FNGCIMM estimeaza ca va plati garantii de aproximativ 40 milioane de euro, in 2010


Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), spune ca suma poate varia intre 35 de milioane de euro si aproximativ 40 de milioane de euro.

Valoarea ar fi astfel mai mare decat anul trecut, a spus Aurel Saramet in cadrul conferintei "Mediafax Talks about SMEs".

In primele patru luni din acest an, FNGCIMM a platit garantii de cinci ori mai mari decat in aceeasi perioada anul trecut, ajungand la noua milioane de euro.

"IMM-urile nu pot plati ratele pentru ca nu au o strategie clara si pentru ca s-a ajuns aproape de a nu mai rationa cand este vorba de declararea insolventei", a adaugat Aurel Saramet.

Astfel, in primele patru luni din acest an, 67% din suma platita de Fond a fost pentru creditele firmelor care au intrat in insolventa, dintre care peste 50% in autoinsolventa, fata de 20% in aceeasi perioada de anul trecut.

Restul de 33% dintre firme nu au mai putut plati creditele din punct de vedere economic in primele patru luni din acest an.

"Acolo unde garantia noastra era de 50% mai mare din valoarea creditului bancile nu au fost dispuse la dialog si au preferat sa execute garantia noastra care este lichida. Acolo unde garantia noastra era de sub 50% din credit, bancile s-au mai gandit si numai 23% dintre IMM-uri au fost executate. Solutia este una extrema de a nu mai acorda garantia maxima de 80%. Eu reprezint un instrument de garantare a IMM-urilor, nu a bancilor, ori asta inteleg bancile acum ca suntem noi", a adauga Aurel Saramet.

De asemenea, anul trecut fondul a acordat de patru ori mai multe garantii pentru IMM-uri decat in 2008.

"Anul trecut am acordat garantii pentru restructurarea creditelor IMM-urilor si pentru cresterea garantiilor creditelor, dar nu pentru credite noi", a mai spus Aurel Saramet.

Presedintele Fondului a mai subliniat ca o alta problema este aceea ca unele banci solicita garantii si de 136% sau 161% fata de valoarea creditului, dand exemplu CEC-ul in acest sens. Aceasta situatie apare pentru ca bancile considera IMM-urile cu avand un grad ridicat de risc si vor sa elimine cat mai mult din acest risc.

Pentru creditele de cofinantare a proiectelor europene schema de finantare a FNGCIMM este de a garanta neconditionat pana la 80% din credit.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii