Studiu: Angajatorii previzioneaza o crestere moderata a activitatii de angajare
Conform studiului Perspectivele Angajarii de Forta de Munca pentru trimestrul trei din acest an, realizat de Manpower, Previziunea Neta de Angajare pentru Romania revine la o valoare pozitiva (+2%), dupa cinci trimestre consecutive de valori negative.
"Dupa mai mult de un an, rezultatele studiului pentru al treilea trimestru prezinta o Previziune Neta de Angajare pozitiva, acest lucru aratand ca piata muncii incepe sa se redreseze usor. Va trebui sa mai treaca o perioada de timp inainte ca piata fortei de munca sa revina la o situatie comparabila celei dinainte de recesiune. Regasirea echilibrului in anul 2010 va fi influentata pe deoparte, in mod pozitiv, de cresteri temperate dar constante ale previziunilor de angajare, iar pe de alta parte, in mod negativ, de continuarea cresterii ratei somajului", spune, intr-un comunicat de presa, Camelia Stanculescu, General Manager al Manpower Romania.
Previziunea Neta de Angajare (PNA) este un numar ce se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere.
Studiul Manpower pentru Romania a fost realizat prin intervievarea unui esantion de 751 de manageri de resurse umane la nivelul intregii tari, se mai arata in comunicatul de presa. Per ansamblu, Previziunea pentru acest trimestru s-a imbunatatit considerabil cu 9%, atat comparativ cu trimestrul anterior, cat si fata de anul trecut.
Valoarea la care a ajuns PNA (+2%) indica o crestere moderata in activitatea de angajare pentru trimestrul urmator. Astfel, datele arata ca 21% dintre angajatori se asteapta sa creasca volumul angajarilor, iar 19% anticipeaza o scadere a acestei activitatii. In jur de 60% dintre angajatori previzioneaza o mentinere a numarului actual de angajati.
Detalierea Previziunii
Angajatorii din cinci regiuni dintre cele opt analizate anticipeaza cresteri ale activitatii de angajare in trimestrul trei din acest an.
Piata de munca cea mai activa este previzionata de angajatorii din regiunea centru, acestia raportand o PNA de +22%.
Valori negative ale activitatii de angajare sunt inregistrate in trei regiuni (nord-est, sud-vest si Bucuresti & Ilfov), cele mai slabe perspective fiind raportate de angajatorii din sud-vest, unde Previziunea este de -15%.
Angajatorii din patru dintre cele zece sectoare analizate anticipeaza cresteri ale activitatii de angajare in trimestrul trei din acest an. Previziunea cea mai optimista este raportata de angajatorii din sectorul agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit cu o crestere a PNA la +21%. Mai estimeaza cresteri ale PNA angajatorii din industria prelucratoare (+9%), cei din sectorul industriei extractive (+6%) si cei din comertul cu ridicata si cu amanuntul (+4%).
Angajatorii din patru sectoare de activitate anticipeaza o crestere negativa in volumul angajarilor, cea mai mare fiind apreciata de cei din energie electrica, gaze si apa (-10%), urmati de cei din transport, depozitare si comunicatii (-6%).
Comparatii la nivel international
Peste 61.000 de angajatori din 36 de tari si teritorii au fost intervievati pentru a masura tendintele privind activitatea de angajare pentru perioada dintre iulie si septembrie acest an.
Angajatorii in 31 din cele 36 de tari si teritorii analizate in cadrul studiului Manpower se astepta la o crestere in volumul angajarilor in trimestrul trei din acest an. Comparativ cu trimestrul anterior, perspectivele se imbunatatesc in 23 din 36 de tari si teritorii.
"Peste tot in lume exista un optimism crescut privind activitatea de angajare, situatie tipica pentru aceasta perioada de revenire economica. Majoritatea tarilor se pregatesc pentru iesirea din criza, dar inca mai au un drum lung de parcurs pana ce companiile vor avea din nou un nivel crescut de cerere pe piata pentru produsele si serviciile pe care le ofera, acest nivel nefiind inca indeajuns de accelerat pentru a creste mai mult perspectivele de angajare. Desi in Europa vestile nu sunt inca indeajuns de bune, exista o imbunatatire privind cererea de produse pe piata, dupa cum reiese si din dorinta crescuta de angajare in Industria prelucratoare, unde 16 din 18 tari inregistreaza o crestere a optimismului privind planurile de angajare", spune Jeffrey A. Joerres, Presedinte si CEO al Manpower Inc.
In regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) asteptarile privind activitatea de angajare sunt mixte. Angajatorii in 13 din 18 tari anunta perspective pozitive pentru trimestrul viitor, raportul fiind favorabil comparativ cu trimestrul trei de anul trecut, cand angajatorii din doar cinci dintre cele 18 tari au raportat perspective pozitive.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezolvate.