Piata de birouri continua sa fie afectata de criza economica


Potrivit Esop, in prima parte a anului, cererea pe aceasta piata a scazut cu 10% - 15% pe segmentul IMM-urilor si cu 25% - 30% pe segmentul corporate, comparativ cu anul 2008.

Supra-oferta din piata pe toate segmentele si diminuarea numarului de potentiali clienti pe fondul crizei au condus la reducerea chiriilor cu 10% - 25%, fata de anul trecut, se arata in comunicatul de presa.

Potrivit unui studiu Esop, in a doua parte a acestui an, chiriile vor urma un trend descendent, care e posibil sa se prelungeasca si in 2010. Compania estimeaza in acest sens o scadere de 5% - 10% a chiriilor.

In acelasi timp, in studiu se mai arata ca exista posibiltatea ca cererea sa urmeze si ea acelasi trend descendent, pe fondul unei degradari a situatiei economice. Pana la sfarsitul lui 2009, reprezentantii Esop se asteapta la o scadere de 5% - 10% a cererii pe segmentul IMM-urilor si de 15% - 20% pe segmentul corporate.

Intr-o piata din ce in ce mai competitiva, proprietarii trebuie sa vina cu idei si solutii noi, adaptate noilor realitati economice, atat in ceea ce priveste oferta comerciala, dar si promovarea ei”, spune Irina Petrescu, partener Esop.

Pentru prima parte a anului, majoritatea companiilor au raportat scaderi ale cifrei de afaceri de 20% - 50%, comparativ cu 2008, se mai arata in comunicatul de presa al Esop.

Reprezentantii companiei imobiliare spun ca bugetele de relocare ale companiilor s-au restrans direct proportional cu restranagerea profitului in aceste luni. In cazul IMM-urilor dar si al companiilor medii si firmelor corporate, bugetele s-au diminuat in medie cu 25% - 30%.

In cazul firmelor medii, cele mai cautate spatii sunt cele situate in cladirile de clasa C si B si in vile (200 mp - 300 mp), bugetele medii incadrandu-se intre 8 euro - 12 euro/mp. Pe segmentul corporate, sunt preferate cladirile de clasa C si B, suprafetele medii solicitate fiind de 800 mp - 1.200 mp, iar bugetele medii se situeaza intre 10 - 12 euro/mp, conform unui studiu realizat de Esop.

In acest context, proprietarii de cladiri libere au fost entuziasmati in prima parte a anului pe fondul unei aparente cereri venite din partea celor care incercau sa-si optimize bugetele de inchiriere. In scurt timp s-a dovedit ca circa 60% - 70% dintre companiile care solicitau sedii noi, nu aveau de fapt o nevoie reala, ci doar testau piata in incercarea de a gasi solutii mai bune de inchiriere, pe care, dupa discutii, la gaseau tot la vechii lor proprietari. Astfel incat, o pondere mica din ofertele de birouri disponibile de pe piata, s-au ocupat.

Pe langa aceste dificultati de inchiriere intampinate in prima parte a anului, piata de birouri s-a confruntat si cu o supra-oferta pe toate segmentele. In aceste conditii, rata de neocupare a ajuns sa fie de aproximativ 8% - 10% in cazul cladirilor de clasa A, 12% - 14% pentru clasa B si C si 25% - 30% pentru vile.

Un punct sensibil al relatiei proprietar - chirias este reprezentat de cheltuielile de intretinere. 

Daca in 2006 - 2007 nivelul cheltuielilor de intretinere in cadrul proiectelor de calitate superioara varia intre 2,8 euro - 3,3 euro/mp, iar la cladirile de clasa B sau B+ se situa intre 1,8 euro - 3 euro/mp, la sfarsitul anului 2008 cheltuielile de intretinere au urcat spre 4 euro - 6 euro/mp”, mai spune Irina Petrescu. 

Cresterea se datoreaza atat majorarii preturilor la utilitati (energie electrica si gaze in special), dar si cresterii costurilor de management al cladirii (cum ar fi curatenia, paza, receptia, costuri cu firmele de property management etc).

Potrivit reprezentantilor Esop, putini proprietari fac eforturi in a gasi solutii de optimizare a acestor costuri, pretextand ca sunt contracte ferme incheiate cu firmele de administrare.

Se pare ca doar un procent de 30% dintre proprietari sunt constienti de noile conditii de piata si actioneaza in consecinta.

Cu toate acestea, in conditiile in care se ajunge practic la negocieri, se constata ca unii proprietari nu au suficienta deschidere privind conditiile comerciale si termenele de inchiriere.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii