Companiile pot invata foarte multe de la copiii strazii
Afirmatia ii apartine lui Arnoud Raskin, unul dintre speakerii prezenti la sfarsitul saptamanii trecute la conferinta TEDxBucharest.
In cadrul evenimentului, Arnoud Raskin a povestit despre infiintarea Scolii Mobile pentru copiii strazii si despre cum a reusit sa gaseasca un model de business prin care sa sustina dezvoltarea retelei Mobile School la nivel mondial.
De formatie designer de produs, Arnoud Raskin a ajuns la finalul anilor de studiu intr-un punct in care si-a dat seama ca a proiecta produse care au doar un impact economic in societate nu era suficient pentru el.
In aceeasi perioada a fost provocat de un grup de oameni care lucrau cu copii ai strazii din Columbia sa dezvolte un produs cu impact pozitiv pentru acei copii.
Primul contact cu copiii strazii l-a ajutat in conceperea produsului potrivit. Astfel, a ajuns sa se intrebe cum de reusesc acei copii sa supravietuiasca in conditii extreme. Concluzia a fost ca acei copii care reuseau sa supravietuiasca dezvoltasera abilitati extraordinare de a descoperi oportunitati in jurul lor in situatii de criza.
"Vazand toate lucrurile astea, mi-am dat seama ca trebuie sa aplic aceeasi abilitate de a vedea oportunitatile si in cazul proiectului meu. Mi-am dat seama ca nu ma pot concentra pe probleme si ca trebuie sa ma focusez pe oportunitati in ceea ce priveste copiii strazii”, a spus antreprenorul social in cadrul conferintei TEDxBucharest.
Asa s-a nascut in anul 1996 conceptul Mobile School dedicat copiilor strazii. Insa, pe masura ce reteaua s-a extins si au inceput sa apara din ce in ce mai multe cereri, a crescut si nevoia de fonduri pentru dezvoltarea retelei si organizarea ei. Ceea ce l-a determinat pe Arnoud Raskin sa caute un model de business care sa sustina dezvoltarea retelei independent de donatii sau contributii externe.
Asa a aparut conceptul Streetwise - programe de training pentru companii, in care sunt folosite inclusiv materiale video cu povesti inspirationale ale unora dintre copiii strazi intalniti de reprezentanti ai Mobile School.
Legat de relevanta unor astfel de training-uri pentru companii, Arnoud Raskin a vorbit mai pe larg in cadrul Social Entrepreneurship Sunday Brunch organizat ieri de comunitatea RoPot.
El a povestit despre cum copiii strazii sunt foarte priceputi in a depasi situatii extreme de criza in fiecare zi si despre cum sunt foarte buni in a-si asuma riscuri mari.
Pe strada, ceea ce azi este o certitudine, maine poate fi pus sub semnul intrebarii. Asa ca acesti copii trebuie sa se poata adapta foarte repede schimbarilor. Apoi, pe strazi, au de-a face cu o adevarata competitie agresiva.
“Ma gandesc ca un om de afaceri sau o persoana care conduce o afacere, oriunde in lumea asta, poate recunoaste situatiile astea. Am prieteni in domeniul afacerilor in Belgia si vorbesc tot timpul despre situatii de criza, de riscul mare de pe diverse piete, despre procesul schimbarii si despre cum acest proces se deruleaza destul de greoi in companii. Toti vorbesc despre competitivitatea agresiva tot mai crescanda pe piata”, explica Arnoud Raskin.
El mai spune ca oamenii de afaceri si oamenii din companii pot invata foarte multe de la copiii strazii, care , orice s-ar intampla, se concentreaza pe oportunitati, pe partea pozitiva a lucrurilor. Apoi, sunt creativi, nu vorbesc prea mult, actioneaza, se reinventeaza din mers. Sunt rezistenti, sunt capabili sa faca fata schimbarii si sunt pregatiti sa se ridice si sa inceapa sa lupte din nou. Nu in ultimul rand, intervine puterea unitatii. De multe ori, pe strada, exista dispute in cadrul aceluiasi grup, insa impotriva unei amenintari exterioare lupta impreuna umar la umar.
Pana acum, au apelat la programele de training Streetwise companii importante la nivel international, cum ar fi Ikea, Nike, Deloitte etc. Banii obtinuti in urma training-urilor sunt investiti 100% in Mobile School, iar o parte merg chiar catre copiii ale caror povesti au fost folosite in training-uri.
In prezent, exista in jur de 30 de scoli mobile in lume, dintre care una in Romania, la Iasi, pusa in functiune acum cinci ani de Fundatia Salvati Copiii.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.