Cum sa folosesti aplicatiile de business intelligence
Platformele speciale de business intelligence au avantajul ca pot sa proceseze un volum mare de informatii culese din mai multe surse. Rapoartele de analiza sunt reutilizabile si prezinta un nivel ridicat de flexibilitate si maleabilitate iar timpul rezervat pentru obtinerea datelor necesare este redus, ceea ce ajuta la luarea rapida a unor decizii.
“Foarte important de stiut si inteles este faptul ca aplicatiile de business intelligence nu inlocuiesc oameni, ci le permit angajatilor sa se ocupe de probleme mult mai importante ce aduc profit mai mare companiei, bineinteles bazandu-se pe informatiile rapid extrase din bazele de date prin intermediul platformei de business intelligence”, explica pentru startups.ro Cotiso Hanganu, Managing Partner la integratorul de solutii pentru managementul informatiei Q&Q Info Consult.
In general, business intelligence presupune existenta unor surse de informatii coerente si stabile din care se culeg informatii in mod constant despre aspectele relevante ale activitatii de zi cu zi. In unele companii, o aplicatie de business intelligence preia complet datele din activitatea de zi cu zi. (Citeste aici mai multe despre ce este business intelligence si cand se foloseste.)
“Business intelligence are, de obicei, doua niveluri de utilizare. Unul este tactic si valorifica regulat, de obicei zilnic, informatii colectate in mod continuu in sistemele tranzactionale ale organizatiei. Cel de-al doilea este strategic. Acesta are loc de obicei mai rar, uneori constant, alteori in mod ad-hoc, si de obicei combina informatii culese constant cu informatii culese ocazional sau la cerere”, detaliaza Cotiso Hanganu.
Ce aplicatii se pot folosi
Programele de business intelligence pot fi impartite in doua categorii. Una dintre acestea este cea a sistemelor de raportare si analiza (programele sub forma de tabele, precum Microsoft Excel).
“Acest tip de sistem este utilizat in companiile mici, care vor sa analizeze periodic informatiile ce sunt extrase dintr-o singura baza de date. Aceste programe nu permit o dinamica foarte mare a analizelor, iar informatiile obtinute se refera de obicei la trecut”, spune pentru startups.ro Romeo Iacob, Director Sales & Marketing la integratorul de solutii pentru managementul informatiei Novensys.
A doua categorie de programe de business intelligence este cea sistemelor de raportare, analiza si masurare a performantelor companiei, prin unelte specifice. Acestea sunt programe de tip OLAP (Online Analytical Processing), care ofera informatii prelucrate.
“Acest tip de sistem se aseaza ca o <umbrela> peste mai multe baze de date diferite, existente in companie (ERP, CRM, SFA, WMS, solutie de salarizare) de unde extrag date, care sunt agregate si sunt prezentate sub diverse forme in interfete web-based”, explica Romeo Iacob.
Start-up-urile folosesc, de obicei, solutiile de licentiere gratuite din zona open source, care insa au capacitati limitate, astfel ca si aceste firme au un acces limitat la business intelligence.
Care sunt rezultatele
Analizele rezultate pot fi rapoarte, indicatori de performanta, grafice 3D, analize complexe de forecast si “what if”, alerte automate, analizele clasice de vanzari, stocuri, solduri sau profitabilitate, studii de resurse umane, analize de consum si randament media in publicitate, analize de calificare a portofoliului de clienti sau produse, mecanisme de prioritizare automata a platilor scadente si depasite etc.
“Daca ne gandim insa la tipurile de analize pe care le putem dezvolta (analizele fiind partea cea mai vizibila a business intelligence), aici nu cred ca exista limite reale, singurele care se pot aplica fiind mai degraba de nivel conceptual, legate de capacitatea de a-ti defini intrebari relevante la care ai nevoie sa primesti raspunsuri concrete”, mai spune Cotiso Hanganu.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
In unele companii, o aplicatie de business intelligence preia complet datele din activitatea de zi cu zi.
Informatiile sunt prezentate de obicei intr-un mod vizual sintetic: tabele ierarhice, grafice avansate sau rapoarte interactive.
Start-up-urile folosesc de obicei solutiile de licentiere gratuite din zona open source, care insa au capacitati limitate, astfel ca si firmele au un acces limitat la business intelligence.
In cazul tehnologiilor moderne de business intelligence, rapoartele de analiza sunt reutilizabile si prezinta un nivel ridicat de flexibilitate si maleabilitate.
Aplicatiile de business intelligence au avantajul ca utilizeaza in mod agregat un volum mare de date, acumulate din diverse programe informatice, si care sunt transformate in informatii pentru dezvoltarea afacerii.
Printre avantaje se numara si reducerea timpului rezervat pentru procesarea datelor, ceea ce ajuta la luarea rapida a unor decizii de business.
Un criteriu important in alegerea unei aplicatii este timpul necesar de la inceperea unui proiect de business intelligence si pana la accesul la primele analize si rapoarte.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.