Dezbatere despre noul cod vamal al Uniunii Europene


    


Deloitte Romania, cu sprijinul BusinessMark, organizeaza pe data de 31 martie 2015, la Hotelul InterContinental din Bucuresti, o conferinta dedicata impactului adoptarii noului Cod Vamal al Uniunii Europene asupra companiilor.

Evenimentul este organizat impreuna cu specialistii Comisiei Europene si reprezentanti ai autoritatilor vamale romane, se mentioneaza in comunicatul de presa.

Codul Vamal al Uniunii  isi propune reorientarea activitatii de vamuire catre un sistem si un mediu complet electronic si  stabileste noua legislatie vamala cu impact semnificativ pentru mediul de afaceri incepand cu data de 1 Mai 2016.

Conferinta va dezbate Codul Vamal al Uniunii, posibilitatea utilizarii simplificarilor vamale dupa 1 Mai 2016, motivele pentru care un CFO/Director Financiar ar trebui sa cunoasca schimbarile Codului Vamal al Uniunii, aspecte privind antrepozitele vamale si zonele libere - timpul pentru schimbari, modul in care circula marfurile necomunitare intre statele membre fara un regim de transit si vamuirea in Romania a marfurilor aflate in alte state member

Despre toate acestea vor dezbate speakeri, precum:
• Frank Janssen - Comisia Europeana, Sef Unitate A3: Proceduri vamale & Management de proiect
• Fernand Rutten - Deloitte Belgia, Partener Vama si Comert International
• Liviu Tache - Autoritatea Nationala a Vamilor din Romania, Sef Serviciu Investigatii Vamale si Control Ulterior
• Pieter Wessel - Partener servicii fiscale, Deloitte Romania
• Mihai Petre - Senior Manager servicii fiscale, Deloitte Romania
• Daniela Neagoe - Senior Consultant servicii fiscale, Deloitte Romania
• Ioana Lira -Senior Consultant servicii fiscale, Deloitte Romania

Incepand cu 1 mai 2016, intra in vigoare noul Cod vamal al Uniunii Europene prin care este reformata legislatia vamala. Agentii economici implicati in operatiuni de comert exterior sunt direct afectati de noile prevederi. Acestia trebuie sa actioneze inca din acest an, pentru a se conforma noilor modificari si a nu fi puti in situatia de a  intrerupe/modifica la jumatatea anului 2016 modul  in care efectueaza in prezent vamuirea marfurilor

Unul din obiectivele politicii vamale a Uniunii Europene este acela de a spori eficienta organizarii controalelor vamale, dar in acelasi timp de a eficientiza procedurile de vamuire si a reduce obligatiile administrative. Din aceste motive, dar si pentru a tine pasul cu tehnologia, la nivelul Uniunii s-a luat decizia reformarii legislatiei vamale de baza si anume Codul Vamal (Regulamentul 2913/1992) si Dispozitiile de aplicare a acestuia (Regulamentul 2454/1993).In aceste conditii, a fost publicat noul Cod vamal al Uniunii („CVU”) prin Regulamentul nr. 952/2013. Acesta urmeaza sa intre in vigoare incepand cu data de 1 mai 2016, tocmai pentru a permite atat operatorilor economici cat si autoritatilor vamale sa se conformeze noilor cerinte in acest interval de timp. De asemenea, Comisia Europeana la randul sau, trebuie sa pregateasca in acest interval de timp normele de aplicare a UCC (acte delegate si acte de punere in aplicare).

Una din modificarile majore introduse de CVU consta in restructurarea regimurilor vamale.  Noua categorie numita „regimuri speciale” inglobeaza pe langa fostele regimuri vamale suspensive si destinatii vamale pentru care in prezent nu se depun declaratii vamale, cu consecintele si costurile aferente - depunere garantie/plata taxe vamale. in aceasta categorie intra si operatiunile de plasare a marfurilor in zona libera sau depozit temporar. 

O alta noutate se refera la conditiile de autorizare a regimurilor vamale si a procedurilor simplificate de vamuire. Acordarea acestor autorizatii va fi conditionata de indeplinirea conditiilor de Operator Economic Autorizat.

CVU modifica si criteriile de acordare a statutului de Operator Economic Autorizat, in sensul ca vor fi mai multe cerinte pe care agentii economici trebuie sa le indeplineasca pentru a obtine acest statut de incredere. Unul dintre noile criterii il reprezinta, de exemplu, standardele de competenta sau calificare profesionala  pe care trebuie sa le indeplineasca operatorul vamal in cadrul societatilor respective.

Avand in vedere noile modificari, este posibil ca la momentul intrarii in vigoare a CVU, autoritatile vamale sa  reevalueze autorizatiile vamale existente, pentru a verifica daca acestea indeplinesc noile conditii.

Deoarece CVU introduce multe modificari comparativ cu versiunea actuala a Codului vamal, societatea Deloitte pregateste un eveniment la sfarsitul lunii martie pentru a discuta impreuna cu agentii economici schimbarile care ii afecteaza direct si pasii ce trebuie urmati pana la mijlocul anului viitor, pentru a nu fi pusi in situatia de a  intrerupe/modifica la jumatatea anului 2016 modul  in care efectueaza vamuirea marfurilor. Pentru a discuta noile modificari si din perspectiva autoritatilor, la eveniment au fost invitati si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai autoritatilor vamale romane.

startups.ro sprijina evenimentul in calitate de partener media.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
 


Nu exista comentarii