Coface: cu 10% mai multe firme insolvente in 2012 decat in 2011
Constantin Coman, Country Manager la Coface Romania, spune ca in ultimele trei luni din acest an intra in insolventa, in medie, aproximativ 2.000 de firme, lunar.
In primele noua luni din acest an, au intrat in insolventa cu aproximativ 7,6% mai multe firme decat in aceeasi perioada de anul trecut si cu 17,2% decat acum doi ani, ajungand la aproximativ 16.500 de companii, conform unui studiu Coface, care ia in calcul Buletinul Procedurilor de Insolventa. In primele trei trimestre ale acestui an, circa jumatate dintre aceste insolvente au fost solicitate de catre debitori.
In aceeasi perioada, dintre firmele insolvente, 86% sunt microintreprinderi, dar reprezinta in jur de 10% din cifra de afaceri consolidata, 12% din numarul de salariati si 0,5% din valorea cumulata a datoriilor. Companiile mijlocii, mari si foarte mari reprezinta 3% - 4% din totalul firmelor intrate in insolventa in primele noua luni din ultimii trei ani, dar 70% din cifra de afaceri a acestora, cifra crescand semnificativ, 40% acum doi ani si 38% anul trecut.
"Chiar daca au taiat din costuri, s-au restructurat, firmele mari nu au mai rezistat si au intrat in insolventa. Pe fondul erodarii sustenabilitatii firmelor, din cauza crizei financiare din ultimii trei ani, a constrangerilor ridicate de finantare si a deteriorarii disciplinei de plata la nivelul intregii economii, firmele reprezinta un grad de vulnerabilitate mai ridicat la expunerea fata de socuri externe sau interne, presiunile pe lichiditate fiind in crestere", a mai spus Constantin Coman, intr-o coferinta de presa.
Valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor intrate in insolventa in primele noua luni din acest an este cu 34% decat a celor intrate anul trecut. In aceeasi perioada, datoria firmelor insolvente din acest an este cu 50% mai mare decat cifrele lor de de afaceri, dar nivelul este mai mic decat a celor intrate in insolventa anul trecut, pentru care valoarea datoriilor era dubla comparativ cu cea a cifrei de afaceri. Cu toate acestea, media datoriilor firmelor insolvente s-a stabilizat la 2,5 milioane de lei.
Pierderea neta a firmelor insolvente in acest an a fost de 17% din cifra de afaceri, nivel inferior fata de cel de anul trecut, cand a fost de 20%. Gradul de indatorare al firmelor insolvente in acest an a fost de 55% din active, un nivel mai scazut fata de anul trecut, cand acesta a fost pe medie de 116%.
Pentru al treilea an, consecutiv, primele zece domenii cu cel mai mare numar de firme in insolventa raman neschimbate, in conditiile in care creste gradul de concentrare pentru primele trei - cinci. Primele trei sectoare cu cele mai multe dosare pe rol in insolventa au variat in ultimii cinci ani intre 50% si 54%, iar primele cinci sectoare au cumulat intre 65% si 70% din total. Acest domenii sunt, in aceasta ordine: comertul cu amanuntul, comertul cu ridicata si distributia, constructiile, alte activitati de servicii presate in principal intreprinderilor, transporturile, hoteluri si restaurante, fabricarea lemnului si a produselor din lemn, agricultura, fabricarea produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte si industria metalurgica.
Cele mai mari cresteri de insolvente nou deschise in primele noua luni ale anului curent, fata de aceeasi perioada de anul trecut, au fost in: comertul cu amanuntul, aproape 18%, tranzactii imobiliare, 14%, hoteluri si restaurante, 13,5% si transporturi, aproape 12%. Cele mai mari scaderi de insolvente au fost in: fabricarea substantelor si produselor chimice, 14,55%, fabricarea produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte, pana la 13,5%, si fabricarea lemnului si a produselor din lemn, 10,65%.
Zonele geografice cu cele mai multe insolvente au fost: nord - vest, cu 17%, sud - est, 13%, si sud, 19%. Judetele cu cresteri semnificative ale insolventelor in primele noua luni din acest an fata de perioada similara de anul trecut sunt: Vaslui, 120% (233 de firme), Constanta 80% (845 de companii) si Bistrita-Nasaud 62% (459 de firme). In aceeasi perioada, numarul de insolvente a scazut in nord - est, cu 19% (Suceava cu 51%, la 320 de firme, urmata de Vrancea cu 54%, la 243 de firme, si Harghita cu 27%, la 189 de companii), si in Bucuresti, cu aproximativ 8%.
Durata medie de incasare a creantelor (DSO) pentru firmele insolvente in acest an a fost de 140 zile, in scadere fata de anul trecut, cand a fost de 313 de zile.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.