FNIMM va oferi o noua modalitate de acces la garantiile financiare
FNIMM (Fondul National pentru IMM-uri) va emite un Angajament de garantare, la cererea IMM-ului si pe baza analizei documentatiei de credit.
Documentatia de credit este pusa la dispozitie de catre IMM sau de catre finantator, se arata in comunicatul de presa. Noua modalitate de acces la garantiile financiare va incepe sa fie oferita in viitorul apropiat si se aplica in cazul tuturor tipurilor de credite oferite de cele 24 de institutii financiare cu care are incheiate conventii de lucru.
Angajamentul de garantare emis de FNIMM atesta decizia Fondului de a deveni partenerul intreprinzatorului si de a garanta executarea obligatiilor financiare asumate de acesta. Garantiile reprezinta un procent de pana la 80% din valoarea creditului, in schimbul unui singur comision ce se situeaza in jurul valorii de 1,75%/an.
Angajamentul de garantare va fi prezentat de catre IMM finantatorului, ca anexa la documentatia necesara acordarii creditului si va aduce avantaje precum:
- O relatie directa cu intreprinzatorul, pentru clarificarea tuturor elementelor care ar putea conduce la intarzieri in obtinerea finantarii.
- Eliminarea incertitudinii acordarii garantiei atat pentru banca, dar si pentru intreprinzator.
- Crearea posibilitatii de procesare mai rapida de catre banca a documentatiei de credit, aceasta avand deja premiza acordarii de catre Fond a garantiei.
- Scurtarea timpului de acordare efectiva a creditelor de valoare mare, prin procesarea concomitenta a documentatiei de credit de catre banca si Fond.
- Reducerea costurilor garantiilor: daca pentru garantiile reale imobiliare costul pentru constituire este de aproximativ 4% din valoarea creditului, pentru garantia Fondului costurile se reduc cu aproximativ 50%.
Angajamentul de garantare se va acorda pentru IMM-uri cu sau fara istoric de functionare.
Intreprinzatorii vor putea solicita eliberarea unui Angajament de garantare la toate cele trei filiale (Craiova, Focsanu, Sfantu Gheorghe), patru sucursale teritoriale (Bucuresti, Cluj, Iasi, Bacau) si 12 reprezentante teritoriale (Arad, Baia Mare, Constanta, Giurgiu, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Suceava, Targu Mures, Timisoara, Zalau).
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.