Cum iti trimiti angajatii in somaj temporar


Scaderea vanzarilor si a comenzilor sau reducerea lichiditatii pot sa duca la incetarea activitatii unor companii, pentru o perioada de timp. Trimiterea angajatilor in somaj temporar este una din solutiile de reducere a costurilor. In prezent, firmele din productie si cele cu un numar mare de angajati folosesc cel mai des aceasta metoda.
 

 

"Somajul temporar poate fi cauzat de motive economice, tehnologice, structurale sau altele similare si nu duce la incetarea raportului de munca", spune pentru startups.ro Viorel Ghete, Managing Partner la compania de consultanta in management si resurse umane BPI Romania.

In cursul unui an, somajul temporar nu este limitat la o anumita perioada, ci in functie de nevoile companiei. Vlad Neacsu, avocat asociat la casa de avocatura Popovici Nitu & Asociatii, detaliaza ca, potrivit reglementarilor din Codul Muncii, angajatorii au deplina libertate sa practice somajul temporar in functie de circumstantele si necesitatile concrete de business.


Etapele
Dupa ce se stabileste intreruperea activitatii, managementul companiei trebuie sa le comunice angajatilor decizia in scris. In general, directorii de resurse umane sau directorii generali sunt cei care trebuie sa ii anunte pe salariati ca urmeaza sa fie trimisi in somaj temporar. In hotararea adoptata sunt mentionate motivele pentru intreruperea activitatii si perioada de timp in care se va derula aceasta masura.

In cinci zile de la luarea deciziei de intrerupere a activitatii, compania trebuie sa transmita catre Inspectia Teritoriala de Munca (ITM) modificarile intervenite in Registrul General de Evidenta a Salariatilor. De asemenea, firma va depune la ITM si actele aditionale de suspendare a contractelor individuale de munca.

"Din punct de vedere al procedurilor, in principiu, este unul dintre cazurile destul de fericite, in care acestea pot fi caracterizate ca fiind relativ simple, comparativ cu alte formalitati intalnite in dreptul muncii roman”, spune pentru startups.ro Vlad Neacsu.

In functie de motivele invocate de companie, de amploarea masurilor luate, de profilul fortei de munca si de particularitatile din contractele colective de munca la nivelul companiei, pot sa apara derivatii de la procedura de a intra in somaj tehnic.

"Spre exemplu, formalitati suplimentare ar putea fi necesare in sensul informarii prelabile a sindicatelor sau reprezentantilor salariatilor, a comitetului european de intreprindere (in cazul in care este constituit conform Legii nr. 217/2005 privind constituirea, organizarea si functionarea comitetului european de intreprindere) sau alte consultari in baza Legii nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a angajatilor”, mai spune Vlad Neacsu.


Ce companii folosesc somajul temporar
Firmele din productie si cele cu un numar mare de angajati recurg cel mai des la aceasta masura. Dar situatii de somaj temporar au inceput sa apara in aproape toate domeniile de activitate.

Madalina Balan, Managing Partner la compania de consultanta in resurse umane Hart, spune ca, in contextul actual, printre firmele care practica cel mai des somajul temporar se numara cele din productia auto si textile. Alte domenii influentate sunt siderurgia, constructiile, productia de mobila, industria farmaceutica si telecomunicatiile.

"Serviciile par mai putin afectate in aparenta, dar cu siguranta lucrurile vor evolua si in aceste domenii de activitate", adauga Viorel Ghete.

Vlad Neacsu spune ca este mult mai probabil ca masura sa fie intalnita la firmele unde salariile au o pondere redusa din totalul costurilor, fata de companiile in care costurile cu personalul reprezinta principalele cheltuieli sau au o pondere insemnata.

Asta pentru  ca fiecare angajat trimis in somaj temporar trebuie sa primeasca din partea companiei o indemnizatie lunara de 75% din salariul brut inscris in cartea de munca, daca in Contractul Colectiv de Munca nu sunt prevazute si alte benficii.

De exemplu, daca intr-o companie costurile cu salariile reprezinta 70% din total, reducerea acestora cu 25% (diferenta intre salariu si indemnizatia de somaj temporar) nu ar ajuta foarte mult. In schimb, in firmele in care salariile reprezinta mai putin, sa zicem, 20% din total, dar activitatea personalului genereaza 50% din costuri prin consumul de energie, facturi de telefonie sau intretinere a spatiilor, atunci somajul temporar poate fi o solutie buna de economisire.


Consecinte asupra angajatilor
Numarul de angajati care vor mai lucra in perioada somajului temporar variaza in functie de cat de afectata este compania respectiva, de situatia din piata si de domeniul de activitate al acesteia. In unele cazuri, este pastrat un numar minim de oameni, pentru activitatile de mentenanta. 

"Salariatii aflati in somaj temporar sunt la dispozitia angajatorului pe toata perioada de intrerupere a activitatii", mai spune Viorel Ghete.

Dupa ce compania anunta reluarea activitatii, salariatii se prezinta la locul de munca in cel mult 24 de ore de la cererea angajatorului.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii