Proiectele de investitii straine directe in Romania au scazut cu 48% anul trecut


Conform studiului privind "Atractivitatea Investitionala a Europei", realizat de Ernst & Young, numarul acestor proiecte a fost de 75, reprezentand 2% din totalul din Europa, ceea ce claseaza Romania pe locul 11 pe continent.

Numarul locurilor de munca create in tara noastra anul trecut s-a redus cu 44%, pana la aproximativ 6.400, reprezentand 5% din totalul european, astfel ca Romania este plasata pe locul sapte la nivel continental, se arata in comunicatul de presa.

Cu toate acestea, investitorii considera in continuare ca Romania este atractiva pentru proiecte industriale.  

La nivelul continentului proiectele de investitii straine directe (ISD) au scazut cu 11% anul trecut fata de anul anterior, ajungand la un numar de 3.303 de astfel de proiecte.

"Investitorii, indiferent daca este vorba de cei din spatiul european sau din afara acestuia, mai exact din SUA sau Orientul Indepartat, s-au concentrat asupra pietelor care s-au dovedit a fi solide. In general, tarile din Europa Centrala si de Est, precum si numeroase state mai mici din Occident au inregistrat scaderi dramatice ale numarului de proiecte, deoarece investitorii s-au orientat catre state mai mari, care sa le confere siguranta, avand economii mai sigure, precum Marea Britanie, Franta si Germania", spune Marc Lhermitte, Partener in cadrul Departamentului de Consultanta al Ernst & Young si autorul raportului.

Astfel, numarul de proiecte din Marea Britanie a scazut cu 1%, iar Franta au crescut cu 1%, in Italia au urcat cu 4% si in Germania au avut un plus de 7%.

De asemenea, cresterii in numarul de proiecte de investitii straine directe au avut si Ucraina (48%), Turcia (41%), Rusia (19%), Portugalia (8%) si Belgia (3%).

In zona Europei Centrale si de Est, sectoarele unde a crescut numarul de proiecte au fost cel alimentar, farmaceutic si al energiei electrice. La polul opus, sunt proiectele din sectoare precum cel de autoturisme, minier, transporturi, serviciile pentru afaceri si programe de calculator. 

"Impactul cel mai dramatic al recesiunii, totusi, a fost resimtit in state precum Polonia, Ungaria, Romania si Cehia, unde numarul de proiecte, cumulativ, a scazut cu 40%, deoarece investitorii au preferat stabilitatea oferita de economiile mai solide din Occident", se mai spune in studiu.

Investitorii considera ca Occidentul este o regiune atractiva pentru afaceri (38%), regiunea fiind devansata de China (39%) si isi exprima ingrijorarea in ceea ce priveste Europa Centrala si de Est (CEE), care anul trecut a fost situata pe locul doi la nivel global. Anul acesta, in CEE atractivitate pentru investitii a scazut, de la 42% la 24%.

"Pe termen lung, insa, investitorii considera in continuare Europa Centrala si de Est ca fiind o prioritate. Regiunea este vazuta ca fiind pe locul trei in topul celor mai atractive locatii in urmatorii trei ani de 59% dintre investitori, devansata de China (66%) si India (61%)", se mai mentioneaza in studiu.

 

Metodologia
Studiul "Atractivitatii Investitionale a Europei" din acest an se afla la a noua editie, fiind organizat anual si prezentat in cadrul Conferintei Mondiale de Investitii.

Pentru a evaluare situatia reala a investitiilor straine directe in Europa studiul se bazeaza pe informatiile din baza de date a European Investment Monitor (EIM) a Ernst & Young din care sunt excluse investitiile de portofoliu, fuziunile si achizitiile, astfel ca se evidentiaza situatia reala a investitiilor straine din sectorul de productie si din servicii realizate pe continent.

Atractivitatea unei zone pentru investitii este definita ca o combinatie intre imagine, increderea investitorilor si modul in care acestia percep capacitatea unei tari sau a unei regiuni de a oferi cele mai competitive avantaje pentru investitii straine directe.

Pentru a determina atractivitatea au fost intervievati 814 de factori decizionali dintre care 52% cu afaceri europene, 30% cu afaceri din America de Nord si 14% cu afaceri Asia si alte zone. Per total, 85% dintre cei intervievati sunt prezenti in Europa.

Cercetarile de teren au fost efectuate de Institutul CSA in perioada ianuarie-februarie 2010, prin intermediul unor interviuri realizate prin telefon.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii