestui an, chiria de baza a scazut cu 10% - 15%, fata de S2 2008, pentru toate tipurile de cladiri si in toate zonele orasului, cu scaderi mai accentuate pentru birourile situate la periferie.
In semestrul unu din 2009, piata birourilor si-a continuat evolutia descendenta a nivelului chiriilor inceputa in cea de-a doua parte a lui 2008, in contextul scaderii accentuate a cererii si cresterii numarului de proprietati disponibile pe piata, se arata in comunicatul de presa.
Cresterea pietei subinchirierilor a fost un alt factor care i-a determinat pe proprietari sa scada chiriile solicitate pentru a putea concura cu ofertele de subinchiriere, pentru care se solicita cu 5% - 10% mai putin fata de ofertele acestora.
Conform reprezentantilor BNP Paribas, stimulentele oferite de proprietari au devenit tot mai des intalnite, contribuind la scaderea chiriei nete efective cu 20% - 25% in S1 2009, comparativ cu S2 2008.
In prima jumatate a acestui an, nivelul mediu al chiriei pentru spatiile de birouri de clasa A situate in centrul orasului a variat intre 18 euro - 20 de euro/mp/luna.
Pentru proprietatile de clasa B situate in zone atractive, chiriile s-au situat intre 12 euro - 16 euro/mp/luna, iar pentru cele din zone secundare chiriile au variat intre 10 euro - 12 euro/mp/luna. Desi in zonele descentralizate si periferice cu grad de acoperire redus al retelei de transport exista cladiri cu standarde ridicate de calitate, acestea inregistreaza cea mai mare scadere a nivelului chiriei, pana la 9 euro - 11 euro/mp/luna.
In primul semestru din 2009, costurile de intretinere pentru birourile de clasa A au ramas la acelasi nivel, comparativ cu semestrul doi din 2008. Acestea au variat intre 3,5 euro - 4 euro/mp/luna, ajungand pana la 4,5 euro/mp/luna pentru contractele de inchiriere “triple net”. In cazul cladirilor de clasa B, costurile de intretinere au variat intre 2,5 euro - 3,5 euro/mp/luna.
Potrivit BNP Paribas, in general, contextul pietei nu a afectat pretul locurilor de parcare. In prima parte a anului, in zona centrala, chiria pentru parcari a fost 100 euro - 130 de euro/spatiu/luna, in cazul parcarilor subterane. In zonele secundare chiria a variat intre 90 euro - 100 de euro/spatiu/luna, pentru locurile subterane, si intre 60 euro - 80 de euro/mp/luna, pentru locurile amenajate la suprafata.
Perioada standard pentru contractele de inchiriere incheiate in prima jumatate a lui 2009 a fost de trei ani. Insa, au existat si contracte incheiate pe perioade mai indelungate, de cinci ani, de catre chiriasii mari, care doresc sa inchirieze spatii in cladirile de calitate din zonele centrale. Potrivit reprezentantilor BNP Paribas, acestia beneficiaza de stimulente substantiale din partea proprietarilor, cum ar fi perioade scutite de chirie de pana la sase luni. De asemenea, contributia suplimentara a proprietarilor la amenajarea spatiilor a devenit o practica uzuala.
Scaderea cererii si proiectele noi propuse spre livrare in semestrul doi din 2009, care totalizeaza aproximativ 270.000 mp (suprafata construita), vor determina continuarea scaderii chiriilor si in a doua jumatate a anului, se mai arata in comunicatul de presa al BNP Paribas. Ritmul de scadere va fi insa mai lent fata de semestrul doi din 2008 si prima jumatate a acestui an, datorita rezistentei proprietarilor si atingerii limitei de profitabilitate pentru investitiile facute de acestia.
Potrivit reprezentantilor BNP Paribas, aproximativ 25% din suprafata totala propusa spre livrare in a doua jumatate a lui 2009 este preinchiriata, ceea ce reprezinta o rata de ocupare mult mai mica fata de nivelurile inregistrate in 2007 - 2008, cand spatiile preinchiriate au reprezentat 45% - 60% din totalul spatiilor finalizate.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.