Ministerul IMM-urilor va lansa un program de finantare pentru start-up-uri


Acesta este dedicat tinerilor sub 35 de ani, care pot obtine finantare pentru start-up-urile lor, chiar daca au doar un plan de afaceri.

Suma primita de un solicitant prin acest program poate fi de 60.000 lei, la care se vor adauga 10.000 lei dintr-un credit bancar si 15% contributia personala, a spus a spus Laura Marusca, director general adjunct in Directia generala pentru IMM-uri de la Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Comert si Mediul de Afaceri (MIMMCMA), in cadrul “Mediafax Talks about SMEs: IMM-urile versus impozitul minim”.

Initiativa face parte dintr-o serie de programe finantate din bugetul de stat pentru a completa programele europene. Alte programe din aceeasi categorie sunt destinate firmele de servicii, mestesugarilor sau lansarii a inca zece parcuri tehnologice.

Anul trecut, bugetul Ministerului a fost de 106 milioane de euro, dintre care 95 de milioane de euro pentru IMM-uri.

De asemenea, Laura Marusca a declarat ca suma disponibila pentru fondurile europene poate fi dublata, ajungand pana la 220 de milioane de euro, din care 180 de milioane pentru IMM-uri.

Daca se termina banii, putem sa cerem bani din anii viitori”, a explicat Laura Marusca.

Pe 6 mai, la Targul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, vor fi lansate si noile Ghiduri ale solicitantului pentru mai multe programe adresate IMM-urilor. La o luna dupa lansarea acestora, se vor putea depune cererile.

Una dintre modificarile aduse de aceste ghiduri este scurtarea perioadei de analiza a dosarelor. Asta pentru ca se va reduce numarul de documente depuse initial pentru un proiect.

Cand proiectul este declarat castigator se vor solicita toate documentele”, a subliniat Laura Marusca.

Alta modificare este de a nu mai elimina firmele eligibile care au un anumit nivel al datoriei la bugetul de stat. Astfel, ar putea fi eligibile si firmele la care diferenta dintre datoriile la stat si sumele de recuperat pentru TVA sunt pozitive sau mai mici decat obligatiile firmei pe o luna.

Alta modificare din ghiduri este oferirea unei prefinantari de 35% din suma acordata. Pentru aceasta, compania va avea nevoie de o scrisoare de garantie.

Ghidurile contin pentru prima data si instructiuni de completare a cererilor de finantare, pentru ca acesta a fost considerat unul din principalele motive de respingere”, mentioneaza Laura Marusca.

Anul acesta, MIMMCMA a semnat aproximativ 350 de contracte de finantare pentru fondurile europene din Axa Prioritara 1, pe baza cererilor depuse anul trecut. Valoarea acestora contracte este de 40 de milioane de euro, pentru IMM-uri. Primele sume vor fi rambursate in luna mai. Laura Marusca adauga faptul ca mai sunt de semnat inca 350 de contracte in acest an.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii