Oportunitatile de dezvoltare din agricultura au fost dezbatute la conferinta Romanian Agribusiness 2015


    

 

Agricultura, procesarea produselor agricole si dezvoltarea rurala, in general, sunt domenii esentiale pentru Romania. Acestea necesita sprijin si finantare publica intr-o foarte mare masura. Practic, este un domeniu strategic deosebit si trebuie sa i se acorde o importanta pe masura. Desigur, aportul financiar al institutiilor europene si al statului trebuie sa fie sprijinit de componenta privata”, a spus Ileana Bratu, Director, Fondul de Garantare a Creditului Rural, in cadrul conferintei Romanian Agribusiness in 2015.

In cadrul evenimentului au fost dezbatute teme legate de agricultura romanesca in context european, politicile pentru perioada urmatoare, PNDR 2014 - 2020, solutii de simplificare a procesului de accesare a fondurilor, comertul cu cereale - oportunitati, se mentioneaza intr-un comunicat de presa.

Amelia Giantaru, Deputy Project Manager, EU EBRD Romania SME Sustainable Energy Finance Facility (RoSEFF), a prezentat avantajele acestei facilitati de finantare pentru sectorul agro-alimentar si forestier.

Avem finantari de pana la 1 milion Euro, consultanta tehnica gratuita (dar finantata de UE) de la Tractebel Engineering, grant-uri UE de pana la 150.000 Euro. Prin acest produs se micsoreaza permanent facturile de energie si totul se face rapid, cu birocratie minima”, a declarat Amelia Giantaru.

Dorin Cojocaru, Presedinte, Asociatia Patronala din industria Laptelui (APRIL), a atras atentia asupra problemelor cu care se confrunta industria pe care o reprezinta.

Parcursul dintre productie si consum creaza cererea si oferta. Toata lumea se plange ca atunci cand productia este mare preturile sunt mici, dar este normal sa fie asa. Toata lumea din jur doreste garantia ca productia i se va vinde. Dar atunci unde mai este managementul, aportul departamentului de vanzari? Nu gasim oameni pentru conducere, angajati care sa aiba fler si care sa isi asume ceea ce se intampla intr-o firma”, a declarat Dorin Cojocaru, Presedinte, Asociatia Patronala din industria Laptelui (APRIL).

In ceea ce priveste compania SACE, aceasta are in Europa Centrala si de Est o expunere de 2,14 miliarde euro si o expunere de 497 milioane euro in Romania.

SACE nu furnizeaza finantare directa, dar faciliteaza obtinerea finantarii bancare sau comerciale in cazul in care achizitionati echipamente si servicii de la firme din Italia, sau in cazul in care sunteti filiala din Romania a unei firme italiene”, a declarat Speranta Terenche Tirsar, Head of Bucharest Office - Central and Eastern Europe, SACE SpA.

Alte teme dezbatute au fost: Finantarea in agribusiness - solutii, fonduri structurale, cofinantare, garantarea creditelor; Masuri de protectie a investitiilor agricole. Managementul riscului in agricultura; Aspectele fiscale si legislative specifice agriculturii.

startups.ro a sprijint evenimentul in calitate de partener media.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii