Indicele de incredere al mediului de afaceri din Europa Centrala a crescut in T4 2009, fata de perioada anterioara


Rezultatele celei de-a doua editii a studiului Deloitte Central Europe Business Sentiment Index, valabil pentru perioada octombrie - decembrie 2009, indica un optimism crescut si in randul companiilor romanesti, fata de acum patru luni.

Sentimentul general este ca economia romaneasca are perspective mai bune in urmatoarele sase luni (50% dintre raspunsuri). Aceasta proiectie macroeconomica optimista se transfera si la nivel individual, mai multi participanti fata de editia anterioara mizand pe cresterea vanzarilor in urmatorul an (58,4%, din care 16,7% se asteapta la o crestere semnificativa)”, spune George Mucibabici, presedinte Deloitte Romania.

Companiile romanesti semnaleaza totodata accesul mai usor la creditare, un procent de 75% dintre cei intervievati declarand ca imprumutul este pentru ei mai accesibil sau relativ mai accesibil, fata de 54%, in septembrie, se arata in comunicatul de presa.

Pe parcursul ultimului an, bancile au subliniat de multe ori ca inghetul de pe piata creditarii este in principal cauzat de cerere, in contextul in care tot mai putine companii se califica pentru obtinerea unui credit. Rezultatele studiului de fata arata ca firmele indeplinesc acum mai usor criteriile de eligibilitate, pe masura ce perspectivele economice si financiare se imbunatatesc”, precizeaza George Mucibabici.

La randul sau, piata resurselor umane arata semne de stabilizare, mai putine companii anuntand noi reduceri de personal in urmatoarele 12 luni (37,5%, comparativ cu 42,3% in septembrie). De asemenea, procentul companiilor care spun ca ar putea recruta noi angajati a crescut de la 7,7% la 12,5%.

Presedintele Deloitte Romania spune ca, in pofida semnalelor pozitive de la orizont, companiile isi mentin atitudinea prudenta cand vine vorba de noi cheltuieli.

Mai multe companii se concentreaza pe produsele si serviciile existente, limitand inovatia pe acest segment in urmatoarele 12 luni. De asemenea, cheltuielile de capital (echipamente, sisteme IT, cladiri noi, etc.) se vor mentine la acelasi nivel (54,2%, in crestere cu 12% fata de rezultatele din prima editie). Piata de fuziuni si achizitii ramane inghetata, 54,2% dintre directorii executivi chestionati declarand ca achizitia unei noi firme in urmatorul an este improbabila (cu 12% mai mult fata de acum patru luni)”, adauga George Mucibabici.

Indicele Deloitte privind increderea mediului de afaceri reprezinta o analiza care are la baza opiniile si previziunile directorilor executivi care conduc unele dintre cele mai mari companii din sase tari central-europene - Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia.

Indicele reprezinta un barometru periodic al optimismului in regiune si surprinde asteptarile unor oameni care influenteaza nu doar performanta companiilor pe care le conduc, ci si mediul economic local. Potrivit reprezentantilor Deloitte Romania, esantionul reprezentantiv pentru tara noastra a fost format din reprezentanti ai unor companii selectate din Top 500 la nivel national, in functie de rezultatele inregistrate la Ministerul de Finante.


Europa Centrala
A doua editie a Deloitte Business Sentiment Index identifica o nota mai optimista in randul directorilor executivi din Europa Centrala in ceea ce priveste perspectivele economice nationale si ale companiilor pe care le conduc, fata de prima editie publicata in luna septembrie. Cu toate acestea, optimismul este temperat de o abordare moderata, pe masura ce companiile intra intr-un proces lent si dificil de recuperare de pe urma crizei financiare globale.

Directorii executivi chestionati au exprimat asteptari mai bune cu privire la mediul economic general. Un procent de 40,1% dintre respondenti cred acum ca perspectivele generale se vor imbunatati, fata de 26,8% in luna septembrie. Cel mai mare salt de incredere apartine respondentilor din Cehia, 43,3% dintre ei mizand pe o redresare economica, fata de 12,9% la editia anterioara. In acelasi timp, Polonia ramane cea mai optimista tara din punctul de vedere al perspectivelor economice, 74,1% dintre directorii executivi chestionati anticipand redresarea economiei in urmatoarele sase luni.

La polul opus, Croatia ramane cea mai pesimista tara, 66,7% dintre cei chestionati considerand ca economia nationala se va inrautati in urmatoarele sase luni. Chiar si in aceste conditii, raspunsurile indica o imbunatatire considerabila fata de editia din septembrie, cand acest procent era 89,7%. 

Optimismul a crescut si in ceea ce priveste investitiile. Tot mai multe companii considera ca imprumuturile devin accesibile si se arata pregatite sa creasca investitiile de capital in urmatoarele 12 luni.

Astfel, un procent de 74,5% dintre companiile cu activitate in industria prelucratoare considera creditul accesibil, fata de mai putin de jumatate (48,4%) in luna septembrie. Aproape 70% dintre toti directorii executivi chestionati spun ca firma pe care o conduc are acces facil la credit, cu circa 10% mai mult decat inainte (57,9%).

Potrivit reprezentantilor Deloitte, cheltuielile de capital sunt estimate sa creasca, ceea ce reprezinta o veste buna pentru planurile de dezvoltare si extindere a companiilor. Aproape 30% dintre respondenti se asteapta sa cheltuie mai mult la acest capitol in urmatoarele 12 luni, fata de 18,5% la editia anterioara.

Estimarile privind veniturile din vanzari sunt, de asemenea, in crestere. Un procent de 53,1% dintre companiile chestionate au incredere ca vor inregistra volume de vanzari mai mari in urmatoarele 12 luni, prin comparatie cu 45,3%, in septembrie.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii