Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Suprafetele disponibile pentru inchiriat
In zonele centrale din Capitala, cele mai multe spatii disponibile si cele care sunt si cel mai usor de gasit, au intre 50 de metri patrati si 120 de metri patrati.
Carmen Rusu precizeaza ca in zonele centrale din Bucuresti cel mai frecvent se gasesc suprafete de 60 de metri patrati - 100 de metri patrati, unele cu subsol, varianta care nu este agreata de retaileri.
Ionut Balau spune ca cele mai cerute suprafete sunt cele intre 20 de metri patrati si 40 de metri patrati, acestea fiind si cel mai greu de gasit. Carmen Rusu spune insa ca cea mai mare cerere este pentru suprafete variind intre 80 de metri patrati si 200 de metri patrati, amplasate in zone centrale si semicentrale ale orasului.
Cele mai mari suprafete stradale disponibile in Bucuresti variaza intre 1.000 de metri patrati si 2.000 de metri patrati, fiind amplasate in zonele periferice.
“Nu exista spatii mari disponibile, majoritatea au fost compartimentate din dorinta proprietarilor de a obtine chirii mai mari”, mai spune Alexandru Preda.
Ionut Balau spune ca suprafata de spatii comerciale stradale din Bucuresti este de aproximativ 950.000 de metri patrati. In zonele centrale, cel mai mare grad de neocupare se afla pe Calea Victoriei.
Alexandru Preda adauga faptul ca in zona centrala, respectiv in aria delimitata de Magheru, Balcescu, Bratianu, Victoriei si Dorobanti, stocul total de spatii stradale este de 75.000 de metri patrati - 80.000 de metri patrati.
Ionut Balau adauga faptul ca spatiile cu un grad mare de ocupare se afla in jurul pietelor agroalimentare din cartiere.
Dupa cum spune Carmen Rusu, nivelul de ocupare al spatiilor stradale centrale din Bucuresti este de aproximativ 85% iar cel din zonele semicentrale este de 75%. Ea adauga faptul ca unele dintre spatiile libere s-ar putea inchiria daca proprietarii ar accepta renegocierea chiriei si ar acorda concesiile cerute de retaileri, iar retailerii si-ar adapta conceptul la spatiul disponibil, in ceea ce priveste fatada sau forma magazinului. Cele mai multe spatii libere sunt in zonele periferice ale Capitalei.
“Daca spatiile stradale aflate in zonele <prime>, ultracentrale, pareau a fi cele mai afectate, in prezent vorbim de o revigorare a zonei. Chiar daca numarul tranzactiilor finalizate nu este foarte mare, numarul activitatiilor pentru o posibila inchiriere este in crestere”, adauga Luiza Moraru.
Valoarea chiriilor din Bucuresti
Un criteriu de selectie care a devenit tot mai important in ultimele sase luni este chiria.
In Bucuresti, pe Bulevardul Magheru, Calea Dorobantilor, Calea Victoriei si Bulevardul Decebal, chiria minima ajunge la 50 de euro/ metru patrat/ luna (zona Decebal) si cea maxima la 120 de euro/ metru patrat/ luna (zona Magheru), conform consultantilor imobiliari.
Alexandru Preda spune ca pe Calea Mosilor din Capitala chiria variaza intre 35 de euro si 50 euro/ metru patrat/ luna.
Potrivit consultantilor imobiliari, in zonele semicentrale ale Bucurestiului chiria variaza intre 10 euro si 30 de euro/ metru patrat/ luna.
Chiriile depind de traficul pietonal, aglomeratia de blocuri din zona si de distanta la care este cladirea fata de centrul zonei respective.
Consultantii spun ca in ultimele sase luni chiria a scazut cu 30% - 50% in Bucuresti, cele mai mari reduceri fiind pentru zonele centrale.
De exemplu, conform datelor CBRE Eurisko, se estimeaza ca pentru un spatiu stradal de 100 de metri patrati dintr-o zona ultracentrala, chiria in trimestrul doi al acestui an era de aproximativ 80 de euro/ metru patrat/ luna, fata 130 de euro/ metru patrat/ luna, in trimestrul patru al anului trecut.
“Cauza scaderii chiriilor este reducerea cererii pentru aceste spatii. Aceasta se datoreaza orientarii retailerilor spre mall-urile noi sau in extensiile celor vechi, dar si faptului ca multi retaileri au inghetat planurile de dezvoltare pentru 2009”, spune Carmen Rusu.
Consultantii spun ca unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei perioade este acela ca proprietarii incep sa inteleaga ca trebuie sa negocieze chiriile sau conditiile contractuale.
“In conditiile actuale, inca se inchiriaza spatii, insa la chirii mai mici, se mai dau una - trei luni de chirie gratuita pentru amenajare, unii proprietari instaleaza climatizare sau schimba vitrinele pentru anumiti chiriasi”, precizeaza Carmen Rusu.
Alta tendinta care se mentine este scaderea numarului de retaileri de imbracaminte si incaltaminte in zonele stradale, cu exceptia celor centrale.
Carmen Rusu spune ca exista proprietari de spatii stradale care, pentru 3 euro - 5 euro pe metru patrat mai mult la chirie, sunt dispusi sa inchirieze spatiul unui retailer fara putere financiara. Acesta, in multe cazuri, se gaseste in imposibilitatea de a plati chiria si astfel va da faliment, lansand din nou proprietarul cu spatiul liber.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Criteriile de alegere a unui spatiu stradal tin de traficul pietonal, zona, vadul comercial, vizibilitate, suprafata, chirie si, in unele situatii, apropierea de centrul zonei respective.
Spatiile stradale sunt potrivite pentru cafenele, restaurante, fast-fooduri, supermarketuri, farmacii, banci, drogherii, magazine de accessorii si retailerii mici, cu unul doua magazine.
Clientii au nevoie de un an sau un an si jumatate pentru a se obisnui cu prezenta unui magazin sau a unui nou operator intr-o zona stradala.
Chiriile din Bucuresti variaza intre 50 de euro si 150 de euro pe metru patrat/luna in centrul orasului si 10 euro - 30 de euro/metru patrat/luna.
Suprafata totala de spatii comerciale stradale din Bucuresti este de 950.000 de metri patrati.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 23 Iulie 2009 la ora 22.04