Noi tendinte pe piata muncii
Conform KPMG, lucratorii calificati si profesionistii din tarile dezvoltate isi cauta de lucru in tarile mai putin dezvoltate, deoarece somajul si crizia economica au afectat mai mult statele dezvoltate.
“Exista o presiune tot mai crescuta in multe tari pentru a se proteja forta de munca locala si noi credem ca intarzierea care a avut loc in emiterea Hotararii de Guvern este un semn clar ca exista o asemenea presiune din partea sindicatelor si altor parteneri sociali”, explica Madalina Racovitan, Senior Manager al Departamentului International Executive Services (IES) din compania de consultanta si audit KPMG, intr-un comunicat de presa.
Ca urmare a reducerii oportunitatilor de lucru in alte state ale Uniunii Europene, mai putini romani vor lucra in aceste tari. In plus, efectele negative resimtite de economia romaneasca vor reduce si numarul angajatilor straini care vin in Romania.
Cu toate acestea, Madalina Racovitan adauga ca autoritatile romane trebuie sa ia masuri pentru a facilita libera circulatie a fortei de munca, in mod deosebit a cetatenilor din statele non-UE.
“Multe companii se confrunta cu o nevoie reala de lucratori din tarile non-UE, nu doar pentru a-si reduce costurile salariale, dar si pentru ca unii lucratori straini au calificari speciale care ajuta organizatia sa isi dezvolte activitatile”, suliniaza Madalina Racovitan.
In prezent, procedurile de obtinere a permisului de munca si de sedere pentru acesti cetateni este complicat si lent, iar familiile au nevoie decateva luni pentru a-i urma in Romania.
“In plus, a existat un blocaj total in emiterea permiselor de munca pentru cetatenii non-UE din ianuarie pana in martie 2009, deoarece Guvernul a emis Hotararea pentru aprobarea numarului de permise de munca pentru anul 2009 abia in data de 11 martie, cand acest lucru ar fi trebuit sa aiba loc pana la 31 decembrie 2008”, mai spune Madalina Racovitan.
Intr-un sondaj realizat de KPMG asupra intentiilor de angajare a fortei de munca a in randul a unor companii cu operatiuni in 11 tari cu o economie dezvoltata se arata ca pe termen mediu si lung aceste firme vor continua sa depinda de libera circulatie a oamenilor dintr-o tara in alta.
In ciuda declinului economic si a efectului recrutarilor intense si costurilor salariale ocazionate de angajarea de personal din alte tari, tendinta companiilor de a folosi forta de munca specializata din strainatate ramane inca puternica.
“S-au facut multe apeluri (n.r. - la nivel global) de reducere a restrictiilor de imigratie, pentru a se putea facilita aceasta circulatie, si de introducere a unor facilitati fiscale care sa atraga companiile in tari noi”, adauga Madalina Racovitan.
Cele 11 tari unde s-a facut studiul sunt Australia, China, Hong Kong, India, Japonia, Singapore, Africa de Sud, Spania, Elvetia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.
Interviurile au fost realizate la sfarsitul anului trecut. Reprezentantul KPMG mentioneaza ca din cauza datei la care au fost facute interviurile, respondentii nu au putut anticipa in masura criza financiara va afecta economia globala si propriile lor organizatii. Astfel, declinul economic poate cauza o intrerupere pe termen scurt a programelor guvernamentale de imigratie.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.