Livrarile de hoteluri vor fi reduse in urmatorii doi ani
Afirmatia fost facuta de Lucian Marinescu, Senior Associate la compania de consultanta hoteliera Trend Hospitality.
Anul acesta, oferta de hoteluri din Romania s-a marit cu un procent fata de anul trecut (in 2011 s-au deschis 12 hoteluri, din care cinci constructii noi), se arata intr-un studiu al Trend Hospitality. Acestea reprezinta investitii de aproximativ 89,2 milioane de euro, in urma carora, numarul hotelurilor din Romania a ajuns la 1.245.
Lucian Marinescu a mai spus, in cadrul conferintei Hospitality Trends Bucharest 2011, ca era de asteptat sa fie atat de putine hoteluri finalizate, pentru ca au fost putine proiecte.
Cele mai multe hoteluri din Romania sunt de 2 stele si de 3 stele, fiecare avand aproximativ 36% din piata. Hotelurile de 4 stele reprezinta aproape 13% din piata, iar cele de o stea in jur de 12%.
"Ai crede ca piata este plina de hoteluri de 2 si de 3 stele, dar nu este asa, pentru ca sunt localizate numai in cateva zone. In afara de cateva orase, restul tarii are foarte putine hoteluri", a adaugat Lucian Marinescu.
Cele mai multe hoteluri (29%) sunt in marile orase, urmate de zona Marii Negre (25,5%) si Bucuresti (10,5%).
Marile lanturi hoteliere reprezinta circa 8% din piata din Romania, procentul fiind unul dintre cele mai mici din Europa. In functie de numarul de camere, prima pozitie este ocupata de lantul Wyndham Hotel Group, cu circa 1.680 de camere (zece hoteluri), urmat de Accor - in jur de 1.220 de camere (sase hoteluri) si Best Western cu 1.100 de camere (14 hoteluri).
Lucian Marinescu a mai spus ca orasele cu cel mai mare potential pe piata hoteliera din tara noastra sunt Oradea si Sibiu. Alte orase unde s-ar mai putea construi hoteluri sunt Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Targu Mures, Brasov Ploiesti si Braila.
Anul viitor sunt anuntate pentru deschidere 20 de hoteluri, dintre care 14 noi. Investitiile in aceste proiecte sunt de aproximativ 139,3 milioane de euro.
"Anul acesta am avut mai multe deschideri decat in 2010, dar multe au fost amanate pentru anul viitor", a detaliat Lucian Marinescu.
Estimari
Pentru anul viitor, estimarile Trend Hospitality sunt ca:
- cererea va creste cu 5% - 6% fata de anul acesta;
- cele mai active segmente vor fi cel de leisure si cel de MICE (Meetings, Incentives, Conferencing si Exhibitions);
- gradul de ocupare se va mari cu 4% - 5% fata de anul acesta;
- proprietarii vor cauta noi solutii pentru a creste gradul de ocupare: afilierea, cresterea CAPEX (cheltuielile pentru investitii) si extinderea eforturilor de marketing;
- hotelurile vor trebui sa mentina servicii ridicate, in conditiile reducerii resurselor si schemei organizationale;
- noi proprietari vor aparea pe piata, pe masura ce proprietarii actuali isi vor da seama ca preturile nu vor creste si bancile vor dori sa-si recupereze banii;
- investitiile vor fi bazate pe afacerea de baza si pe criterii simple: amplasarea, calitatea operationala, o buna balanta comerciala si actiunile proprietarilor vor porni de la filosofia "back to basics".
Categoriile de turisti
Sosirile au avut una dintre cele mai mari cresteri din ultimii ani - aproximativ 15,5% pentru acest an.
"A venit in primul rand din evolutia pozitiva a economiei din Europa din prima parte a acestui an si datorita promovarii facute de Ministerul Turismului", a mentionat Lucian Marinescu.
Principalele orase au atras cei mai multi vizitatori - in jur de 33,5%, in crestere cu 19,4% fata de anul trecut. Urmatoarea destinatie din Romania pentru turisti, cu circa 16%, a fost Bucurestiul.
Cei mai multi turisti, circa 94,5%, vin in Romania din Europa. Intre tari, Ungaria aduce cei mai multi turisti, aproximativ 23%, fiind urmata de Bulgaria, cu aproape 10,5%.
Preturile camerelor
In orase, preturile per camera sunt de circa 150 de euro in hotelurile de 4 stele, de circa 120 de euro in cele de 3 stele si de 60 de euro in cele de 2 stele, se arata in studiul Trend Hospitality.
In zonele de leisure, pretul unei camere este in medie de 95 de euro in hoteluri de 4 stele, de 52 de euro in cele de 3 stele si de 22 de euro in cele de 2 stele.
Lucian Marinescu a subliniat ca acestea sunt preturile la care sunt evaluate camerele, dar, in realitate, pretul este diferit.
Tranzactiile
La vanzare sunt aproximativ 350 de hoteluri, inclusiv vile si hoteluri mai mici.
"Cei mai multi proprietari au preferat sa le scoata de pe piata decat sa le vanda. Vestea proasta este ca preturile nu se vor schimba si nu vor creste", a explicat Lucian Marinescu.
Astfel, anul acesta au fost incheiate putine tranzactii.
"Acest lucru se poate schimba, datorita bancilor care vor fi nevoite sa execute hoteluri", a mai spus Lucian Marinescu.
Bucuresti
Conform Trend Hospitality, numarul de camere din Capitala s-a redus cu 7% anul acesta fata de anul trecut, ajungand la circa 10.600.
Anul viitor, in Bucuresti vor fi livrate patru proprietati, cu aproximativ 300 de camere.
In acest oras, cele mai multe hoteluri sunt cele de 4 stele (42%) urmate de cele de 3 stele (25%) si de cele de 5 stele (19%), potrivit Trend Hospitality.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.